Reforma ciclismului romanesc – primul pas: pregatirea unui nou val de antrenori cu mentori de calibru mondial

In week-end-ul 27-28 ianuarie 2018 la Miercurea Ciuc s-a desfasurat primul modul dintr-o serie de patru al unui curs de formare antrenori de ciclism. Este pentru prima oara cand se intampla un astfel de lucru in zona sportului cu pedale din Romania iar aceasta este doar prima parte a unui proiect mai complex al Federatiei Romane de Ciclism.

Cel care a prezentat acest modul este Cristiano Valoppi, antrenor cu o carte de vizita impresionanta. El este cel sub indrumarea caruia Eduard Carol Novak a obtinut medaliile olimpice.

In cele doua zile de curs Valoppi a pus foarte mult accent pe felul in care s-a demonstrat in ultimii ani ca ceea ce se credea ca e corect este de fapt in foarte multe cazuri gresit, iar noile metode de antrenament se bazeaza foarte mult pe cifre exacte rezultate in urma unor calcule foarte precise. De asemenea s-a pus accent pe identificarea si cunoasterea nevoilor sportivilor dar si a drepturilor acestora. S-a mai discutat de importanta periodizarii si planificarii antrenamentelor dar si despre faptul ca doar avand foarte multe cunostinte un antrenor poate duce un sportiv pe drumul la finalul caruia se gaseste recompensa olimpica. Practic, lumea marilor antrenori la nivel mondial a fost prezentata si noului val de antrenori de ciclism din Romania.

Colegul nostru Memo a avut posibilitatea sa-i adreseze lui Cristiano Valoppi intr-o pauza in timpul unei plimabari prin parcul central din Miercurea Ciuc cateva intrebari. Iata ce au discutat:

 

Memo: – Asadar, o zi frumoasa nu?

Cristiano Valoppi: –  O zi frumoasa: soare si zapada. E frig dar e bine.

Memo: : – Va rugam sa ne prezentati pe scurt ce Curicullum Vitae aveti.

Cristiano Valoppi: – Pe foarte scurt: sunt Cristiano Valoppi am 54 de ani, timp de 10 ani am fost Director Tehnic al echipei nationale de ciclism a Italiei, de 6 ani sunt Team Manager al Federatiei Argentiniene de Ciclism si treaba mea e sa antrenez ciclisti.

Memo: – Dar stiu ca ati antrenat si un ciclist roman.

Cristiano Valoppi: – Am avut chiar si norocul de a antrena un ciclist roman. “Mi se pare” ca numele lui e Eduard Novak.

Memo: – “Vi se pare”? ( rade )

Cristiano Valoppi: – Da, “mi se pare” ca asa se numeste. ( rade cu pofta )

Memo: – Acum el se antreneaza pentru Jocurile Paralimpice. Tot cu dumneavoastra?

Cristiano Valoppi: – Am inceput o noua serie de antrenamente pentru Jocurile Paralimpice. Este o noua provocare, va fi foarte dificil pentru ca anii trec, dar Eduard este un mare campion si speram sa putem sa mai facem inca un cadou ( n.r. – o medalie olimpica ) Romaniei.

Memo: – Asteptam anul 2020 si vedem atunci.

Cristiano Valoppi: – Nu avem alta solutie, trebuie sa asteptam dar noi facem tot ce ne sta in putinta. Dorinta este sa pot ajuta atletii sa ajunga sa-si urmeze visurile. Medaliile nu sunt ale antrenorului ci sunt doar meritul atletilor. Si visul meu e sa pot sa-i ajut sa-si urmeze visele. Sportul este o scoala a vietii care nu are corespondent in absolut nimic. Sportul te ajuta sa infrunti probleme, sa gasesti solutii, sa ai incredere in tine si sa ai visuri. Sunt putine lucruri in viata care-ti ofera aceste posibilitati. Si apoi mai e ceva: importanta sportului in societatea moderna s-a schimbat. Pe vremuri se purtau razboaie. Astazi, tarile dezvoltate nu mai pornesc razboaie. Se provoaca doar pe doua fronturi: unul il reprezinta economia, iar celalalt e reprezentat de sport. Deci sportul este foarte important in toate tarile pentru ca demonstreaza cat de mult a evoluat din punct de vedere social o tara. Acesta este motivul pentru care toti investesc foarte mult in sport: vor sa fie prezenti pe podium la Jocurile Olimpice.

Memo: – Care credeti ca este situatia sportului in Romania?

Cristiano Valoppi: – Eu am venit in Romania pentru prima data in 2001, daca nu ma insel, sau in 2002 la Turul Romaniei. Este o tara care-mi place foarte mult pentru ca vad cum se dezvolta foarte rapid. Are un potential ( n.r. – sportiv ) enorm, ( n.r. – ciclismul ) vine dupa o perioada care, din punctul meu de vedere, nu a fost cea mai buna dar acum se afla pe cel mai bun drum pentru a recupera timpul pierdut. Potentialul este foarte mare, important este ca antrenamentele sa fie facute in cel mai bun mod posibil.

Memo: – Iar ceea ce faceti dumneavoastra in aceste doua zile la Miercurea Ciuc este…

Cristiano Valoppi: – Este un curs de formare pentru tehnici (n.r. de antrenament ) in cea mai mare parte. Eu am avut norocul de a acumula experienta la nivel international in ultimii 20 de ani si am cunoscut cei mai mari antrenori din lume si in acest caz obiectivul meu este sa pot transmite “putinele” lucruri pe care le-am invatat si antrenorilor din Romania. Ceea ce mi-a placut foarte mult la intalnirea din aceste zile este ca am vazut un grup de tineri, iar tinerii sunt viitorul nostru. Am vazut ca au venit si femei sa participe la acest curs iar acest lucru dovedeste ca exista o deschidere foarte mare intr-un sport care pana de curand a fost preponderent rezervat barbatilor. Va multumesc ca mi-ati dat sansa de a sta alaturi de voi. Va multumesc. Pe curand!

La finalul cursurilor primului modul Presedintele Federatiei Romane de Ciclism, Eduard Carol Novak s-a alaturat cursantilor pentru a afla care este impresia acestora despre ce s-a intamplat in cele doua zile la Miercurea Ciuc iar feed back-ul a fost unul mai mult decat foarte pozitiv.

Memo nu a ratat ocazia si i-a adresat cateva intrebari:

Memo: – Sunt convins ca ceea ce s-a intamplat week-end-ul acesta la Miercurea Ciuc este doar un inceput. Care este imaginea de ansamblu a Federatiei Romane de Ciclism pe termen mediu?

Eduard Carol Novak: – Stim de foarte mult timp ca avem acest minus in cadrul federatiei si avem nevoie de cunostinte concrete. Cunostintele sunt primordiale in cadrul federatiei. Nu fondurile sunt pe primul plan. In primul rand trebuie sa cunosti cum trebuie sa cheltuiesti acei bani. Daca nu stii pe ce sa cheltuiesti acei bani e posibil sa faci alegeri gresite. De aceea am tinut foarte mult sa avem acest curs. Acum ca s-au linistit lucrurile am inceput sa punem la punct un plan care sa aduca mai multe rezultate in ciclismul romanesc. Acesta este un prim pas si ma bucur ca foarte multi dintre tinerii antrenori si-au aratat interesul fata de el.

Memo: – Prezenta acestor tineri antrenori va schimba cu siguranta mentalitatea antrenoratului in tara. In ciclism cel putin.

Eduard Carol Novak: – In prezent avem un handicap foarte mare in Romania pentru ca antrenorii din ciclismul romanesc au ajuns la o varsta la care nu mai doresc sa se dezvolte si sa invete. In plus nu avem antrenori suficienti. Acest lucru poate fi privit insa si ca un avantaj pentru ca avem sansa sa incepem cu un grup tanar care are acces la cele mai noi informatii despre felul in care trebuie antrenati sportivii, mai concret ei au acces la ultimele informatii ale ciclismului la nivelul anului 2018. Ne bucuram ca sunt deschisi si entuziasti si speram ca in cativa ani sa avem 40-50 de antrenori activi care sa fie impartiti pe categorii de competenta. In acel moment va avea cine sa se ocupe de copii, de juniori, de elite, in principiu de toate disciplinele de care avem nevoie. Pentru sportul de performanta nu e suficient doar un antrenor foarte bine pregatit. Avem nevoie de medici sportivi foarte buni dar si de nutritionisti, astfel incat sa putem ajunge curand la un nivel normal pentru a practica sport de performanta.

Memo: – O sa trecem acum la sportivul Eduard Carol Novak. Stiu ca te antrenezi pentru Tokyo 2020. In ce stadiu esti cu antrenamentele?

Eduard Carol Novak: – Am inceput din noiembrie pregatirea iar primul obiectiv este Campionatul Mondial de Pista din 23-25 martie 2018 de la Rio de Janeiro. Nu era in plan dar l-am introdus pentru ca sunt si in Comisia de Paracycling a UCI si oricum ma deplasez acolo. Daca tot ajung acolo voi concura. Am ca obiectiv concret la aceste Mondiale o medalie la proba de 4 kilometri urmarire. Obiectivul principal ramane insa medalia de aur la Tokyo 2020. Pentru asta ma antrenez caci asa imi doresc sa-mi inchei cariera.

Memo:  – Mult succes, Ede!

Eduard Carol Novak: – Multumesc.

Dupa cum observati se lucreaza strategic pentru revigorarea si imbunatatirea performantelor in cadrul acestui sport. E nevoie de timp si multa rabdare, timp in care se vor acumula multe cunostinte ce vor dezvolta competente. Pana la urma toti cei care iubim acest sport suntem #impreunapentruciclism.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *