Bucuresti MTB Race – UCI C2 – 2019 – cea mai dorita cursa de XCO din Romania

Nu stim exact care sunt motivele ( desi e clar ca e ceva dincolo de organizarea impecabila si decorul fantastic ) dar, Bucuresti MTB Race este cursa de tip XCO care reuseste sa aduca un numar record de participanti. Pentru anul 2019 si un numar record de natii si sportivi elite la start. Nicio alta cursa de acest tip din Romania nu aduna mai mult de 100 de concurenti la start din cauza complexitatii traseelor de acest fel. Maximum 100! La Bucuresti MTB Race am avut insa deosebita placere de a vedea in cursa peste 230 de concurenti. Dintre acestia 175 doar la cursa amatorilor. Restul cadeti, juniori si elite.

Colegul nostru Victor Gurzun a fost acolo, in cursa si ne povesteste:

XCO in delta urbana!

de Victor Gurzun

Sambata 26 octombrie 2019 a avut loc in Delta Vacaresti a 3-a editie a concursului Bucuresti MTB Race organizata de BikeXpert Racing Team. In acest an concursul de tip XCO a fost incadrat in calendarul UCI la categoria C2, unde elite nationale si cele din afara tarii au fost invitate sa se concureze pentru a obtine puncte in clasamentele UCI si calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokio din 2020. Pe langa importanata concursului la nivel international acesta isi propune sa sprijine un stil de viata sanatos si sa promoveze Parcul National Vacaresti. Parcul supranumit si Delta Vacaresti este singurul de acest fel din Europa cu zone de observatii a faunei unde natura este lasata sa primeze si este protejata prin legislatie.


Competitia a fost impartita pe mai multe categorii si ore de start diferite. La ora 10 au luat startul amatorii masculin si feminin pe categorii de varsta, la ora 12 juniorii si cadetii, iar cei din urma au fost cei de la categoria Elite si U23, fluierul de start pentru ei fiind dat la ora 14. Traseul are 6 Km. Amatorii au avut de parcurs 5 ture, cadetii si juniorii 6 si elitele 7 la masculin, 6 la feminin.
Dupa cum spuneam startul amatorilor, categorie in care ma incadrez cu success, a fost primul. Toata lumea a luat pozitie in zona de start putin zgribulita deoarece la acea ora ceata inca mai persista tinand temperatura destul de joasa si nivelul umiditatii crescut. Numarul participantilor a fost destul de numeros pentru acest tip de concurs unde pulsul sta destul de sus datorita urcarilor si coborarilor succesive, dar ma bucur ca un numar cat mai mare de amatori sunt dornici de nou si adrenalina.
Startul a fost unul de tip XCO unde se anunta cat timp mai este pana la start si dupa anuntul cu ultimele 15 secunde se poate fluiera oricand. Nu au trecut 5 secunde de la anunt si s-a dat startul. Toti riderii au plecat in forta pana la prima urcare unde s-a facut un mic dop. Ma asteptam la asa ceva, cea mai buna strategie pentru mine a fost sa iau bicicleta la brat si sa ocolesc blocajul in alergare. Dupa ce “sar” pe bicla am intrat in ritm, frigul de dimineata a inceput sa dispara, pulsul si adrenalina sa creasca. Traseul este impartit in doua zone diferite: una pe langa dig cu urcari, coborari si dropuri “pentru cei mai experimentati” si zona din interiorul parcului care este plata si serpuita unde poti sa te odihnesti un pic stiind ca urmeaza iar zona de urcari si coborari. Tura incepe cu zona serpuita pe lateralul digului unde avem si un drop spectaculos pentru cine stie, urmata de o portiune plata tot pe dig iar apoi serpuieste cu o zona numita “La morminte” unde trebuie ai putin skill sa treci prin niste denivelari mai mari sau daca esti mai priceput sa sari peste.

Urmeaza alta portiune plata care la un momendat coboara in interiorul parcului. Toata zona din interiorul parcului este plata si spactaculoasa cu serpuiri prin stufaris unde ai parte si de doua podete din lemn. La un moment dat platul se termina si urmeaza urcarea pe asfalt pe dig care te pune serios la incercare, mai ales ca la sfarsitul urcarii serpuiesti pe un podet de lemn. Dupa ce iti tragi sufletul sus urmeaza partea mea preferata, coborarea pe scari unde bicla vibreaza sub tine timp de cateva secunde. Se intra pe asfalt pe chei si se incepe o noua tura.


Primele doua ture au fost destul de grele pentru mine pana mi-am intrat in ritm cu multe sustineri de pe margine de la colegi, prieteni si nu numai. Din pacate colegii de echipa nu au putut participa din diferite motive dar m-au sustinut ceea ce m-a facut sa trag mai tare.
Am mers majoritatea turelor cu aceeasi concurenti, am mai intampinat blocaje la urcarea pe digul de beton dar asta inseamna competitie unde mai apar si dificultati. In ultima tura am avut parte de o “lupta” apriga cu grupul in care ma aflam unde nimeni nu se lasa intrecut si toti trageau de parca se luptau pentru podium. Pentru mine cursa s-a terminat cu un loc 37 la general, cred ca se putea si mai bine dar lasam pe data viitoare.

Cei mai buni care s-au urcat pe podium la amatori au fost la masculin: Rosioru Daniel cu 1:09:58, urmat de Razvan Juganaru 1:10:12 si pe a 3-a pozitie Marius Ionascu (Maus) cu timpul de 1:10:14. Si la feminin prima pozitie Cristina Dobre-Calman, a doua pozitie Ionita Ioana urmata de Vilvoi Delia.


Dupa cursa amatorilor au urmat cadetii si juniorii care au venit si de peste hotare. Cei mici cu viitorul ciclismului in fata au facut spectacol. Podiumul a fost alcatuit din : Samet Bulut din Turcia pe prima pozitie, Jules Henrion din Franta pe locul doi si Antonin Strauch tot din Franta pe locul 3, iar la fete pe locul 1 Miruna-Maria Garbacea de la Dinamo BikeXpert SuperBet.

La ora 14 a urmat cursa celor grei unde pe langa elitele autohtone au venit si elite din Elvetia, Turcia, Ucraina, Kazahstan, Franta si Italia. In total reprezentanti din 7 tari la startul Bucuresti MTB Race. Aici am vazut spectacol cu sarituri “artistice” la dropuri si urcari in forta si viteza. Dupa cele 7 ture pe care le-au avut de parcurs clasamentul arata in felul urmator: Fabian Giger din Elvetia fost top 10 in editii de campionat mondial pe prima pozitie, urmat de campionul national al turciei Abdulkadir KELLECI si pe a 3-a pozitie Dmytro TITARENKO din Ucraina, urmat pe pozitia a 4-a de Ede Molnar de la Dinamo Bikexpert Superbet, cel mai bine clasat dintre romanii aflati in competitie.
A fost o zi cu mult ciclism de calitate unde am avut ocazia sa pedalez alaturi de cei mai buni ciclisti amatori si sa am parte de spectacol facut de cei mai buni rideri din tara si nu numai. Felicitari castigatorilor si organizatorilor !”

Iata si podiumul fetelor, la Elite:

Cu alte cuvinte, la Bucuresti MTB Race, cursa pe care BikeXpert Racing Team au organizat-o in colaborare cu Parcul Natural Vacaresti, a fost iar extraordinar. Felicitari pentru implicare Kaufland Romania, Garmin Romania, Auto Cobalcescu, Continental, MucOff. Multumim ca sunteti alaturi de ciclismul romanesc!

Inca o reusita in materie de organizare pentru cei de la BikeXpert Racing Team. A treia pe anul acesta dupa Maratonul Vinului si BikeXpert Alpine Challenge. Ne bucuram ca au reusit sa se mobilizeze pentru ca in doar o saptamana sa organizeze impecabil doua evenimente de MTB. Chapeau!

P.S. Best “pasta party” EVER!!!

Credit foto – Traian Olinici si Janos Cherestes

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *