Înapoi în șa, la trei luni după ce și-a pierdut piciorul

Când ai 21 de ani și ești unul dintre cei mai promițători cicliști din generația ta, să-ți pierzi un picior ar putea părea sfârșitul lumii. Însă dacă privești zâmbetul de pe fața lui Adrien Costa, care s-a urcat pe bicicletă la mai puțin de trei luni de când s-a trezit cu o parte din piciorul drept amputat, ai spune că tocmai a câștigat o cursă importantă. Și, într-un fel, chiar așa este.

Text de Elena Nicolae

Povestea asta începe în 2017, când prietenul și colegul său de la echipa Axeon Hagens Berman, Chad Young, a murit, la o săptămână după Tour of the Gila, unde a căzut pe o coborâre, în timp ce încerca să ajungă înapoi în pluton. A fost transportat de urgență la spital, cu leziuni grave la cap. Inițial doctorii au fost optimiști, dar după câteva zile, organizmul lui Chad a capitulat. Adrien a anunțat atunci că se retrage, pentru restul sezonului ciclist, pentru a-și reevalua viitorul. Perioada sabatică s-a prelungit și în 2018, pentru că nu s-a simțit gata să se întoarcă în competiții. În acel moment, Adrian avea în palamers două medalii de argint la Campionatele Mondiale pentru Juniori (în 2014 și 2015), locul trei în Tour de l’Avenir (2016) – un mini-Tur al Franței care lansează viitorii campioni ai ciclismului de șosea și un loc doi la Tour of Utah (2016).

Accidentul în care și-a pierdut piciorul s-a petrecut în vară, când un un bolovan de aproape două tone a căzut peste el, în timpul unei ture la cățărat în Mono County, California. Mulțumită celor doi prieteni cu care se afla, care au alertat autoritățile, echipele de salvare au putut să-l localizeze pe Costa și să-i elibereze piciorul de sub bolovan. Norocul său a fost că în zonă se afla un elicopter al Gardei Naționale, convocat din cauza unor incendii de pădure, pentru că elicopterul echipei de salvare nu a putut decola, din cauza perdelelor de fum. A ajuns la spital în stare critică, dar medicii au reușit să-i salveze viața. Însă nu și piciorul, pe care l-au amputat de la genunchi în jos. Imediat după accident, echipa sa, Hagens Berman Axeon, a lansat o pagină de donații, pentru a strânge banii necesari protezei de care avea nevoie Adrien. Știrea s-a răspândit rapid, iar comunitatea ciclistă a reacționat imediat, deși suma targetată a crescut de mai multe ori în timpul procesului de adunare a donațiilor. Primii care au făcut donații au fost Romain Bardet, Michael Valgren, Joao Correia, Nathan Haas, Christian Vande Velde și echipa Quick Floor. Managerul echipei Hagens Berman Axeon, Axel Merckx și tatăl său, celebrul Eddy Merckx, au donat, de asemenea. În total, mai mult de 700 de persoane au contribuit la efortul de strângere de fonduri, cu un total de peste 81.000 de dolari. Pe lângă bani, Costa a primit nenumărate mesaje de susținere – “Acest copil este cel mai profesionist ciclist pe care l-am văzut vreodată, deși încă nu era, ofifical, în liga profesionistă. S-a apropiat de ciclism cu o motivație incredibilă și o etică de muncă aproape ireală, pe care știu că o va aplica și în recuperarea după acest accident. Haideți să-l ajutăm cu tot ce putem” , a scris pe Twitter campionul american Larry Warbasse, de la echipa pro-continetală Aqua Blue Sport.

În urmă cu câteva zile, Chris Blevins, care pedalează pentru Hagens Berman Axeon a postat câteva poze cu Adrian în șa și pe peretele de cățărat , în timp ce-și folosește noul picior protetic și a scris: “Întotdeauna am fost impresionat de acest tip, dar în ultimele luni m-a dus la un nou nivel de admirație. @Costadrien ești criminal!”. Iar Adrien zâmbește: a aflat, la capătul celei mai grele competiții – cea pentru viață – că suntem prea fragili ca să nu profităm de fiecare secundă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *