Suceava pe bicicletă a organizat și pe data de 28 noiembrie o tură de aniversare a momentului în care Bucovina s-a unit cu țara.

Ce pedalați de Centenar?

Când ai o pasiune, îți place s-o pui în tot ce faci. De exemplu, pasiunea pentru ciclism și bicicletă. Trebuie să dai un cadou cuiva? Te scoți cu niște frâne noi, niște pedale, sau – dacă-l cunoști bine pe sărbătorit – un echipament SKY, o pereche de mănuși Troy Lee, o pereche de pantofi Fizik… (Încă mai aveți alt tip de prieteni decât cicliști? Stați liniștiți, o să se rezolve ;)). Faci bugetul de cheltuieli pentru anul care urmează? Pui deoparte ceva fonduri și pentru o furcă nouă, un ghidon sau chiar bicicleta „aia n+1”. Faci planul pentru concediu? Programezi și câteva zile de pedalat, să nu-ți ieși „din mână”. Te gândești cum să aniversezi Ziua Națională? Nu-ți poți imagina nimic, fără bicicletă. Pentru că țara asta este mai frumoasă când o pedalezi!

Text de Elena Nicolae

Startul manifestărilor cicliste de Centenar a fost dat de Federația Română de Ciclism, care a anunțat încă din decembrie 2017 organizarea, după cinci ani de pauză, a Turului României. 19 echipe au luat startul pe 18 septembrie 2018 la Alba Iulia, traseul fiind gândit de organizatori astfel încât să ajungă în toate cele trei provincii istorice ale României, înainte de a se termina, la București. Cursa a fost inclusă în calendarul UCI, a avut cinci etape şi o distanţa totală de 718 km. Și a fost câștigată de un membru al echipei naționale a României, Serghei Țvetcov (știți bancul ăla „Cum te cheamă pui de dac?”…), originar din Republica Moldova. Partea faină, cum a scris Memo aici este că, în ultima etapă, echipele românești din competiție au gândit o strategie comună ca să păstreze tricoul galben de învingător acasă. Cu alte cuvinte, cumva s-a întâmplat faza asta cu unitul ;).

Înainte de Turul Ciclist al României, peste 250 de cicliști din Banat, Muntenia și Moldova au pornit, la final de iunie, într-o tură simbolică spre Alba Iulia, numită „Pedalăm pentru România”. Cinci zile, zeci de localități străbătute cu 20 de km/h, 100 de kilometri/zi, 500 de kilometri de pedalat, pentru fiecare dintre grupurile pornite din București, Timișoara și Iași. Turul a fost organizat de Lucian Mîndruță și echipa „Cu bicicleta la mare” și s-a adresat amatorilor de ciclism, tuturor celor preocupați de sport, dar și celor care ți-au dorit să transmită, prin efortul lor, un mesaj de drag pentru România, în anul Centenarului. „Nu suntem cicliști de competiție și nici nu cred că vom deveni. Dar iubim sportul ăsta și, în același timp, iubim să pedalăm în România, pe drumuri pe care cei mai mulți automobiliști le parcurg în grabă, fără să se bucure de frumusețea țării. Tocmai de aceea am ales aceste trei trasee, pentru ca sunt frumoase și merită degustate la pas, încet, și în același timp, se termină în locul în care a început povestea României moderne. Cred că și generația activă, vie, care nu prea merge la simpozioane și colocvii sau la depuneri de coroane de flori, trebuie totuși să-și sărbătorească țara, în felul ei. Ăsta e felul nostru de a-i spune La multi ani! României. Cu efort, cu durere, cu pasiune și cu drag de locurile ei”, a declarat Lucian Mindruță.

Și alți cicliști s-au gândit să aniverseze România cu efort, durere și pasiune. Cinci timișoreni au pornit la început de septembrie într-o cursă de 1.000 de km prin vestul țării pentru Centenar, iar din echipă au făcut parte și doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș. Tot în septembrie, pe 30 mai exact, voluntarii proiectului Arad Free Tours au organizat un tur special al orașului, pe bicicletă, dedicat Centenarului. Traseul a marcat cele mai importante monumente din Arad, legate de Unire – de la Sala Marii Uniri, la casa lui Vasile Goldiș, sau la Cimitirul Eternitatea, unde sunt înhumați câțiva dintre corifeii Marii Uniri.

Revenind la prezent, pe 30 noiembrie, cicliștii clujeni vor face 100 de km, adică exact distanța dintre Cluj și orașul Marii Uniri, Alba Iulia, într-o tură aniversară. Se anunță maxime cu minus, dar asta nu i-a împiedicat pe cicliști (65 deocamdată) să se înscrie la tură. „Pentru că sărbătorim în 2018 un veac de unitate, nu doar teritorială, dar și umană, parcă mai mult ca oricând este nevoie de un mod memorabil de a marca evenimentul. Clujul ocupă un loc parcă predestinat! Aflat la 100 de kilometri de Alba Iulia, capitala emoțională a Marii Uniri, fiecare kilometru parcurs va fi cât un an de țară unită”, au scris organizatorii de la Clujul Pedalează pe pagina evenimentului. BikeFM va fi acolo 😉

De 1 decembrie, Suceava pe bicicletă organizează o tură inedită pe străzile orașului Suceava – o tură care urmărește să re-compună harta țării pe Strava! Deocamdată s-au înscris 12 cicliști și alți 59 s-au arătat interesați. Baftă suceveni! Mai înspre Vest, Prin Bihor cu bicicleta, Cu bicla prin Bihor și ProBikers organizează o tură simbolică de la Oradea la Vama Borș. S-au înscris până acum 21 de cicliști, dar peste 100 de persoane și-au declarat interesul.

Și tot de 1 decembrie, mai mulți cicliști bucureșteni și de prin alte părți vor face tradiționala tură pe Transfăgărășan – cel puțin până la Casacada Bâlea. Memo va fi acolo și cu siguranță ne va ține le curent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *