Emoții roz și o iubire infinită

Astăzi începe prima mare competiție a sezonului ciclist – Giro d’Italia. Este pentru prima dată în istorie când un Mare Tur ia startul în afara Europei – Israelul găzduiește primele trei etape, începând cu o probă de contratimp individual în Ierusalim.

Ediția cu numărul 101 se va termina pe 27 mai la Roma, lucru care s-a mai întâmplat doar de trei ori până acum, în 1911, 1950 și 2009. Ce să spui, pe scurt, despre o competiție care va face istorie indiferent cum se va termina?

De Elena Nicolae

Acum trei ani am avut un noroc chior când am găsit un tricou roz, de Giro, într-un magazin de haine la mâna a doua din Cluj. Pe lângă că era nou-nouț, nedesfăcut din folie, era și de la o ediție aniversară – Cento anni (Giro a fost lansat în 1909, așa că în 2009 a aniversat 100 de ani de existență).  Nu am purtat foarte des tricoul, de teamă să nu-l stric, dar de atunci am început să urmăresc cu sfințenie Giro și m-am îndrăgostit iremediabil de această cursă brutală, dar frumoasă, în care nimic nu e sigur până în ultima zi. Așa se face că în 2016, când mi-am luat bicicletă de șosea, am ales un Wilier Triestina roz, lansat special pentru a celebra Turul Italiei.

De ce spun toate astea? Pentru că, deși de-abia am așteptat să vină, mi-e foarte greu să vorbesc despre Giro, pe care reclama asta îl descrie perfect:

„Infinite love endures all things”. Da, pare patetic – ca și faptul de a râvni, ca bărbat, la un tricou roz. Numai că nu e. Dar, ca să n-o mai lungesc, haideți să vedem de ce să vedem Giro d’Italia anul acesta :).

De urmărit

Cu un contratimp individual în etapa de deschidere, campionul mondial al disciplinei și câștigător de Giro în 2017, Tom Dumoulin are toate șansele să se îmbrace în roz încă de la Grande Parteneza. Pentru principalul său rival, Chris Froome, va fi ocazia perfectă să-și calibreze planul pentru etapele din munți, unde Dumoulin nu se descurcă atât de bine. De altfel, cu echipa care-l susține în Giro, Froome nici nu ar trebui să aibă emoții. Singurele amenințări ar putea veni de la UAE, unde Fabio Aru are câțiva cățărători de nădejde care să-l ajute, și de la Michelton-Scott, cu Esteban Chavez și Simon Yates în componență. Surprize ar putea produce și cicliști precum Miquel Angel Lopez de la Astana, sau Jarlinson Pantano, de la Trek.

Nu ratați etapa 14 (19 mai) – cățărarea de pe Zoncolan, cea mai grea urcare din Europa, cu 10 km pe o pantă medie de 12%, cu porțiuni care ajung la 22% și etapa 19 (25 mai), regina, cu o cățărare pe Colle delle Finestre, pantă medie de 9,2% cu un vârf de 14% (în primii 4 km urcarea are nu mai puțin de 29 de ace de păr) și finiș pe Jafferau, ultimii 7 km sunt în urcare, cu pante de 9-10%, și vârfuri de 14%.

Cifrele Giro

3.562,9 km ruta totală

169,7 km parcurși, în medie, zilnic

2 contratimpuri individuale

7 etape pentru sprinteri

6 etape de dificultate medie

6 etape dificile

Amenințarea cea mai mare pentru Froome nu vine, însă, din pluton – forurile competente s-ar putea pronunța oricând asupra acuzației de abuz în utilizarea, în Vuelta, a unei substanțe permise, Salbutamol, iar asta ar însemna un dezastru pentru britanic, chiar dacă posibilitatea de a face recurs ar amâna deciderea unei suspendări.

Lucrurile nu arată bine nici dacă tribunalul se va pronunța în defavoarea sa după Giro, mai ales în eventualitatea în care va câștiga Giro – nimeni nu mai vrea să se repete cazul Contador, căruia i-a fost restras titlul de câștigător al Turului Franței în 2010 și al Turului Italiei în 2011, după ce analizele au dovedit prezența în sânge a unei substanțe interzise, clenbuterol. Asta de parcă nu ar fi fost suficiente motive să urmărim cu sufletul la gură cea mai imprevizibilă competiție ciclistă din lume 🙂

P.S. Nu mă căutați azi între orele 13.30 și 17.15. Mă uit la Grande Partenza pe Eurosport 1 🙂

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *