Marcel Kittel are 12 victorii de etapă în Turul Franței, trei obținute la ediția în curs

În mintea lui Marcel Kittel

Etapa 6, finișul de la Troyes. Marcel Kittel pare să fi ratat poziționarea, dar vine pe stânga din spate, fără ajutorul unui trenuleț, apăsând cu mii de cai putere în pedale. Greipel și Demare sunt la o bicicletă de linia de sosire când mașinăria germană le ia fața, ridicând în aer mâna dreaptă, în timp ce cu stânga ține în frâu bicicleta dezlănțuită. În mașinile tehnice ale FDJ, Lotto Soudal, Cofidis și Katusha pumnii se lovesc neputincioși de bord. În fața microfoanelor, zâmbetul victorios al lui Kittel îngheață când un jurnalist întreabă: „Elimiarea lui Peter Sagan face mai puțin valoroasă reușita ta?”

de Elena Nicolae

În 2011, când a debutat ca profesionist,  Marcel Kittel (29 de ani) a obținut 17 victorii de cursă și de etapă. Una dintre ele în etapa a șaptea a Vuelta a España, unde s-a impus în fața lui Óscar Freire și a lui… Peter Sagan. La Turul Franței a început să participe din 2012, cu obiectiv pe tricoul verde și victorii de etapă, dar a fost nevoit să abandoneze după etapa 5 din cauza unei infecții virale. A revenit în august, când a marcat două victorii în Eneco Tour – în prima etapă (singurul ciclist care s-a ținut atunci de roata sa a fost Arnaud Démare) și în etapa a patra. În 2013 Kittel și-a consolidat statutul de sprinter câștigând prima etapă din Turul Franței, ceea ce i-a oferit privilegiul de a purta tricoul galben inaugural al ediției cu numărul 100 a Marii Bucle. L-a pierdut a doua zi, în favoarea lui Jan Bakelants, dar a mai câștigat trei etape, inclusiv cea de Champs-Élysées. În 2014 germanul a câștigat competiția australiană People’s Choice Classic, urmată de trei victorii consecutive de etapă  în Dubai Tour; în Giro d’Italia a câștigat etapele 2 și 3 înainte de abandona; în Turul Franței a îmbrăcat din nou tricoul galben, câștigând etapa de debut și încă trei etape – inclusiv ultima, de la Paris. În septembrie a câștigat etapa de deschidere din Tour of Britain – în fața lui Nicola Ruffoni și Mark Cavendish – și ultima etapă.

În 2015 a venit dezastrul – după ce în ianuarie a câștigat pentru a doua oară consecutiv People’s Choice Classic, Kittel nu a mai reușit nimic în niciuna din competițiile la care a participat. Vinovatul – o infecție virală care i-a afectat pregătirea. În iunie, numele său nu s-a regăsit în lista anunțată de echipa sa, Giant-Alpecin, pentru Turul Franței. „Să nu fiu nominalizat la Turul Franței a fost cel mai dificil moment al carierei mele”, avea el să mărturisească în ziua următoare. Giant-Alpecin a dat vina pe lipsa sa de formă.

„Nici pauza forțată în care am fost deja în această primăvară nu a fost ușoară. Deși au fost multe momente în care mi-a venit să renunț, am încercat să găsesc o cale să rămân puternic. Faptul că echipa nu are încredere să mă trimită în Tur mă dă complet peste cap. Nu este o situație ideală, dar poate fi instructiv. Voi învăța să trec peste asta, dar voi trage câteva învățăminte”.

A fost finalul colaborării cu Giant-Alpecin. În octombrie 2015 Etixx–Quick-Step făcea anunțul oficial – un contract de doi ani cu Marcel Kittel, începând cu anul 2016. Împrietenirea nu a fost ușoară, deși germanul arăta clar că începuse să-și revină – a câștigat două etape, clasamentul pe puncte și clasamentul general în prima cursă la care a participat la început de 2016 – Dubai Tour; a mai câștigat două etape și clasamentul pe puncte în Portugalia, la Volta ao Algarve; două etape în Giro, una în Le Tour (și poate ar fi câștigat-o și pe ultima, dacă nu ar fi avut nevoie de un schimb de roată pe Champs-Élysées)… Însă de-abia la prezentarea oficială a echipelor participante în Turul Franței 2017 s-a văzut cu ochiul liber că are încredere în echipa lui și că echipa îi este alături – Marcel și-a introdus personal co-echipierii, în fața publicului foarte prietenos de acasă, de la Dusseldorf.

În Le Tur, Quick-Step a fost la datorie, în fiecare etapă, iar Marcel și-a făcut și el treaba, cu asupra de măsură. La victoriile din etapale 2 și 6, a demonstrat o putere supraomenească, care l-a propulsat de undeva din spate până pe linia de finiș. După prima victorie a izbucnit în plâns; după a doua a avut nevoie să-și țină puțin capul pe ghidon, înainte de a se bucura de îmbrățișările colegilor. Și după toate acestea, un jurnalist îl întreabă dacă victoria lui are aceeași valoare după eliminarea lui Sagan! „Da, are”, a venit sec răspunsul lui. Iar astăzi a câștigat din nou – adevărat la foto-finiș cu Edvald Boasson Hagen (Dimension Data). Știe că nu-i va reuși mereu, dar este decis să nu piardă nici o ocazie, indiferent de cicliștii pe care trebuie să-i depășească la final.

Etapa 8. 187,5 km, Dole-Station des rousses

Turul Franței ajunge în Munții Jura, etapa având trei cățărări repertoriate, ultima,  Côte de la Combe de Laisia Les Molunes , de categoria 1. Christian Prudhomme, directorul general al Turului, crede că traseul oferă oportunitatea perfectă cicliștilor care se încumetă să plece în evadare. Marii favoriți vor sta probabil în expectativă, având în vedere că duminică urmează cea mai grea etapă din acest Tur, cu pante care ating și 22% și finiș pe temutul Mont du Chat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *