Mic dejun pe bicicletă, la Cluj

Parcul Central din Cluj Napoca se află pe harta fiecărui ciclist care trebuie să ajungă din Mănăștur (unul dintre cele mai mari cartiere ale orașului) în centru. Astăzi, în mod excepțional, au venit în parc și cicliști din alte zone. La prima oră, pentru că atunci sunt programate evenimentele Ride2Work, care oferă cicliștilor un mic dejun sănătos (fructe proaspete, croissante și iaurt cu musli și fructe) și promovează idea de bicicletă în rândul companiilor, în fața administrației locale și – de ce nu – în mentalul oamenilor obișnuiți.

de Elena Nicolae

Tudor Covaciu, Diana Silaghi și Cristina Macovei sunt sufletul inițiativei Ride2Work Cluj, care, spun chiar ei, „a luat naştere din convingerea că bicicleta poate rezolva problema blocajelor în traficul rutier, la fel cum s-a întâmplat în multe alte oraşe Europene”. Povestea acestui proiect a început în toamna lui 2014, când  Registrul de Biciclete (o inițiativă menită să combată furturile prin înregistrarea și marcarea bicicletelor) şi Junior Chamber International Cluj (JCI – o comunitate de tineri lideri și antreprenori) şi-au unit forţele în încercarea de a promova mersul pe bicicletă la locul de muncă.

Ride2Work Cluj a demarat cu un marş de conştientizare şi a continuat cu diverse premii şi întâlniri informative, dar în 2015 a fost pus pe pauză din cauza lucrărilor de construcție la rețeaua de piste. În 2016 inițiatorii proiectului au început să organizeze săptămânal evenimente de promovare, la început în online și, din 2 iunie, și offline. Prima inițiativă în offline a însemnat 3 pitstopuri pe marginea pistelor din oraş, unde cicliștii au fost așteptați cu un mic dejun cu sucuri proaspăt stoarse şi cafea, plus service gratuit la biciclete și au fost invitați să-și facă poze cu numele firmei la care lucrează, pentru a promova, astfel, Ride2Work în rândul colegilor. Până la sfârşitul sezonului, pe 10 noiembrie, au fost organizate în total 24 ediţii Ride2Work Cluj pe parcursul cărora s-au întâmplat următoarele lucruri:

  • peste 1000 de participanți.
  • peste 500 de pachete cu mic dejun oferite bicicliștilor.
  • o bicicletă personalizată oferită ca premiu.
  • peste 30 de apariții în presă.
  • materiale video cu 32.600+ reach organic și 12.000+ vizualizări la ultima ediție.

Anul acesta a fost înființată o asociație, Velosfera, care se ocupă de proiect și de menținerea parteneriatelor cu JCI, cu firmele partenere, dar și cu autoritățile locale, care acum susțin financiar evenimentele Ride2Work. De la startul sezonului și până acum au fost organizat 12 evenimente stradale, în colaborare cu 11 companii-partenere, de la firme de IT până la clinici stomatologice (cum s-a întâmplat azi). Numărul celor care au participat la eveniment a variat între 70 (la edițiile din zonele mai retrase sau în zilele ploioase) și 200 (în zile însorite și în locuri populare, cum este Parcul Central). Pentru 2018 planurile Velosfera au în vedere o extindere – „Am primit cereri de la mai multe comunități de cicliști din Timișoara, Brașov, Sibiu, Bistrița – să mergem și în orașele lor”, spune Tudor Covaciu, care lucrează într-o companie de IT și se ocupă de Ride2Work în timpul liber.

Bike FM a luat azi micul dejun la Ride2Work

Diana Silaghi, care a fost implicată în lansarea Registrului de Biciclete, iar acum face trainiguri de engleză aplicată tot pentru companii din IT, spune că munca lor presupune mult mai mult decât organizarea acestor evenimente: „Facem mult lobby la companii, să acorde compensații și să creeze condiții angajajaților care vin cu bicicleta la serviciu. Le explicăm, de exemplu,  cât de important este să existe niște biciclete pe care angajații, chiar dacă vin cu mașina din localitățile de la periferie – Someșeni, Florești sau Apahida – să le poată folosi pentru drumurile pe care le au de făcut după ce ajung la muncă – la dentist, la piață etc. Iar răspunsul lor ne încurajează să continuăm”, precizează Diana. Unele companii, precum msg systems, care sponsorizează și Maratonul Apusenilor, a creat un asemenea parc de biciclete, iar cei de la Garmin au transformat o sală de ședințe în sală de duș. „Noi încercăm să le venim în întâmpinare ajutându-i, de exemplu, să-și personalizeze bicicletele, sau să le ofere angajaților posibilitatea de a învăța să pedaleze. Cel mai mare regret al bunicii mele de 80 de ani este că nu a învățat să meargă pe bicicletă, așa că știu cât este de important lucrul ăsta”, spune Diana.

Ride2Work încearcă să-și facă loc și la cele mai cool evenimente care au loc la Cluj, cum este, de exemplu, Electric Castle. Aici a ajuns o echipă de eco-ambasadori Ride2Work porniți de la Sibiu, care au venit la festival special pentru a promova mersul pe bicicletă. Iulia, unul dintre voluntarii dedicați care contribuie la majoritatea întâlnirilor de joia, a făcut parte din această echipă și spune că experiența a fost de neuitat. „Am pornit de la Sibiu, dar am venit înspre Cluj pe la Valea Arieșului și Roșia Montană, așa că am făcut vreo 300 de km până la Bonțida. Am promovat cauza Ride2Work și la festival – am avut pe biciclete pancarte, iar oamenii ne opreau să ceară detalii despre noi”, spune ea.

Organizatorii le sunt foarte recunoscători voluntarilor pentru implicarea lor. „De fiecare dată ne impresionează dedicarea tuturor celor implicați în povestea asta, fără să aștepte o recompensă financiară”, spune Diana. Ce fel de momente le rămân lor, organizatorilor, în suflet? După ce se gândește puțin, încercând să aleagă dintre mai multe, Diana rămâne la ședințele de organizare, care au loc la o terasă din centru, unde primesc bere gratis. Să le cadă bine, ca după o tură cu mulți km și diferență mare de nivel 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *