Echipa Marii Britanii la ediția de anul trecut a Six Day London: Mark Cavendish și Sir Bradley Wiggins.

Campionatele Europene au dat startul competițiilor pe velodrom

Dacă weekendul trecut am stat cu ochii pe Eurosport să urmărim ce fac băieții noștri la Campionatele Europene pe velodrom, astăzi de la ora 21.30 debutează, tot pe Eurosport 1, transmisiunile directe de la Six Day London, un eveniment care promite performanță și spectacol. Cine spune că, dacă plouă afară, nu putem avea parte de ciclism adevărat? 😀

de Elena Nicolae

În octombrie trecut era anunțată o serie de Șase Zile cu evenimente la Londra, Amsterdam, Berlin și Copenhaga, transmise de Eurosport, totul culminând cu o noapte magică, programată în martie 2017, în Palma de Mallorca. Pentru că seria s-a dovedit a fi un succes nu doar pe velodrom ci și la televizor, Eurosport a decis să continue și anul acesta transmisiunile live. Spectacolul începe astăzi, cu Six Day London și continuă la Berlin și Copenhaga, înaintea mari finale din Mallorca (în aprilie). Cum se desfășoară, noapte de noapte, o competiție de Șase Zile?

32 de bărbați, 24 de femei și șase sprinteri se vor întrece pe pistă, la viteze amețitoare și se vor pândi unii pe alții la viteze ridiol de mici sau chiar înghețați într-un echilibru fragil în șa, pentru a surprinde cel mai potrivit moment de atac. Bărbații concurează în echipe de câte doi, în fiecare noapte, într-o varietate de curse – madison (cea mai spectaculoasă dintre probe, care a devenit și întrecere olimpică  – cicliștii se odihnesc pe rând, câte un tur, iar când ajung din nou unul în dreptul celiulalt se impulsionează cu câte o tragere energică de mână), eliminare (acțiunea se petrece în spatele plutonului, pentru că la fiecare tur semnalizat este eliminat ultimul ciclist care trece de finiș), derny (fiecare ciclist are în față un motocilist care-i setează ritmul și pe care nu are voie să-l depășească; câștigă echipa în care ciclistul și motociclistul comunică cel mai bine), 200 de metri contratimp și keirin (ritmul plutonului este setat de o motocicletă în primele tururi). Câștigătorii fiecărei curse acumulează puncte, dar ceea ce contează în primul rând este numărul de tururi pe care le are o echipă (la unele probe câștigătorii pot termina cu câte un tur în fața plutonului). Punctele se numără doar în caz de egalitate.

Cursele de femei de la Six Day London din acest an vor marca două premiere la această ediție – un omnium complet acreditat sâmbătă – ciclistele pot acumula puncte importante în clasamentul UCI – și proba de madison organizată duminică pentru prima dată la Six Day London. Sportivele acumulează puncte de-a lungul tuturor probelor individuale de vineri și sâmbătă, în funcție de plasarea în cursă, dar la clasamentul general individual contribuie și punctele câștigate pe echipe la madisonul de duminică! Sprinterii au în fiecare noapte trei curse, fiecare dintre ele contând pentru rezultatul final – contratimpul de 200 de metri, contratimpul unu la unu și proba de keirin. La Six Day participă, în primele trei zile, și juniorii, care se întrec în propria lor curs de madison, care durează 40 de minute, pentru câștigarea trofeului Talent Cup.

Mult mai spectaculos decât la Campionatele Europene pe velodrom (18-22 octombrie), la care, apropo, România a participat pentru prima oară după 40 de ani! Și chiar dacă nu au ajuns pe podium, cicliștii noștri – Norbert Szabo, Marius Petrache, Daniel Crista, Valentin Pleșea și Alex Ciocan – au reușit trei recorduri naționale: la 200 m, cu Szabó Norbert; la 4.000 m individual, cu Daniel Crista și la 4.000 m cu echipa națională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *