Foto: Bogdan Buburuz, FAIN.live

Ciclism în tandem – să pedalezi pe încredere

Ați încercat vreodată să pedalați cu ochii închiși? Ar fi un exercițiu bun pentru a testa senzația pe care au avut-o cei 30 de tineri cu deficiențe de vedere care au participat sâmbătă, 13 octombrie, la Cluj-Napoca, la Campionatul Național de Ciclism în Tandem.

Text de Elena Nicolae

Florin Georgescu, președintele clubului sportiv Tandem Arena, organizatorul competiției de sâmbătă,  a aflat în 2010 de existența bicicletei pe care pot pedala doi oameni. Și s-a gândit ce diferență poate să facă această bicicletă în viața altor persoane cu deficiențe de vedere, asemeni lui.

A testat ideea în 2012, când a pedalat împreună cu un prieten din România până la Londra, orașul în care se desfășurau Jocurile Olimpice de vară. Peste 2000 de km. O experiență care i-a întărit ideea că nu-ți trebuie neapărat ochi ca să te poți bucura de frumusețea lumii.

„Foarte mulți oameni mă întreabă: Bine, dar de unde naiba știi dacă un loc e frumos sau nu? Ce-ți inspiră ție? Așa cum fetele, în general, mă întreabă: Dar de unde știi că-s frumoasă? Pur și simplu e frumoasă pentru că rezonează cu o parte din tine. Așa și cu locurile prin care am trecut! Slavă Domnului, sunt lucruri în lumea asta de care orice om se poate bucura, indiferent dacă are ochii închiși sau deschiși”, spune el într-un film despre drumul până la Londra pe care îl puteți vedea aici:

 

La finalul drumului știa că ideea care-i încolțise în minte – înființarea unui centru sportiv pentru pregătirea paralimpicilor, va deveni realitate într-o bună zi. A înființat Clubul Sportiv Tandem Arena, a continuat să participe la evenimente cicliste, iar în 2016 a organizat prima ediție a Campionatului Național de Ciclism în Tandem. Anul acesta, planul lui legat de pregătirea paralimpicilor a făcut un important pas înainte, pentru că Tandem Arena a reușit să organizeze, la baza sportiva a Comitetului Olimpic și Sportiv Român de la Izvorani, prima tabără de inițiere în ciclism pentru 22 de copii și tineri cu deficiențe de vedere de la școlile speciale din București, Timișoara, Târgu Frumos, Arad, Cluj și Buzău. Bicicletele tandem și echipamentele sportive au fost achiziționate cu ajutorul fondurilor primite de la Kaufland, finanțator în acest proiect, iar după cantonament au fost date spre folosință școlilor speciale din care provin copiii, pentru a fi utilizate la orelor de sport și nu numai.

La ediția a treia a Campionatului Național de Ciclism în Tandem, organizată în colaborare cu Clubul Sportiv Clujul Pedalează, s-au înscris 30 de echipe mixte – pilot văzător, copilot nevăzător sau slab văzător de la școlile pentru deficienți de vedere din toată țara, dar și echipaje de la Asociația Pontes, din Cluj. Competiția s-a desfășurat de-a lungul râului Someș, pe o porțiune din Bulevardul 1 decembrie care a fost închisă circulației. Nu au existat categorii speciale, toate echipajele au luat startul deodată, iar primii au trecut linia de sosire, după aproximativ 20 de km, Tudor Aldea (15 ani), care a fost pilot și  Andrei George Antonio (16 ani), amândoi de la București. Tudor este membru al Clubului Sportiv Seven, iar anul trecut a câștigat titlul de vice-campion național la Cross Triatlon. A aflat despre tandem de la antrenorul său de ciclism și s-a dus să-l cunoască pe George, care face tandem din vara acestui an și a participat și el la un concurs de triatlon, în ștafeta de la ciclism, unde a luat locul doi. „Am mai concurat pe tandem, dar îmi tot schimbam driverul. Când l-am cunoscut pe Tudor, chiar am sperat că vom putea să fim o echipă”, spune George.

Cei doi au început să se antreneze împreună, pedalând și câte 30 de km la un antrenament, iar asta i-a ajutat să se formeze ca echipă, lucru care s-a văzut încă din timpul competiției de la Cluj, când au comunicat neîncetat. Tudor nu a încercat niciodată să pedaleze fără să vadă dar, spune el, „bănuiesc că este mai greu decât să stai în față”. „La următorul antrenament îl punem pe el în spate și stau eu în față”, a glumit George lângă el, precizând că a avut 100% încredere în Tudor, pentru negocierea virajelor strânse de pe traseu, cu care s-au confruntat pentru prima dată ca echipă. Cum s-au simțit când au trecut linia de finiș? „E un sentiment frumos, foarte profund, o bucurie foarte  puternică, pentru că simți că realizezi ceva, prin munca pe care o depui”, spune George.

„Este firesc să continuăm să construim momente și contexte în care să aducem împreună persoane cu dizabilități, în special cu deficiențe de vedere, și persoane valide. Știm cât de utile sunt aceste întâlniri pentru ambele categorii de persoane, știm că tinerii și copiii cu deficiențe de vedere apreciază și se bucură de mersul pe bicicleta tandem, iar acest campionat este o dovadă că sportul este un ingredient perfect pentru incluziune”, spune Florin Georgescu, președintele clubului Sportiv Tandem Arena.

După competiția de la Cluj, obiectivul de a trimite cel puțin două echipaje de ciclism în tandem la Jocurile Paralimpice de la Tokyo este mai aproape. Și nu doar ca timp 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *