15/07/2017. Turul Franței, etapa 14 - Blagnac / Rodez (181,5km)

Un Tour de France mai strâns ca niciodată

Niciodată în istoria Turului Franței nu s-a întâmplat ca diferențele dintre favoriți să fie atât de mici înainte de ultima săptămână de competiție. Patru cicliști – Chris Froome (Team Sky), Fabio Aru (Astana), Romain Bardet (AG2R) și Rigoberto Uran (Cannondale) – sunt toți într-un minut, la distanțe care pot fi recuperate ușor într-o singură etapă. Cum s-a întâmplat de altfel și ieri, în etapa 14, când Froome a luat înapoi tricoul galben de la Aru, de care-l despărțeau 6 secunde.

de Elena Nicolae

Un Tur mai animat ca niciodată, cu răsturnări dramatice de situație și reveniri spectaculoase. Așa ar putea fi descrisă, în câteva cuvinte, ediția cu numărul 104 a Marii Bucle. Iar scenariul din ultima săptămână a cursei se anunță și mai impredictibil, cu trei etape de plat, două în cățărare (în Alpi) și un contratimp individual. Nimic nu este jucat în acest moment. Lucrurile vor fi mai clare pentru cățărători pe data de 20 iulie, când Turul parcurge ultima etapă montană, cu finiș în urcare pe Izoard, dar câștigătorul ar putea fi decis, foarte plauzibil, cu doar o zi înainte de finalul competiției, la contratimpul de la Marsilia.

Dramatic. De neuitat

Lucrurile au început să scape de sub control în etapa 9, care a devastat plutonul, cu 12 cicliști nevoiți să abandoneze – o parte pentru că au ajuns în afara limitei de timp, o parte din cauza căzăturilor. Trei favoriți ies din cursa pentru tricoul galben – Richie Porte – care cade pe Mont du Chat și își fracturează clavicula și pelvisul – și Alberto Contador și Nairo Quintana, care sunt distanțați la câteva minute.

După două etape de plat, bătălia pentru clasamentul general se relansează în etapa 12, când Fabio Aru reușește să-i ia tricoul galben lui Froome, care rămâne fără vlagă în picioare la finșul în cățărare de pe Peyragudes. Acestei vulnerabilități i se adaugă și o aparentă dovadă de insubordonare – Mikel Landa sprintează în locul căpitanului său, lăsându-l pe acesta să se chinuie singur în spate (cum a făcut însuși Froome în 2012, când pedala pentru Bradley Wiggins) – care expune crăpăturile din armura Team Sky.

Cea mai scurtă etapă montană din istoria Turului, etapa 13, s-a dovedit a fi și cea mai intensă, cu un pluton pe care Astana, echipa tricoului galben, nu a reușit să-l țină sub control; doi favoriți căzuți în dizgrație – Contador și Quintana scăpați în evadare și un nou favorit – Mikel Landa, care sare câteva poziții în clasamentul general, până pe locul 5. Este o etapă pe care merită s-o salvați, pentru a o revedea de la cap la coadă în zilele în care vă lipsește motivația sau peste iarnă, când vi se face dor de puțină acțiune.

Înainte de etapa 14 nu se anunțau evenimente majore. Și nici nu au fost, de altfel, până în ultimele secunde, când Chris Froome s-a infiltrat în grupul puncheurilor și sprinterilor setați pe o viteză superioară și a trecut linia de finiș cu 24 de secunde înaintea lui Aru, blocat undeva în pluton. Etapa a fost câștigată (în sfârșit!) de australianul Michael Matthews Bling, care s-a impus în fața campionului olimpic Greg Van Avermaet.

Etapa 15. 189,5km, Laissac-Sévérac l’Église – Le Puy-en-Velay

Chris Froome, noul vechi lider al cursei, se așteaptă la război în etapa 15. Echipa sa va intra probabil pe modulul de control al cursei, ceea ce va ordona puțin lucrurile în pluton. Aru, care ieri a rămas pe final fără suportul echipei, din care lipsesc doi oameni importanți – Dario Cataldo (a abandonat în etapa 11) și Jakob Fuglsang (a abandonat în etapa 13), va ataca. Același lucru îl vor face – posibil cu mai multe șanse, având în vedere că au echipe intacte – Romain Bardet și Rigoberto Uran. Alberto Contador, care după ce și-a văzut dărâmată orice șansă la tricoul galben, a anunțat că va vâna victorii de etapă – deci și pe el am putea să-l vedem ieșind la atac și chiar lăsat să reușească, având în vedere că nu reprezintă o amenințare pentru Sky.

Cu o urcare de categoria 1 introdusă pentru prima dată în meniul Turului – col de Peyra-Taillade (panta ajunge până la 14%), etapa nu este floare la ureche. Singurul care cunoaște terenul la perfecțiune este Romain Bardet, dar parcursul se potrivește și unor atacatori precum Lilian Calmejane. Să fie recital francez în Masivul Central, înainte de a doua zi de odihnă în Le Tour?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *