Maraton pe bicicletă împotriva pandemiei

Primul lucru pe care l-a făcut, după 573,6 km parcurși pe trainer în 24 de ore, a fost să se descalțe. „Nu mai suportam pantofii și șosetele îmi erau aproape lipite de tălpi, cu toate că am schimbat cinci perechi de echipamente pe parcursul maratonului. Am stat 5 minute întins pe spate și apoi am mers în vană, cu un bol de orez cu lapte”. Este vorba despre Mihai Băbăiță, un ciclist de 21 de ani de la UVT-Devron West Cycling Team, care sâmbătă spre duminică a pedalat pe Zwift cu doi prieteni, Emil Chepetan și Mădălin Gaita, pentru a aduna fonduri în contul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara. Mădălin a făcut 500 Km în 24 de ore, iar Emil a abandonat din cauza durerilor de spate. Toți au donat însă bani către spital.

L-am lăsat pe Mihai două zile să-și tragă sufletul, dar azi am stat puțin de vorbă despre isprava din weekend, dar și despre cum îi afectează criza provocată de pandemie cariera de ciclist.

Ce planuri aveai pentru anul acesta?

Principalul meu obiectiv pentru 2020 era Campionatul Național de Șosea… În momentul de față nu putem garanta faptul că se vor desfășura în mod normal.

Cum a apărut inițiativa cu maratonul ciclist?

Ideea maratonului de 24h a venit spontan. Eram la antrenament pe Zwift cu colegul meu Gaita Mădălin, și el a spus cumva în glumă „aș vrea să facem un maraton de 24h pe Zwift”. Evident că am zis DA în secunda doi și am propus să o facem și cu un scop, acela de a strânge cât mai mulți km și de a dona la final nr de km în lei Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara.

Mihai și Mădălin încurajându-se reciproc în timpul maratonului.

Câți km credeai că vei pedala?

Estimarea era între 500-600 km. Undeva după 300 km mi-am propus să depășesc bariera de 600 km, dar, din păcate în ultimele 2 ore nu am mai avut puterea necesară pentru a susține ritmul depășirii celor 600 km.

Câte ore ai pedalat în total și care au fost cele mai dificile momente?

Programul a fost unul simplu. Începem la ora 5:00, pedalăm 6h, facem pauză 30 minute și repetăm acest ciclu până la ora 5:00 următoarea zi. Deci în 24h am avut 90 minute de pauză în total. Cele mai grele momente au fost undeva după 19 ore de pedalat, deja nu mai aveam răbdare, aveam dureri peste tot și timpul trecea din ce în ce mai greu.

Cum te-ai simțit la final?

Sentimentul de la final bate cu ușurință sentimentul oboselii. Te simți eliberat și fericit că ai reușit să termini un asemenea efort.

Cât a durat recuperarea și ce ai făcut să te recuperezi?

Refacerea a început imediat după cele 24h și va dura încă cel puțin 2 săptămâni. Momentan voi avea 3 zile în care nu voi pedala, voi face streching și masaj, iar apoi încep ușor refacerea activă, pe bicicleta. Sigur, tot acest proces este ajutat printr-o nutriție corespunzătoare.

Cum crezi că va afecta această criză cariera ta de ciclist? Dar ciclismul în general?

Sincer, situația este destul de dramatică. 2020 este ultimul meu an de U23 și aveam planuri mărețe. Încerc să nu las acest lucru să mă afecteze, muncesc în continuare din greu și aștept primele curse din acest an! „Fiecare șut în fund este un pas înainte!” 🙂

 

Despre Mihai Băbăiță

Mihai Băbăiță este născut la finalul anului 1998 (21 decembrie), iar acest amănunt aparent nesemnificativ l-a ajutat să fie mereu motivat la antrenamente și în curse. „Pentru că, la ciclism, categoria de vârstă este calculată după anul nașterii, am ajuns să concurez mai repede cu cei mai mari”, explică el. Deși a avut câteva rezultate frumoase și în perioada U23, Mihai consideră că cele mai mari realizpri le-a obținut în ultimul an de juniorat: „Atunci am reușit să devin Campion Național la proba de șosea, am participat la Campionatele Europene de Pistă (din păcate am fost implicat într-o căzătură în ultima proba a zilei), am câștigat bronz la Campionatele Balcanice de Pistă și am terminat Campionatele Mondiale de Șosea de la Doha”.

 

 

A consemnat: Elena Nicolae

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *