Absa Cape Epic – rezumat 2018

Absa Cape Epic 2018 s-a incheiat insa, in urma ei, competitia, a facut foarte multi iubitori ai MTB-ului sa viseze la editia urmatoare care se va desfasura intre 17 si 24 martie 2019.

Pentru anul viitor cel mai probabil trebuie sa ne asteptam la un program similar celui din acest an cand concurentii au avut un prolog si sapte etape, in total 8 zile de concurs.

Lungimea totala a traseelor a adunat 658 de kilometri cu o diferenta de nivel de 13.530 de metri.

Avand aceste cifre in minte putem privi cu incredere la editia de anul viitor. Cei care putem. 🙂

Inscrierile pentru anul viitor se deschid ca de fiecare data in prima zi dupa incheierea concursului din anul respectiv, in cazul de fata pe 26 martie. Astazi primele 100 de inscrieri se vor fi epuiza in cateva secunde.

Intre timp ne-am gandit ca ar fi interesant sa vedem care a fost parcursul celor doua echipe romanesti prezente in la Absa Cape Epic 2018.

Romania a fost reprezentata la masculin de Dinamo BikeXpert Racing Team 1 – Catalin Sprinceana cu Hans Comynsi la mixt de Dinamo BikeXpert Racing Team 2 – Karina Bonta cu Razvan Juganaru.

 

Dinamo BikeXpert Racing Team 1 – Catalin Sprinceana cu Hans Comyn

Prezenta lor la aceasta competitie a fost una pusa la incercare dupa ce anul trecut, cand ei ar fi trebuit sa concureze in Africa de Sud, au suferit o accidentare destul de serioasa la un cantonament in Turcia, mai ales in cazul lui Catalin care si-a fracturat cateva coaste si a fost nevoit sa se recupereze cateva luni. Astfel au fost nevoiti sa astepte inca un an pentru a fi prezenti la cursa de MTB a carei dimensiune si importanta este comparata cu Tour de France la ciclismul de sosea sau Kona la triatlon.

Anul acesta au reusit sa fie prezenti la aceasta competitie insa nici acum n-au scapat de emotii mai ales in momentul in care, in etapa a 4-a, Catalin a fost “atins” de un virus foarte asemanator cu toxiinfectia alimentara, care a scos cativa concurenti favoriti la podium din cursa: Mathias Stirnemann, co-echipierul lui Nino Scurter, sau Githa Michiels, co-echipiera lui Ariane Lüthi, care au fost nevoite sa paraseasca cursa cand erau pe locul 2 in clasamentul general, dupa etapa a treia.

In final Catalin si Hans au terminat cursa pe locul 112 la categorie. Iata care a fost parcursul lor la Absa Cape Epic 2018 in cifre:

 

Dinamo BikeXpert Racing Team 2 – Karina Bonta cu Razvan Juganaru

Prezenta lor la editia din acest an a competitiei din Africa de Sud se datoreaza norocului, insa in mare parte a norocului construit in multe ore de munca. Ei au aplicat pentru un wild card care sa le fie acordat pe baza rezultatelor din cariera. Si l-au primit!

Desi initial au concurat fara vreo miza anume la Absa Cape Epic 2018, in ultimele 3-4 etape, cand au vazut ca sunt foarte aproape de o clasare in top 10 la mixt, au incercat sa atinga acest obiectiv fiind in mare parte luati de valul competitiei, insa fara a risca foarte mult.

In final, aproape le-a iesit: locul 12 la mixt. Poate ar fi reusit sa urce ceva mai sus in clasament daca Razvan nu ar fi facut pana in ultimii 4 kilometri ai ultimei etape. Iata si parcursul lor la Absa Cape Epic 2018 in cifre:

Momentul care a trezit multe emotii romanilor care au urmarit transmisia live a ultimei etape a fost cu siguranta atunci cand in prim plan au aparut Razvan si Karina. I-am putut vedea exact cum au incheiat Absa Cape Epic 2018: Razvan a scos steagul Romaniei si l-a sarutat in timp ce Karina, destul de obosita dupa 8 zile de concurs, si-a asezat tinuta pentru finalul cursei. Au trecut pe sub arcada de finish tinandu-se de steag. Mai jos va prezentam acel moment:

Toate rezultatele editiei din 2018 la Absa Cape Epic pot fi consultate in link-ul de mai jos:

http://www.cape-epic.com/riders/the-2018-race/results

Iata doua moduri de prezentare a acestei editii de Absa Cape Epic. Prima:

Si a doua, ceva mai complexa:

Cursa masculina de la Elite a captat aproape in intregime atentia transmisiunilor live de la Absa Cape Epic 2018. E drept ca a oferit si spectacol. In primele etape au condus cei de la Cannondale Factory Racing insa acestia au terminat abia in pozitia a treia dupa ce in ultimele zile s-au luptat din greu sa ramana pe podium, pe fondul oboselii lor si a revenirii in forma a celor de la Canyon Topeak, echipa din care face parte triplul campion mondial la cross country maraton in 2010, 2015 si 2017, Alban Lakata. Castigatorii, Investeg Songo Specialized, s-au mobilizat ceva mai greu insa dupa ce s-a pornit “Expresul Ceh”, Jaroslav Kulhavy, nimic nu i-a mai putut opri. Iata clasamentul final in acest caz:

Clasamentul general masculin la Absa Cape Epic 2018:

1. InvestegSongoSpecialized ( Jaroslav Kulhavy – a treia editie castigata cu Howard Grotts )

2. Canyon Topeak ( Alban Lakata cu Kristian Hynek )

3. Cannondale Factory Racing ( Manuel Fumic cu Henrique Avancini )

Si fetele au fost in centrul atentiei in timpul transmisiunilor live. Cele de la Investeg Songo Specialized au castigat prologul si urmatoarele sase etape. Datorita diferentei de timp acumulate si-au permis sa mearga foarte relaxat in ultima etapa si putem spune ca au controlat atat de bine cursa incat au putut face cadou toate cele trei locuri de pe podium, ele sosind pe 4. Greu de imaginat ca cineva ar fi putut face fata Annikai Langvad care a demonstrat ca este cea mai puternica ciclista la aceasta cursa, de altfel ea este detinatoarea a patru titluri de campioana mondiala la XCM in 2011, 2012, 2014 si 2017. Cel mai probabil daca fetele de la Spur n-ar fi fost nevoite sa se retraga din cauza imbolnavirii Githei Michiels clasamentul ar fi aratat altfel. Iata clasamentul fetelor la final:

Clasamentul general feminin la Absa Cape Epic 2018:

1. InvestecSongoSpecialized (Annika Langvad cu Kate Courtney )

2. Ascendis Health ( Sabine Spitz cu Robyn De Groot )

3. Silverback – KMC ( Mariske Strauss cu Annie Last )

Mai jos puteti vedea si alti castigatori la alte categorii la Absa Cape Epic 2018 dar si cateva imagini care sa va faca sa va doriti sa fiti prezenti in Africa de Sud la editia de anul viitor.

P.S. Exista totusi un moment pe care noi l-am analizat de foarte multe ori si n-am putut delibera asupra lui, asa ca va lasam voua verdictul. Este vorba de momentul in care Manuel Fumic ( Cannondale Factory Team ) se ciocneste cu Jeremiah Bishop ( Canyon Topeak 2 ). In acel moment al cursei cei de la Canyon Topeak, cei care aveau sa termine competitia pe locul 2, Alban Lakata cu Kristian Hynek, erau in fata si tocmai luau locul 2 al celor de la Cannondale. Repetam, verdictul va apartine dupa ce veti analiza imaginile de mai jos si cuvintele de mai sus:

LATER EDIT:

Dupa cum probabil ca asteptati raspunsul lui Manuel Fumic nu a intarziat sa apara. Iata ce a postat acesta pe Instagram:

View this post on Instagram

I have been reading some nasty comments about my crash on the final stage of the @capeepic I did not deliberately crash into @jeremiah_bishop_jb at all, like lots of people anticipate. This is not my style and everybody who knows me will agree. We approached Canyon Team 2 at high speed from behind. @avancinimtb was behind Kleinhans on the left side of the track. I approached to pass in the middle right of the track, while Kleinhans moved quickly to the right. My front wheel crossed with his rear wheel and as a result i started to fall in Jeremiahs direction. Nobody is at fault, this is an unfortunate bike racing incident. Often times seeing the full picture rather than 1 camera angle would show a different story, forming different opinions and statements. The video is in slow motion and the whole incident took place in less than 1 second. Post crash I quickly checked my gear and since Erik arrived and the camera man was on sight, i went on, since we were in the hunt for a overall GC podium spot. To update on myself, i have a snapped tendon in my finger from the incident and will have an operation to fix it up next week.

A post shared by MANUEL FUMIC (@manuelfumic) on

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *