Turul Ciclist al Bihorului 2018 – pentru a treia oara consecutiv castiga un columbian

De la an la an Turul Ciclist al Bihorului creste. Si creste nu doar frumos si firesc, ci si puternic. Anul acesta am avut sansa sa vedem unul dintre cele 4 tururi cicliste din Romania la care participa sportivi profesionisti. Si nu oricum. A fost mai usor sa putem urmari turul care a avut startul tuturor etapelor la Oradea si pentru ca, in premiera, Turul Ciclist al Bihorului a fost transmis LIVE. Transmisiunea live a reprezentat un prim pas pentru a testa o transmisie in direct mult mai complexa la editiile urmatoare. Anul acesta, desi in pluton a fost o singura camera, am putut trai emotiile unui mare tur si ne-am bucurat de imagini ca la Giro, Tur de France sau Vuelta. O sa spuneti ca exageram dar daca va veti uita pe filmari veti vedea ca nu am amplificat foarte mult. Cei care vor sa le revada e bine sa stie ca inregistarile transmisiilor sunt pe pagina de Facebook a evenimentului.

             

A treia editie a Turului Ciclist al Bihorului a debutat pe 31 mai cu prezentarea echipelor. In total 131 de ciclisti profesionisti de la 21 de echipe au luat startul la acest eveniment. Dintre acestea o echipa pro-continentala, Androni Giocattoli Sidermec, cei care au detinut castigatorul tuturor editiilor de pana acum, inclusiv cea de anul acesta, cateva echipe continentale de pe intreg mapamondul, dar si echipe de club. MSTINA Focus Pro Cycling Team, o echipa romano-italiana proaspat infiintata a trimis 7 ciclisti talentati la aceasta editie care au inregistrat rezultate foarte bune. Intre ei 4 romani, unde ii amintim pe oradeanul Raul Sinza care a reusit un loc 12 la o etapa din tur, Emil Dima locul 8 in clasamentul general, respectiv 3 la U23, dar si 3 italieni, unul dintre ei castigatorul ultimei etape si pe podium in altele. De asemenea, sportivi puternici si talentati care s-au facut remarcati sunt si cei de la echipele WSA PUSHBIKERS din Austria, AC SPARTA PRAHA din Cehia, TORKU SEKERSPOR din Turcia, TEAM NOVAK din Romania, CYCLING TEAM FRIULI din Italia, BIG HUNTER BELTRAMI TSA SEANESE din Italia, TEAM CERVELO tot din Italia, dar si CSA STEAUA BUCURESTI din Romania, echipa pentru care pedaleaza Daniel Crista, cel mai bine clasat dintre romani in prima etapa, locul 18.

Pe 1 iunie s-a desfasurat prima etapa care a masurat 180 de kilometri pe traseul Oradea – Alesd – Bratca – Pocola – BaileFelix – Oradea.

Etapa a fost una destul de dificila cu trei catarari de categorie A, B si C, doua sprinturi intermediare si o coborare periculoasa.

Caldura a accentuat dificultatea acesteia in final 16 ciclisti abandonand dupa prima etapa.

Castigatorul etapei a fost Matteo Malucelli de la Androni Giocattoli care a terminat etapa in 04:29:12 cu o viteza medie de 40,12 km/h, urmat de Filippo Feronatto de la Friuli si Riccardo Stacciotti de la MSTINA Focus.

Pe 2 iunie au fost programate doua semi-etape: una dimineata in lungime de 86 de kilometri cu startul in Oradea si finish-ul la Stana de Vale pe o catarare de categoria A Special.

Semi-etapa a avut si un sprint intermediar.

Aceasta etapa a fost castigata de Ivan Ramiro Sosa Cuervo de la Androni Giocattoli, urmat la 49 de secunde de Nicolae Tanovitchii de la Team Novak si Alberto Giuriato de la Friuli.

A doua semi-etapa a zilei de sambata a fost un contratimp individual al carui start s-a dat la ora 18:00. Rutierii au avut de parcurs un traseu in lungime de aproximativ 2 kilometri cu punctul de pornire si finish-ul in Piata Unirii din Oradea.

Cel mai bun timp la contratimp l-a reusit Jodok Salzmann de la WSA Pushbikers cu 2:13:87, el fiind urmat de Manuel Pesci de la Team Cervelo Italy si Riccardo Stacchiotti de la MSTINA Focus.

Pe 3 iunie s-a desfasurat a 3-a si totodata ultima etapa din acest Tur Ciclist al Bihorului pe traseul Oradea – Diosig – Vama Sacuieni – Sacuieni – Otomani – Marghita – PadureaNeagra – Alesd – Oradea, in total 171 de kilometri.

Doua sprinturi intermediare si o catarare de categorie B au avut la dispozitie cei 112 ciclisti ramasi in cursa in aceasta etapa.

Daca in prima etapa caldura a facut probleme, la finalul ultimei etape, in ultimii 3 kilometri a inceput sa ploua destul de tare insa rutierii n-au parut foarte afectati.

Ultima etapa si-a adjudecat-o Riccardo Stacchiotti de la MSTINA Focus care a parcurs cei 171 de kilometri cu o viteza medie de 46,14 km/h, urmat de Ozgur Batuhan de la Torku Sekerspor si de Manuel Pesci de la Team Cervelo Italy.

Turul Ciclist al Bihorului a fost castigat de principalul favorit, Ivan Ramiro Sosa Cuervo de la Androni Giocattoli Sidermec, care astfel a imbracat si tricoul galben atribuit celui mai bun ciclist din tur. Locul 2 i-a revenit lui Alberto Giuriato de la Cycling Team Friuli, iar pe 3 s-a clasat Alessandro Bisolti de la Androni Giocattoli Sidermec.

In clasamentul echipelor locul 1 le-a revenit celor de la Androni Giocattoli Sidermec. Pe 2 MSTINA Focus, iar pe 3 Team Cervelo Italy.

Tricoul alb cel al detinatorului celui mai mare numar de puncte a intrat in posesia lui Riccardo Stacchiotti de la MSTINA Focus.

Tricoul verde al celui mai bun catarator a intrat in posesia lui Otto Vergaerde de la WSA Pushbikers.

Tricoul rosu rezervat celui mai bun sprinter i-a revenit lui Alessandro Pessot de la Cycling Team Friuli.

Tricoul portocaliu dedicat celui mai bun sportiv la categoria U23 a fost castigat de acelasi Ivan Ramiro Sosa Cuervo de la Androni Giocattoli Sidermec.

Cel mai bine clasat la general dintre romani este Emil Dima de la MSTINA Focus, locul 8, respectiv locul 3 la U23.

A treia editie a Turului Ciclist al Bihorului a fost dirijata foarte bine de efective umane in cifre impresionante. Traficul a fost restricționat și controlat de 3 mașini de poliție și 170 de polițiști, un microbuz al jandarmeriei, 11 mașini ale organizatorilor, 35 de motocicliști aduși de organizatori care blocau toată intersecțiile prin care treceau cicliștii din tur. În caravană au mai fost și 20 de mașini ale echipelor și 3 ambulanțe.

Pentru anul viitor Turul Ciclist al Bihorului este programat in perioada 6-9 iunie insa e foarte posibil ca acest interval sa nu fie singurul alocat celei de-a patra editii. Exista posibilitatea ca in 2019 Turul Ciclist al Bihorului sa semene din ce in ce mai mult cu marile tururi care au startul intr-o zona total diferita de tema in sine a evenimentului. Deocamdata nu exista informatii oficiale care sa intareasca cele spuse mai sus insa avem incredere ca acest eveniment foarte important pentru ciclismul de sosea din Romania se va dezvolta din ce in ce mai mult de la o editie la alta.

Felicitari organizatorilor si celor care au sprijinit desfasurarea acestei editii:

Sponsor Principal: Bellotto.

Parteneri Principali: Consiliul Județean Bihor, Discover Bihor, Primăria Oradea, Visit Oradea.

Mașina oficială a Turului Ciclist al Bihorului a fost asigurată de FORD Carbenta Com.

Sponsori: Carcover, Raiffeisen, Agroind, Izvorul Minunilor, Bontrans, Transmar, Fizi:k, Kaluna.

Parteneri: Primăria Diosig,  Primăria Sînmartin, Transport Service Group, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor, Pensiunea Bello, Selgros, The Spot by Sweet Magnolia, Autograf, Casa Florilor, Norm Coverings, Qubiz, Betocon, Ramada si RNT.

In loc de epilog.

STIATI CA?

  1. Bellotto sunt cei ce produc la Marghita echipamentele de ciclism pe care le vor folosi in Tour de France cei din Team Sky si Bora Hansgrohe? Si nu doar pentru ei.
  2. Toate seile Fizik din lume sunt produse la Marghita, Oradea, Romania?

 

Credit foto: Radu Cristi si Cristi Cojocariu

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *