O Vuelta cât să ne-ajungă până-n primăvară

Cei mai buni cicliști din lume își măsoară forțele, pe tărâmul însorit al Spaniei, în ultima mare confruntare a anului – La Vuelta. Este ultimul tur în care îl vom vedea pe Alberto Contador atacând în cele mai neașteptate momente sau dansând grațios pe cățărări abrupte. Dar poate fi și evenimentul în care Christopher Froome se alătură selectului grup de opt cicliști cu două mari tururi câștigate în același an. În Vuelta, prudența este lăsată la o parte, pentru că este ultima ocazie a sezonului, iar cicliștii preferă să regrete că au dat prea mult, decât că nu s-au străduit destul.

de Elena Nicolae

La cea de-a 72-a ediție, Turul Spaniei acoperă o distanță de 3,324 de km împărțiți în 21 de etape – 2 de contratimp (pe echipe și individual), 6 pe plat (una cu finiș în cățărare), 8 etape valonate și 5 etape montane. Startul s-a dat pe 19 august în Franța, la Nîmes, orașul în care s-a născut celebrul material pe care acum îl purtăm cu toții – denimul :). Contratimpul pe echipe a fost câștigat, destul de previzibil, de BMC, ceea ce i-a permis lui Rohan Dennis, care a trecut primul linia de finiș, să îmbrace tricoul roșu de lider.

Bătălia pentru clasamentul general a început din etapa a treia, când s-au întâmplat trei evenimente importante:  Vincenzo Nibali a trecut primul linia de sosire; Alberto Contador a pierdut 2.33 de minute și Chris Froome a îmbrăcat tricoul de lider. Cum era de așteptat, Sky a început din acel moment să controleze cursa, lucru destul de facil, având în vedere componența echipei care s-a deplasat în Spania: Chris Froome, Christian Knees, Wout Poels, Salvatore Puccio, Diego Rosa, David Lopez Garcia, Ian Stannard și Gianni Moscon. Surpriza a venit în etapa a cincea de la nimeni altul decât Alberto Contador, care a atacat, pulverizând plutonul. Froome s-a ținut cu dificultate de roata lui, dar cu ajutorul coechipierilor a păstrat atât tricoul roșu, cât și distanța față de El Pistolero.  Demne de menționat din etapele următoare sunt victoriile lui Matej Mohoric (UAE Team Emirates) din etapa a 7-a și lui Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) din etapa a 8-a, ambii reușind să se impună în fața unor cicliști mult mai experimentați și mai puternici precum Jose Joaquin Rojas sau Rafal Majka. Etapa a noua i-a adus lui Froomey prima victorie de etapă din acest an, pe Cumbre del Sol. În ziua de pauză care a urmat, britanicul a lăsat să se înțeleagă că, deși nu a anunțat cu surle și trâmbițe, obiectivul lui din acest an a fost dubla – Turul Franței și Turul Spaniei. Din acest motiv și-a schimbat antrenamentul, intrându-și în formă doar înainte de Le Tour și tot din acest motiv nu a riscat nimic în Franța.

Un lucru e sigur – în Vuelta nimic nu e sigur până în etapa 20, când plutonul urcă pe Angliru, o cățărare similară dar parcă mai brutală decât Alpe d’Huez și Mont Ventoux din Turul Franței sau Mortirolo din Giro. Vârful cățărării se află la 1.573 de metri desupra nivelului mării, diferența de altitudine fiind de  1.266 de metri. Cățărarea propriu-zisă are 12,5 km, cu o pantă medie de 10,13%, care ajunge însă, în cel mai abrupt punct (Cueña les Cabres), la aproape 24%.

În 2002 a plouat în ziua cățărării pe Angliru, iar mașinile de asistență au fost nevoite să se oprească înainte de cea mai dură pantă, pentru că roțile lor alunecau pe șoseaua vopsită de fani. Unii dintre ciliști au fost prinși în spate; alții au fost nevoiți să pedaleze cu cauciucurile sparte, în lipsa mecanicilor. David Millar a căzut de trei ori și a simțit nevoia de a protesta rupându-și numărul de concurs cu un metru înainte de a trece linia de sosire. Juriul a considerat că nu a terminat etapa și că s-a retras din cursă. Millar a regretat ulterior gestul și și-a cerut scuze în fața propriei echipe. În ziua aceea ar fi fost al nouălea ciclist care ajunge în vârf. Până acum au câștigat pe Angliru:

José María Jiménez – 1999

Gilberto Simoni – 2000

Roberto Heras – 2002

Alberto Contador – 2008

Juan José Cobo – 2011

Kenny Elissonde – 2013

Ce nume apare în dreptul anului 2017 rămâne de văzut. Mai sunt 10 etape până atunci 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *