@GettyImages - Philippe Gilbert la Roubaix, cu cel mai original trofeu din ciclismul mondial.

Philippe Gilbert, pe urmele celor mai duri belgieni

„VISURILE SE ÎMPLINESC!” a scris pe Twitter ciclistul belgian Philippe Gilbert la câteva ore după ce a câștigat, duminică, 14 aprilie, regina clasicelor pe pavate, Paris-Roubaix.

Această victorie adaugă încă un monument pe lista de victorii, după Turul Flandrei (2017), Liège–Bastogne–Liège (2011), Turul Lombardiei (de două ori – în 2009 și 2010) și îi dă speranțe că poate să-și mai îndeplinească un vis, acela de a câștiga și cel de-al cincilea monument, Milano-San Remo. Doar trei ciliști de elită, belgieni, au reușit să câștige toate cele cinci monumente – Rik Van Looy, Eddy Merckx și Roger De Vlaeminck.

Nimeni nu-i dădea prea multe șanse lui Gilbert în Paris-Roubaix – a început să se simtă rău miercurea trecută, la Dwars door Vlaanderen, iar duminica trecută a abandonat Turul Flandrei la scurt timp după start. Părea imposibil să se recupereze și să-și intre în formă într-o săptămână, însă într-o echipă precum Deceuninck-Quick-Step totul este posibil.

Belgianul a atacat pe când mai erau 65 de km până la finiș, forțând formarea unui grup de favoriți, pentru ca de la km 14 să evadeze doar cu Nils Politt (Katusha-Alpecin), care n-a avut nicio șansă în fața sa, la sprintul pe velodromul din Roubaix. „Am realizat astăzi din nou ce înseamnă să câștigi pentru Quick-Step. 700 de victorii cu 100 de cicliști este aproape la fel de mult cât a câștigat Eddy Merckx. Este uriaș să câștigi pentru această echipă care are atât de multe calități. Și un singur scop, care este victoria”, a declarat el.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=93&v=a7t-hiilx1I

Victoria sa are un loc special în cabinetul cu trofee a Deceuninck-Quick-Step, pentru că este reușita cu numărul 700 înregistrată de echipă din 2003, când a fost lansată. Din cei 156 de cicliști care au pedalat sub culorile echipei, 89 au contribuit direct la marcarea acestui număr impresionant de victorii, dintre care 19 sunt Monumente, 55 au venit în competiții contând pentru clasamentul general, 88 au fost obținute în etape ale Marilor Tururi și patru la Campionatele Mondiale de contratimp pe echipe – un alt record cu care se mândrește Quick-Step. Echipa a făcut istorie sub conducerea lui Patrick Lafavere, reușind ca în fiecare din ultimii șapte ani să se poziționeze pe primul loc la numărul de victorii, tradiție care a culminat, din martie 2018, cu 53 de săptămâni consecutive pe primul loc în clasamentul pe echipe al UCI. Strategia pe care o folosește echipa belgiană nu este secretă: spre deosebire de Sky sau Movistar, Deceuninck-Quick-Step nu este construită în jurul unui lider – cicliștii controlează cursa de la început până la sfârșit, iar la final este împuternicit să lupte acela care se simte cel mai în putere. Cu toate acestea, rare sunt ocaziile când cineva reușește să dea peste cap tactica echipei belgiene.

Revenind la Gilbert, care are 36 de ani – cariera sa a părut să fie în cumpănă, după ce anul trecut a căzut peste un parapet, în Turul Franței, și și-a fracturat rotula. Dar faptul că a pedalat restul etapei, până la finiș, a arătat din ce stofă e făcut. Gilbert a câștigat Campionatul Mondial din 2012 și toate cele trei clasice din Ardeni.

În 2018, a început să se concentreze pe clasicele pe pavate. Atât victoria din Turul Flandrei cât și victoria din Paris-Roubaix au venit cu spectacol; în Turul Flandrei a plecat de unul singur cu 55 de km înainte de finiș, iar în Paris-Roubaix a atacat cu 65 de km înainte de finiș forțând evadarea. Este puțin probabil ca această tactică să funcționeze în Milano-San Remo (298 km), care, neavând multe cățărări, permite sprinterilor să rămână în pluton până la final, așa că belgianul trebuie să se gândească la altceva. A mai participat la această cursă de două ori, în 2007 (imediat după o operație de eliminare a unui cancer de piele) și în 2008, când a marcat și prima sa clasificare pe podium (locul 3) într-un monument.

! Supranumită Iadul din Nord, Paris-Roubaix (257 de km) este considerată regina clasicelor datorită profilului său înșelător, care include mai mult de 50 de km de pavate, împărțite în peste 29 de sectoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *