La Galati, in oras, sunt “munti” pentru un concurs de XCO

Sau a fost facut un concurs de XCO ca in munti. Spuneti cum vreti pentru ca traseul ramane tot extraordinar de frumos pentru unul de XCO. “Maus” merita toate felicitarile!

Pe 2 iulie la Galati s-a desfasurat prima editie a concursului Tiglina XCO Race, eveniment organizat de Asociatia Mausi si Maus Bike. Sponsorii principali ai evenimentului au fost Primaria Municipiului Galati si Maus Bike.

Au fost pregatite doua trasee: unul pentru “amatori relaxati” in lungime de 2,3 km si unul pentru “amatori nervosi” in lungime de 6.5 kilometri cu 150 de metri diferenta de nivel. In titulaturile traseelor l-ati recunoscut cu siguranta pe Marius Ionascu sau, cum ii spun prietenii, Maus. Aceia dintre voi care il stiti mai bine il veti recunoaste pe Maus si in felul de construire a traseului: foarte virajat, fara zone in care sa poti respira, coborari tehnice, single trail marginit stanga-dreapta de vale, mult spre foarte mult single trail, drop-uri multe mari si mai mici, trecere printr-un mic parau, scari si tot asa. Nici n-ai timp sa te gandesti ca nu esti la munte. Ba chiar ti se pare imposibil ca traseul de la Tiglina XCO Race nu e la munte.

Am descoperit pe traseu doua componente noi care ne-au atras atentia: pe anumite zone unde exista riscul de producere a namolului in caz de ploaie a fost pus bitum sfaramat ( suntem curiosi cu se comporta acest mix in timp si de aceea vom reveni pe traseu peste cateva luni ) si o foarte mare parte din traseu care era si foarte virajata a fost marcata cu o dunga de var lata cat poteca, adica aproximativ 30 de centimetri. Pe acea poteca de var trebuia doar sa dai din picioare pentru ca mergeai pe o linie. Noua ni s-a parut foarte buna ideea de traseu astfel marcat si speram ca “patentul” sa fie imprumutat si altor concursuri.

Competitia de la Galati a fost precedata de o zi caniculara in timpul careia termometrele au inregistrat 42 de garde Celsius. In timpul noptii dinainte a plouat insa traseul nu a fost afectat deloc.

Dimineata la ora 10:00 FIX au luat startul concurentii la categoria “amatori relaxati”. La 5 minute dupa ei au plecat si copiii pe acelasi traseu. Diferenta intre ei era ca cei mici aveau de parcurs o singura tura in timp ce “relaxatii” mai mari aveau de parcurs 5 tururi. Cei mai rapizi dintre ei, desigur. Primul “relaxat” care a terminat cursa s-a dovedit a nu fi atat de “relaxat”. Adica in regulament era specificat ca cei care au inregistrat rezultate bune si foarte bune la alte curse  sa nu se inscrie la categoria “relaxati”. In consecinta a fost descalificat dupa ce i s-a oferit si explicatia. Acesta este motivul pentru care va incurajam pe aceasta cale sa consultati regulamentele inaintea unui concurs.

La ora 12 FIX au luat startul concurentii de la categoria “amatori nervosi”. Traseul le-a pus ceva probleme unora dintre ei pentru ca din 39 cati au luat startul la aceasta categorie doar 28 au terminat cursa, 11 abandonand din diverse motive. Cel mai rapid concurent care a parcurs cele 4 tururi a fost Ede Molnar de la Dinamo BikeXpert Racing Team care a controlat tot timpul cursa, el reusind sa ia avans inca din prima tura. Pe locul 2 s-a clasat Bogdan Duca de la Scott Geiger Team iar pe 3 a venit Ion Valentin Rosoaga de la Nomad Merida CST.

Ne-am mirat ca la cursa “relaxatilor” nu s-a inscris nicio fata desi traseul nu era dificil. Doar la “nervosi” s-au inscris 3 concurente. La un moment dat am auzit unul dintre concurentii prezenti la Tiglina XCO Race spunand: “Imi pare rau pentru cei care n-au venit sa vada cat de fain e traseul facut de Maus. Imi pare rau ca nu s-a bucurat mai multa lume de el.”

Inca un aspect care ne-a atras atentia si care merita felicitarile noastre e premiul cel mare la tombola: o bicicleta Scott Scale 965 in valoare de 5000 de lei dotata cu transmisie 1×11 si furca pe aer. Pana acum n-am vazut ca la tombola sa se ofere o bicicleta atat de bine echipata la niciun alt concurs. Pe langa aceasta concurentii prezenti la festivitatea de premiere au avut sansa de a castiga si alte 50 de premii. Numarate!  🙂 Intre ele echipamente de ciclism, anvelope, solutii anti-pana, uleiuri de lant, manusi de ciclism, etc.

Ne bucuram ca Primaria Municipiului Galati a folosit talentul unui sportiv din localitate pentru a organiza un eveniment de MTB. De fapt, asa ar trebui sa se intample in mult mai multe situatii.

Mai jos va oferim si un montaj video realizat de un alt sportiv talentat din Galati, Florin Marza.

Felicitari pentru implicare si domnului Octavian Mercouffer, care alaturi de Cristian Mircioi si Marius Ionascu, s-au asigurat ca evenimentul de la Galati sa fie un succes. A fost! Asteptam editia de anul viitor care deja s-a anuntat ca va oferi noi surprize in materie de traseu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *