Turul Romaniei – prezentarea echipelor si prima etapa

Turul Romaniei – a 51-a editie

Marti – 18 septembrie

In sfarsit avem din nou Turul Romaniei, dupa o pauza de 5 ani. In 2018, in anul centenarului, avem a 51-a editie. Prima editie a fost in 1934. Ca sa aveti o dimensiune corecta a istoriei acestui eveniment.

In seara acestei zile a avut loc prezentarea echipelor. Sunt 19 echipe ce iau parte la editia din acest an a Turului Romaniei. In total 102 rutieri. Nationala Serbiei ar fi trebuit sa fie a 20-a, dar n-a reusit sa ajunga. E bine ca avem 5 echipe romanesti la start: echipa nationala a Romaniei, Team Novak, CSA Steaua Bucuresti, MSTina Focus si UVT Devron Timisoara. De altfel la start sunt prezente echipe de peste tot din lume: SUA, Kazahstan, Quatar, Belorusia, Italia, Bulgaria, Republica Moldova, etc.

Inainte de prezentarea echipelor pe scena amplasata in Cetatea Alba Iulia au urcat Ministrul Tineretului si Sportului, Ioana Bran, presedintele Federatiei Romane de Ciclism, Eduard Carol Novak, vice-presedintele Uniunii Europene de Ciclism, Alexander Gusyatnikov si reprezentanti ai autoritatilor locale. Toti cei care au luat cuvantul si-au exprimat bucuria revenirii acestui minunat eveniment. Am avut ocazia sa povestim despre tur si sa ii aratam o parte din traseul primei etape, cu cateva ore inainte de aceasta prezentare, cu vice-presedintele UEC care a fost vizibil incantat de felul in care este organizat Turul Romaniei. Cu acesta ocazie si-a adus aminte cu nostalgie de momentele in care a avut ca adversari ciclisti romani in urma 30-40 de ani.

Tot la categoria nostalgii am fost placut impresionati si de faptul ca in Turul Romaniei au fost invitati si fosti mari ciclisti romani cum sunt Constantin Ciocan sau Ioan Stoica.

Incepe Turul Romaniei.

Miercuri – 19 septembrie

 Etapa 1 – 154,7 kilometri

 Alba Iulia – Vingard – Drasov – Dostat – Pauca – Rosia de Secas – Blaj – Seica Mica – Seica Mare – Slimnic – Ocna Sibiului – Sibiu

 

Dimineata a fost calma. Echipele s-au prezentat linistite la micul dejun. Spre pranz a crescut tensiunea. La ora 12:45 era programat startul primei etape.

Startul festiv s-a dat din Piata Tricolorului din Alba Iulia, iar 3 kilometri mai tarziu a fost dat startul tehnic, de pe loc. Fiind prima etapa si neavand un lider a fost destul de greu de evaluat cursa. Cert e ca inca din primii kilometri cativa ciclisti au luat distanta. S-au incercat mereu evadari chiar din prima parte a cursei. Prima etapa a avut 5 catarari: 4 de de categorie C si una de categorie B, dar si 3 sprinturi intermediare.

Experienta de a vedea Turul Romaniei din interiorul uneia dintre masinile de jurii ( adica masinile in care sunt arbitri de cursa, pentru cei nefamiliarizati cu termenii ) este extraordinara si nu poate fi transmisa in cuvinte. Iar daca ai sansa de a fi in masina juriului 4 care “penduleaza” intre toate plutoanele e cu atat mai intens.

In final rutierii s-au dispus in 4 plutoane. Plutonul evadatilor a numarat 12 ciclisti. Intre ei si doi sportivi romani: Emil Dima de la MS Tina Focus si Serghei Tvetcov, favoritul de la echipa nationala Romaniei. Dima s-a clasat pe 8, cea mai buna clasare a unui sportiv roman in etapa, in timp ce Tvetcov a venit pe 10.

Castigatorul etapei a fost Peter Schulting de la Monkey Town Continental Team. Olandezul a imbracat pe langa tricoul galben, cel al liderului, si tricoul verde destinat celui mai bun catarator. Locul 2 i-a revenit elvetianului Simon Pellaud de la Team Illuminate. Locul 3 i-a revenit lui Onur Balkan de la echipa nationala a Turciei. Turcul a imbracat si tricoul alb care este alocat celui mai bun ciclist under 23. Tricoul rosu pentru cel mai bun catarator a fost castigat de italianul Mattia Bais.

A doua etapa porneste din Sibiu si are destinatie finala Brasovul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *