Planul pentru Pirinei

În etapa cu numărul nouă a Turului Franței a fost ca la război. Clasamentul general s-a zguduit din temelii și 12 cicliști au abandonat competiția – o parte din cauza rănilor (Richie Porte și Geraint Thomas au fost duși direct la spital), o parte pentru că au ajuns la finiș după timpul de control (între ei Arnaud Demare, marea speranță a francezilor pentru tricoul verde). Cea mai nebună etapă din Marea Buclă le va bântui mult timp de acum încolo nopțile cicliștilor care caută, acum, noi rezerve de încredere. Cei aflați în topul clasamentului general plănuiesc alianțe care să destabilizeze Team Sky, adunată în jurul căpitanului lor îmbrăcat în galben.

de Elena Nicolae

Cine nu se uită la ciclism pentru că este „plictisitor” ar trebui să revadă etapa 9 din Turul Franței 2017. A fost ca pe roller coaster, cu drame (căzături care i-au forțat pe cicliști să abandoneze pe loc, inclusiv marele favorit Richie Porte), atacuri curajoase (AG2R La Mondiale și-a trimis oameni și în evadare și în fruntea plutonului), dovezi incredibile de rezistență (Daniel Martin a căzut de două ori dar a strâns din dinți și a terminat etapa; Warren Barguil a rezistat de unul singur în evadare până în ultimii km) și chiar miracole (Rigoberto Uran a câștigat cu schimbătorul blocat pe o singură viteză).

Marcel Kittel (Quick-Step Floors) a câștigat deja cinci etape și pare favorit pentru tricoul verde

Luni, în ziua de pauză, cicliștii și-au lins rănile, iar echipele și-au reconfigurat parcursul pentru restul Turului. În etapele de plat de marți și miercuri, câștigate de un Marcel Kittel „de pe altă planetă” – cum l-a descris fostul său coleg de la Giant, John Degenkolb, cățărătorii s-au mai bucurat puțin de liniște, dar astăzi o iau de la capăt. Urmează două etape montane în care bătălia pentru clasamentul general este activată. Și dacă pe de o parte Team Sky declară că e pregătită să apere tricoul galben, de cealaltă parte se lansează apeluri pentru formarea unor alianțe care să dea peste cap tactica sky-eților. Purtător de cuvânt în această acțiune – echipa franceză AG2R, care în etapa 9 a dat dovadă de o îndrăzneală înviorătoare.

Clasamentul general după 11 etape arată așa:

1             Froome Christopher (Team Sky) 47H 01′ 55”

2             Aru Fabio (Astana Pro Team) + 00′ 18”

3             Bardet Romain (AG2R La Mondiale) + 00′ 51”

4             Uran Rigoberto (Cannondale Drapac Professional Cycling Team) + 00′ 55”

5             Fuglsang Jakob (Astana Pro Team) + 01′ 37”

6             Martin Daniel (Quick-Step Floors) + 01′ 44”

7             Yates Simon (Orica-Scott) + 02′ 02”

8             Quintana Nairo (Movistar Team) + 02′ 13”

9             Landa Mikel (Team Sky) + 03′ 06”

10           Bennet George (Team Lotto NL-Jumbo) + 03′ 53”

Etapa 12. 214 km, Pau- Peyragudes

Turul Franței ajunge astăzi în Pirinei, cu o etapă maraton de peste 200 de km, care include patru cățărări majore și un finiș în urcare, pe o pantă de 16%. În meniul ultimilor 100 de km se regăsesc Col des Ares, col de Menté, Port de Balès și col de Peyresourde. Turul a ajuns la Peyragudes pentru prima dată în urmă cu cinci ani, într-o etapă câștigată de Alejandro Valverde. Și Alexandre Geniez a câștigat aici o etapă, în 2013, dar acest lucru s-a întâmplat în Vuelta. Anul acesta urcarea este diferită, pentru că se face prin Pirineii francezi, unde a fost filmat „Tomorrow Never Dies”, din seria James Bond.

Fabio Aru, Romain Bardet și Rigoberto Uran au în această etapă șansa de a-l ataca pe liderul Chris Froome. Și nimic nu este imposibil, mai ales dacă își unesc eforturile și primesc ajutor din partea imprevizibilă a forței – Alberto Contador.

Etapa 13. 101 km, Saint-Girons-Foix

În programul Turului Franței nu s-a mai regăsit niciodată, după eliminarea jumătăților de etapă, o etapă montană atât de scurtă ca cea de vineri, 14 iulie. Ca urmare, niciun ciclist nu este pregătit pentru ceea ce poate oferi, mai ales după maratonul de peste 200 de km din ziua precedentă. Directorul Turului, Christian Prudhomme, se așteaptă la inițiative îndrăznețe și la surprize neașteptate produse de distanța scurtă și cățărările de pe Col de Latrap, Col d’Agnes și, în final, de Mur de Péguère, unde panta ajunge și la 18%. Purtătorul tricoului galben Chris Froome se așteaptă, de asemenea, la o nouă reconfigurare a clasamentului general în această etapă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *