Straja MTB Enduro – impecabil de la prima editie

A patra si ultima etapa a Cupei Nationale de Enduro 2018 s-a desfasurat pe 15 octombrie 2018 la Straja si fost gazduita de Straja MTB Enduro, competitie aflata la prima editie. Evenimentul a fost organizat de Fundatia Noi Orizonturi in parteneriat cu Bike Attack si a reusit sa faca o impresie foarte buna inca de la debut.

Despre amenajarea traseelor am discutat si cu alta ocazie. Puteti revedea ce povesteam la vremea respectiva aici.

Au fost pregatite 6 probe speciale la Straja MTB Enduro, fiecare dintre ele avand o particularitate si un mod diferit de abordare. Cert e ca toate traseele pe care s-a desfasurat competitia au reusit sa impresioneze placut concurentii.

La aceasta etapa a Cupei Nationale de Enduro si-au facut aparitia si doi sportivi care s-au consacrat la Cross Country. Este vorba de Tudor Oprea si Lucian Logigan. Tudy, in continuare singurul roman prezent la Jocurile Olimpice la XCO, a reusit o clasare foarte buna: locul 9 la general, la mai putin de 2 minute distanta de ocupantul primului loc, si locul 1 la categoria Master 2.

Luci s-a clasat destul de bine, pe locul 38, cu o bicicleta full suspension de cross country, cu cursa de 100 mm.

Straja MTB Enduro a fost castigat de Sergiu Pascu de la Bikealpin Racing cu un timp de 20:54. Locul 2 i-a revenit lui Mihai Anitan de la Bikepoint Racing cu timpul de 21:34, iar pe 3 s-a clasat Andrei Carciag cu timpul de 21:40. Rezultatele pot fi vazute si aici.

Felicitari tuturor celor implicati in organizarea evenimentului. Suntem convinsi ca la Straja sunt mari sanse sa avem un bike park “ca afara” in cativa ani.

Mai jos gasiti o altfel de prezentare a evenimentului care a fost publicata pe guerrillaradio.ro.

De câțiva ani în stațiunea Straja din județul Hunedora se lucrează pentru amenjarea unor trasee de mountain bike. Și nu orice fel trasee. E vorba de trasee de enduro dacă facem referire la traseele intitulate Baloo și Lupilor. Cele două trasee au aproximativ 4 kilometri fiecare. Aceste două trasee au fost împartie în câte două segmente și au făcut obiectul a patru din cele șase probe speciale din ultima etapă din Cupa Națională de Enduro 2018 care a fost găzduită în cadrul concursului Straja MTB Enduro. Traseele celorlalte două probe speciale au fost finalizate cu câteva zile înainte de începerea concursului programat pe 14 octombrie 2018.

Unii dintre pasionații acestei discipline a mountain biking-ului au venit pentru prima oară la Straja cu ocazia acestui eveniment. Au descoperit cu surprindere că traseele amenajate acolo sunt mai serioase decât au crezut inițial și n-au avut altceva de făcut decât să se bucure de ele.

Responsabili de dezvoltarea acestor trasee sunt cei de la Fundația Noi Orizonturi, în frunte cu Dana Bates, un american venit în urmă mai bine de 15 ani în România, care a văzut potențialul zonei și vrea să-l pună în valoare. Așa că pentru anul viitor pregătește și unul sau două trasee de downhill, dar și câteva trasee de cross country pentru cei care nu au abilități tehnice deosebite pe bicicletă. Cu alte cuvinte avem șansa și bucuria de a asistă la nașterea și creșterea unui bike park în România, într-o zonă care era cumva lăsată să moară: Valea Jiului.

O altă abilitate a lui Dana Bates este aceea că știe să se lase înconjurat de oameni pasionați care împărtășesc aceeași viziune cu el. Pentru amenajarea traseelor de la Straja și organizarea competiției din acest an a colaborat și cu Bike Attack Reșița, cei care organizează Metal Enduro Reșița, competiție care în 2018 a fost etapă de calificare în Enduro World Series.

Mergând la Straja l-am descoperit și pe Andreas Fiess, un elvețian care nu doar că a înțeles ce vrea să facă Dana în acea zonă dar s-a și pus serios pe treabă în amenajarea traseelor. Cu aceasta ocazie trebuie sa il mentionam si pe Marius Bucur, un alt iubitor al zonei care a contribuit mult la definirea traseelor din Vale.

La festivitatea de premiere de duminică Dana Bates l-a invitat și pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, care într-un scurt discurs a ținut să precizeze importanța dezvoltării turismului sustenabil și mai exact a dezvoltării traseelor de MTB în zona tinerei stațiuni montane Straja. Odată cu finalizarea acestora, telegondolă și telescaunul ar trebui să funcționeze și vara, nu doar iarna, cum se întâmplă în prezent, cu mici excepții la telegondolă.

Anul acesta e posibil să fie un cam prea târziu să ajungeți pentru o aventură pe bicicletă la Straja însă puteți include zona în planurile voastre de vacanță de anul viitor. Și dacă vreți fără bicicletă faceți bine și luați-vă bețele de trekking. Nu veți regreta.

Credit foto – Hila Tibi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *