Triada MTB Păltiniș 2020 a relansat calendarul competițiilor de MTB în România

La sfârșitul săptămânii trecute la Păltiniș am avut parte de două zile de competiții de MTB oferite de CSU Scott ProCycling. Sâmbătă un concurs de tip XCO la categoria UCI C1 pe traseul căruia a avut loc și prima etapă din Cupa Națională de XCO, iar duminică un XCM/XCP, cursa de XCM fiind gazda Campionatelor Naționale de Cross Country Marathon.  Vremea capricioasă a trecut de data aceasta în plan secund, prioritate având toate noile reguli și respectarea lor în contextul pandemiei. Organizatorii au fost foarte atenți ca setul de reguli impuse să fie respectate de toți participanții la eveniment și s-au descurcat mai mult decât foarte bine. Cu această ocazie Triada MTB a servit drept etalon pentru următoarele evenimente de profil care urmează să fie organizate în România. Revenind la vreme aceasta a făcut ca traseele de la Păltiniș să fie mult mai dificile în condițiile în care momentele în care n-a plouat în cele două zile au fost destul de rare.

Traseul de XCO a masurat 3,2 kilometri cu 180 de metri diferență de nivel, iar ploaia care a căzut în reprize pe parcursul întregii zile l-a facut mult mai tehnic și totodată spectaculos. Iată câteva cadre de sâmbată de la competiția de XCO.

Triada MTB Păltiniș – ziua 1 – XCO

A fost o primă zi grea pentru toată lumea. Dar vremea extremă a adăugat spectaculozitate competiției.Zuzu Fit Tiemme Romania URGO Romania OPTcycling SCOTT Sports Mapei Romania Geiger Unternehmensgruppe PowerBar AVstore.ro Shimano-MTB Kenda Tires Europe Polar ActionSport Arena Platos Paltinis Virgin Radio Romania

Publicată de Triada MTB pe Sâmbătă, 18 iulie 2020

Traseul de XCM a fost modificat din cauza prognozei, decizie ce s-a dovedit a fi foarte bună pentru concurenții înscriși la această probă. Așadar, în loc de 78 de kilometri concurenții au avut la dispoziție un traseu ceva mai scurt, 70 de kilometri, dar foarte tehnic. Iată cum a fost duminică:

Triada MTB Păltiniș – Geiger MTB Challenge

Încă scurt motaj video de această dată despre ziua de duminică.Felicitări celor care au avut curajul să participe chiar și condiții de vreme urâtă! Mulțumiri persoanelor din organizare dar și echipei video Peaks Imagery care a surprins în imagini dramatismul zilei!Zuzu Fit Tiemme Romania URGO Romania OPTcycling SCOTT Sports Mapei Romania Geiger Unternehmensgruppe PowerBar AVstore.ro Shimano-MTB Kenda Tires Europe Polar ActionSport Arena Platos Paltinis Virgin Radio Romania

Publicată de Triada MTB pe Luni, 20 iulie 2020

Mai jos vă prezentăm și datele oficiale transmise de organizatori pe care îi felicităm pentru un eveniment impecabil oferit iubitorilor de MTB.

“Triada MTB Păltiniș, 2 competiții de mountain bike autentic pe care vremea extremă le-a transformat într-un eveniment epic. Aproape 250 de concurenți împărțiți pe categorii s-au prezentat la startul celor două zile. Proba de XCO (proba olimpică de mountain bike) a crescut în acest an fiind înscrisă în calendarul Uniunii Cicliste Internaționale (UCI) la categoria Class 1. Din păcate în condițiile actuale, deși au existat mai multe intenții de participare, doar 3 sportivi din afara României (Franța și Italia) au avut curajul să participe. Competiția de maraton (XCM), a 13 ediție a Geiger MTB Challenge, a contat ca și Campionat Național.

În ziua de sâmbătă au fost programate competițiile de XCO, concursurile fiind și prima etapă a Cupei Naționale de României de XCO. Primii care au luat startul au fost copiii între 11 și 14 ani, au urmat sportivii master și amatori, iar începând cu ora 15 au concurat riderii categoriei Elite. Deși a plouat aprope toată ziua și traseele au devenit mult mai dificile cei mai mulți concurenți, inclusiv cei mici, au avut curajul să le parcurgă și, cel mai important, nu s-au înregistrat accidentări grave.

La Elite a câștigat francezul Pierre – Geoffroy Plantet (Equipe Velo Oberland) urmat fiind de Lucian Logigan (CSU Scott ProCycling) și Jean Demoulin (materiel-velo.com). La feminin a câștigat Eszter Bereczki (Velocitas). La clasa juniorilor a câștigat Răzvan Grec (CSU Scott ProCycling) urmat de Eduard Kubat (Dinamo BikeXpert Racing Team) și Rareș Hogaș (HPM Pro Mountain Sports Iași). Natalia Mănescu (CS Petrolul Ploieși) a fost singura curajoasă care a participat la categoria junioare. Rezultatele complete pot fi vizualizate aici: http://cronometraj.racetecresults.com/results.aspx?CId=16648&RId=246&EId=4

Deși la startul zilei de duminică s-au aliniat aproape 250 de concurenți, doar 65 au avut curajul să dea piept cu traseul de maraton, probabil cel mai greu traseu din România și printre cele mai dificile din lume la această disciplină. 57 au reușit să și termine concursul, ceea ce reprezintă o creștere față de anul trecut chiar și în condițiile actuale ale traseului. Din cauza vremii extreme s-a efectuat o modificare de ultim moment a traseului astfel încât concurenții nu rămas doar puțin timp în zona de gol alpin unde condițiile meteo au fost ploaie, vânt și 6 grade Celsius.

Bogdan Duca (Dinamo BikeXpert Racing Team) a teminat primul la maraton cu un timp de 4 ore 27 de minute fiind astfel și noul campion național în această disciplină, urmat de Ede Molnar (Dinamo BikeXpert Racing Team) și Pierre – Geoffroy Plantet (Equipe Velo Oberland). Deși traseul este unul extrem de dur anul acesta s-a înregistrat un record de participare la feminin, respectiv 11 concurente. A câștigat Manuela Mureșan (Seven Pro Sport) urmată de Eszter Bereczki (Velocitas) și Cora Balteș (Călărași Cycling Team).

Pe traseul scurt, cel de 37 de kilometri, cei mai rapizi au fost sportivii juniori. A câștigat Răzvan Grec (CSU Scott ProCycling) urmat de Patrik Pescaru (NoMad Merida CST) și Rareș Alecu (Giant Romania).

 

Clasamentele complete ale zilei de duminică pot fi găsite aici: http://cronometraj.racetecresults.com/results.aspx?CId=16648&RId=247&EId=1

Triada MTB Păltiniș este organizată de Scott ProCycling Romania, sub egida Federației Române de Ciclism. Sponsorii evenimentului: ZuzuFit, TIEMME, URGO, SCOTT, GEIGER, OPTcycling, MAPEI, POWER BAR, POLAR, AVstore.ro, SHIMANO, KENDA, ACTION SPORT.

Arena Platoș Păltiniș a fost și în acest an gazda zonei de start/sosire și a tuturor activităților din jurul acesteia.

O parte din trasee au fost alese și pregătite în colaborare cu Direcția Silvică Sibiu.

 

Credit foto: Tibi Hila – hila.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *