Turul Franței. Drama.

Există ciclism și există Turul Franței! Așa s-ar putea descrie, în doar câteva cuvinte, cea mai importantă cursă ciclistă din lume, care începe sâmbătă, 6 iunie. Dar în Marea Buclă s-au întâmplat deja câteva lucruri care adaugă dramatism și suspans competiției. Să le luăm pe rând.

Text de Elena Nicolae

Startul celei de-a 106-a ediții a Turului Franței se va da anul acesta la Bruxelles, în cinstea aniversării a 50 de ani de la prima victorie din Tur a celui mai mare ciclist din istorie, belgianul Eddy Merckx. Având în vedere că Tricoul Galben împlinește 100 de ani, fiecare câștigător de etapă va primi câte un tricou de lider personalizat, cu imagini unice ale unor clădiri simbolice, locuri de referiță și cicliști de legendă imprimate pe pânza galbenă.

Eugène Christophe a fost primul ciclist care a purtat tricoul, în 1919, iar de atunci Maillot Jaune a devenit unul dintre cele mai iconice simboluri din toate sporturile. Pentru că această ediție și-a asigurat, încă înainte de start, locul în istorie – având în vedere circumstanțele -, fiecare ciclist din marele pluton a visat că va lua startul la Bruxelles. Și totuși, câțiva dintre cei mai importanți vor vedea Turul doar la televizor.

Iar dacă credeți că acesta este singurul efect vă înșelați: excluderea din Tour de France se lasă cu declarații dure, resentimente, schimbări de echipă, cariere încheiate.

Chris Froome (34 de ani). Marele pretendent la câștigarea clasamentului general, Froome a căzut spectaculos, în iunie, la un antrenament pentru contratimpul din Criterium de Dauphine, iar acum este în spital, cu mai multe fracturi – femur, cot, coaste, bazin, plus o fisură la una dintre vertebrele coloanei – care necesită cel puțin 6 luni pentru vindecare. Sezon pierdut pentru britanicul care, la această ediție, ar fi putut intra în compania selectă a cicliștilor cu cinci victorii în Turul Franței: Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault și Miguel Indurain. Și era și pregătit pentru asta, după declarațiile lui și ale antrenorilor Team Ineos. Încă nu se știe dacă anul viitor VaVaFroome se va mai putea baza pe suportul necondiționat al echipei. Încă nu se știe, de fapt, dacă se va recupera complet, astfel încât să poată spera la o nouă victorie în Tur.

Tom Doumulin (28 de ani). Olandezul nevoit să părăsească Giro, după o căzătură care i-a lăsat o bucată de asfalt în genunchi, a sperat că-și va putea reveni până la Turul Franței. A luat și el startul în Criterium de Dauphine, considerat principala cursă de pregătire înaintea Turului Franței, dar a abandonat și această competiție, optând pentru un antrenament la altitudine, care a fost, la rândul lui, amânat. Doumulin, care anul trecut a terminat pe locul doi atât în Giro, cât și în Turul Franței, îi acuză pe managerii Team Sunweb că au abordat greșit acest sezon, în ceea ce-l privește. Au existat și zvonuri – pe care le-a infirmat – cum că ar vrea să părăsească echipa pentru Jumbo-Visma, dar contractul său expiră de-abia în 2021.

Mark Cavendish (34 de ani). Britanicul a declarat că are inima frântă după ce Team Dimension Data nu l-a inclus în lotul pentru Turul Franței. Cavendish nu a mai avut nicio victorie în ultimele 16 luni și, din această perspectivă, decizia echipei africane nu este așa de greu de înțeles. Dar, după două accidentări și un sezon pus pe butuci din cauza unui virus, sprinterul s-a declarat pregătit pentru a câștiga din nou. Neparticiparea la ediția din acest an amână – dacă nu anulează – speranța că va bate recordul de 34 de victorii de etapă în Turul Franței deținut de Eddy Merckx. Până în 2016, Cavendish a reușit să ajungă la 30 de victorii.

Philippe Gilbert (36 de ani). „O mare dezamăgire” – asta a spus belgianul când a aflat că echipa sa, Deceuninck – Quick-Step, nu l-a selectat pentru Turul Franței. Ar fi fost o șansă unică să ia startul în Marea Buclă din țara natală și să pedaleze în cinstea unui ciclist pe care-l iubește – Eddy Merckx. După ce anul trecut a fost nevoit să abandoneze Turul, din cauza unei căzături în care și-a spart rotula, Gilbert a avut o primăvară 2019 spectaculoasă, care a culminat cu victoria în cea mai grea cursă de o zi, Paris-Roubaix. Contractul lui cu Deceuninck – Quick-Step expiră în acest sezon, iar faptul că încă nu a fost invitat să semneze o prelungire, ca și excluderea din Turul Franței, l-au făcut să ia serios în considerare invitațiile primite de la alte echipe, în special de la Lotto-Soudal, pentru care a mai pedalat între 2009 și 2011.

John Degenkolb (30 de ani). Pentru că Trek Segafredo se concentrează pe clasamentul general, construindu-și echipa în jurul lui Richie Porte, nu a mai rămas loc în lotul de Turul Franței pentru ciclistul german care anul trecut a adus o victorie de etapă echipei. Și nu oriunde, ci pe Paris-Roubaix. A fost una dintre cele mai emoționante victorii din ciclismul profesionist, pe care Degenkolb a obinut-o după o accidentare în urma căreia puțini credeau că își va regăsi forma. Deși mai are trei sezoane în contractul cu Trek, au apărut deja zvonuri cum că John s-ar muta din sezonul următor la Lotto-Soudal, pentru a ajuta echipa în sezonul de clasice.

Lipsa tuturor acestor cicliști îi dezamăgește, cu siguranță, pe fanii lor și știrbește din spectacol. Pe de altă parte, însă, avem parte de cel mai imprevizibil Tur din ultimii ani. Iar asta ar trebui să echilibreze balanța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *