Ediția a 5-a a Tour of Bihor a fost reprogramată pentru 2021

Organizatorii Tour of Bihor, competiție ciclistă care trebuia să se desfășoare între 9-12 iulie 2020, au decis să reprogrameze evenimentul pentru anul viitor. „A fost o decizie dificilă, având în vedere faptul că ne pregăteam pentru ediția aniversară cu numărul 5, dar sănătatea și siguranța vine mai presus de orice, în această perioadă”, justifică Mariana Macovei, marketing și comunicare Tour of Bihor. 

În momentul declarării stării de urgență în România, își confirmaseră deja participarea la Tour of Bihor 19 echipe, între care și cele trei echipe italiene invitate să participe la Giro d’Italia 2020: Androni Giocattoli – Sidermec, Bardiani-CSF-Faizanè și Vini Zabù – KTM, iar lista sponsorilor și partenerilor era confirmată în proporție de peste 60%. Organizatorii aveau confirmate echipele de arbitraj, primiseră toate avizele de la Primăria și Consiliul Local Oradea, se pregăteau să trimită documentația legată de traseu la Direcția de Drumuri și începuseră negocierile cu câțiva parteneri noi pe partea de HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Catering) pentru asigurarea cazărilor și meselor.

„Am fost nevoiți să punem totul pe așteptare. Către final de martie am primit de la Uniunea Ciclistă Internațională (UCI) o informare cum că se suspendă toate evenimentele până la 1 iunie, iar spre final de aprilie am mai primit una, în care suspendarea a fost prelungită până la 1 iulie”, spune Mariana Macovei. În condițiile în care nu existau garanții că nu va apărea o nouă amânare și în lipsa unor reglementări clare pentru desfășurarea în condiții de siguranță a evenimentelor sportive, organizatorii Tour of Bihor au decis că cea mai înțeleaptă decizie este amânarea competiției pentru anul viitor.

Tour of Bihor nu este singura competiție ciclistă care își va lua pauză în acest an. UCI a încercat să concentreze în doar câteva luni competiții care ar fi trebuit să aibă loc într-un sezon întreg, așa că unele dintre ele nu au mai primit aprobările necesare pentru organizare. Este și o problemă de management al echipelor, pentru că, în noul calendar, multe dintre competiții se suprapun, iar echipele nu au suficienți cicliști să participe la toate. Și nu vorbim aici despre echipe care sunt în pericol de a se desfința, din cauză că au rămas fără finanțări de la sponsori. Însă cea mai mare amenințare o reprezintă în continuare incertitudinea. După ce Franța a relaxat măsurile de distanțare și numărul îmbolnăvirilor a crescut din nou, acum se pune iarăși problema Turului Franței, care de această dată este în pericol de a fi anulat cu totul. Programat a se desfășura între 27 iunie și 19 iulie, Le Tour a fost reprogramat în perioada 29 august-20 septembrie.

Revenind la Tour of Bihor, grija pentru siguranța participanților a primat în luarea deciziei. „În Tur sunt implicați mii de oameni – 300 sunt doar participanții și echipa de organizare, cărora li se adaugă susținătorii și spectatorii, fără de care această competiție nu ar fi ceea ce este. Chiar dacă am fi avut reglementări, gândul că am putea pune în pericol sănătatea atâtor oameni, dacă o singură persoană nu ar fi respectat aceste reglementări, a fost suficient pentru a ne determina să decidem amânarea pentru anul viitor”, explică Mariana, precizând că situația creată de pandemie a pus presiune inclusiv asupra bugetului, în condițiile în care sponsorii – potențiali sau deja confirmați – s-au trezit în dificultate din cauza crizei. 

Inclus în calendarul competițional al Uniunii Cicliste Internaționale, Tour of Bihor este primul tur ciclist din România implicat în programe de educare a copiilor și primul tur ciclist transmis integral live în mediul online. Ediția din acest an a Tour of Bihor era programată imediat după Turul Sibiului, pentru a oferi echipelor străine posibilitatea de a participa la două competiții pe durata unei singure vizite la noi în țară. Inițiativa rămâne valabilă și va fi pusă în practică la următoarea ediție, fiind considerată, de organizatorii ambelor tururi, drept o șansă de a repoziționa România pe harta ciclismului internațional.

Ajuns la ediția aniversară, a 10-a, Turul Sibiului nu a anunțat deocamdată nici anularea, nici amânarea. Totuși, organizatorii rămân prudenți și precizează că situația se poate schimba în orice moment, în funcție de cum evoluează lucrurile la nivel național și internațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *