RGT Seciu – Drumul Vinului, concursul de ciclism de sosea cu cea mai numeroasă participare din România

Avand 450 de participanți la start, Drumul Vinului, a doua cursă din calendarul Road Grand Tour desfasurată pe 20 aprilie, a devenit concursul de șosea cu cei mai mulți participanți din țară.

Prezența numeroasă de la start arată că interesul față de această ramură a ciclismului este în continuă creștere dar și, credem noi, șoferii au devenit mai atenți  și mai responsabili în trafic când vine vorba de cicliști, lucru ce ne bucură și ne dă încredere că ciclismul de șosea va ajunge să fie la fel de apreciat cum este în țările cu tradiție in ceea ce-l privește.

Și la ediția din acest an Alex Ciocan a împărțit concurenții în două: antrenați si mai puțin antrenați. Asa ca celor antrenati le-a pus la dispozitie un traseu in bucla de peste 100 de kilometri cu 5 catarari de 3 kilometri spre Crama Seciu, in timp ce sportivii amatori mai putin antrenati au parcurs acelasi traseu in bucla de mai putine ori, astfel incat acestia au avut in final vreo 60 de kilometri si, daca putem spune asa, DOAR 3 catarari spre Crama Seciu.

N-a fost usor pentru nimeni. Daca in primii kilometri dupa start se mergea cu vant de spate ( imediat dupa start s-a cazut de doua ori in pluton ), pana sa ajungi la catarare se pedala pe portiuni de unde batea lateral-fata destul de serios. Insa tot catararea “a dat drumul” suferintelor. Si tot pe catarare, mai ales in ultima parte a ei in apropiere de Crama Seciu, au fost si cei mai multi dintre cei care au ales sa traiasca emotiile cursei din postura suporterilor. Toti cei care i-au incurajat pe cei 450 de concurenti au fost extraordinari si le multumim in numele celor din echipa Bike FM care au fost prezenti la RGT Seciu – Drumul Vinului.

Zona de finish a fost foarte bine dotata. Acolo gaseai multi voluntari care ofereau apa si citrice sau dulciuri in timpul cursei, iar dupa ce treminai concursul puteai avea parte chiar si de masaj sportiv facut de profesionisti. Sau, pur si simplu, te puteai delecta cu tot felul de smoothie-uri de la Edenia. Felicitari Alex Ciocan si intregii echipe de organizare pentru un eveniment impecabil.

Odata cu RGT Seciu – Drumul Vinului echipa Bike FM a prezentat un nou coleg, pasionat de ciclismul de sosea, Iulian Pintilie, care a si scris cum a trait el prima experienta alaturi de echipa noastra:

Road Grand Tour – Drumul Vinului a devenit multumita lui Alex Ciocan o clasica a ciclismului de sosea, Seciu este locul unde isi masoara fortele ciclisti din toata tara si nu numai. Aici este punctul  unde se vad antrenamentele de peste iarna, precum si lipsa lor. Traseul este compus dintr-o bucla de 23 de km in pitoreasca zona a “Drumului Vinului” din Prahova, si cuprinde la sfarsitul fiecarui circuit o trecere peste “infama” catarare de la Seciu.

Desi oficial are doar 2,7 km cu panta medie de 6%, sunt multe portiuni de peste 10% precum si o scurta coborare in mijlocul dealului. Daca mai adaugam si lipsa copacilor, avem tabloul complet.
Anul trecut am participat la tura scurta,reprezentand 65 de km ce include 3 treceri peste Seciu, fiind primul meu concurs de sosea. Pentru 2019 m-am ambitionat sa incerc marea cu degetul, astfel m-am inscris la tura lunga de 108 km, fiind  motivat de un cantonament desul de reusit indoor in lumea virtuala Zwift.
Conditiile meteo au fost demne de o clasica a primaverii, cu vant puternic si temperatura resimtita undeva la 5 grade.
La start au fost aproape 500 de participanti pentru ambele ture, ca de obicei, s-a plecat ca din pusca. Viteza din pluton fiind uneori de peste 50 km/h.  Prima trecere peste Seciu a insemnat si trierea participantilor, am reusit sa termin catararea alaturi de primul pluton compus din elita ciclismului romanesc, totusi pe portiunea valonata de apoi, nu am reusit sa tin pasul.  Am mers in “grupetto” pana am fost prins din urma de catre primii 3 de la tura scurta, am colaborat excelent impreuna pana ce au terminat ei cele 3 ture. Ultimele doua bucle le-am petrecut singur impreuna cu gandurile mele si tot uitandu-ma in spate in speranta ca se mai apropie cineva pentru a conlucra, din pacate si cei prinsi din urma de mine nu au fost la inaltime, astfel am avut parte de un contratimp individual de aproape 50 de km.
Pe parcusul ultimelor 2 ture am avut timp sa reflectez la faptul ca am fost mult prea optimist cand m-am inscris la tura lunga, avand in vedere ca nu am avut ture in 2019 de peste 100km si 1500 diferenta de nivel, precum si la faptul ca nu eram obisnuit cu frigul si vantul de afara. Majoritatea iernii si a inceputului de primavara fiind indoor, macar pe viitor voi fi mai intelept sau si mai putin inconstient.
Am reusit un onorabil loc 24 la general si 9 la categoria de varsta, terminand traseul in 3:25:05, multumita incurajarilor colegilor de la Bike FM precum si a prietenei mele Irina, care a fost alaturi de mine mereu, nu m-a lasat sa ma deshidratez si mi-a readus zambetul pe buze dupa fiecare catarare.
A fost primul meu concurs alaturi de echipa Bike FM, la start au mai  fost prezenti  4 colegi de echipa inscrisi la tura scurta, este vorba de Marius Furceanu, locul 162 in 2:22:32 ; Dan Alin Barla, locul 180 in 2:25, Ionut Mihaiescu care din pacate a facut pana si a abandonat, precum si capitanul din teren, MEMO Sebastian Vrinceanu, locul 190, in 2:29:46. Pe toata durata concursului i-am simtit aproape, tinandu-mi pumnii in incercarea mea temerara de a termina cele 5 tururi de circuit.
Per total evenimentul a fost foarte reusit, numarul participantilor va continua sa creasca iar munca organizatorilor va fi rasplatita in continuare. La zona de finish Alex Ciocan a intretinut atmosfera cum nu se putea mai bine fiind alaturi de toti concurentii. Sper ca in anii ce vor urma traficul va putea fi inchis inclusiv pe portiunea de plat, cel putin pe parcursul primei ture, cand avem un pluton numeros iar soseaua este neincapatoare. “

 

Urmatorul eveniment din calendarul Road Grand Tour este programata in week-end-ul 25-26 mai in Zalau: Michelin Velotur Salaj. Vor fi doua zile de concurs. Sambata 25 mai,  “contratimp individual in lungime de aproximativ 18km; traseul nu este simplu, prezentand cateva scurte si dificile urcari.” Duminica 26 mai, “etapa de fond cu care v-am obisnuit deja de doi ani. 60km tura scurta, 115 km tura lunga. Cateva catarari frumoase dar nu foarte dificile, cateva portiuni “de fuga”, sate ingrijite si oameni care incurajeaza sportul cu pedale. La final, o catarare de 5km dintre care ultimul kilometru este de…..povestit nepotilor. ” Detalii gasiti AICI.

 

Credit foro: Bike FM si Radu Cristi

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *