Fabio Aru a câștigat etapa 5 a Turului Franței 2017, pe urcarea de la Planche des Belles Filles

Etapa 5 – cinci lucruri de ținut minte

Prima etapă în cățărare din Turul Franței nu a testat doar favoriții, ci a arătat și că frumusețea celei mai importante competiții cicliste din lume nu stă într-un singur concurent, chiar dacă numele acestuia este Peter Sagan, eliminat din cursă după controversatul finiș din etapa de la Vittel. Pe Plache des Belles Filles, lucrurile au fost previzibile până n-au mai fost. Ce merită reținut, din tot ce s-a întâmplat?

de Elena Nicolae

Înainte de etapă se știa că Team Sky, deținătoarea tricoului galben, va aștepta atacurile celorlalți favoriți. Chris Froome preciza că este prima etapă în care favoriții vor avea ocazia să arate ce pot și că felul în care se vor desfășura lucrurile va seta cadrul în care se va derula tot Turul. Comentatorii așteptau un atac din partea lui Richie Porte și erau curioși să vadă cum vor reacționa Movistar – fără Valverde și cu un Nairo Quintana obosit – și cum se va descurca Alberto Contador la prima întâlnire cu muntele.

În cea mai mare parte a cursei lucrurile s-au desfășurat previzibil: cu Sky în așteptare, BMC a setat ritmul plutonului, preluând trena, în timp ce, provocați de Thomas Voeckler (Direct Energie), câțiva cicliști puternici și experimentați au pornit în evadare –  Jan Bakelants (AG2R La Mondiale), Mickael Delage (FDJ), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Dylan van Baarle (Cannondale-Drapac), Pierre-Luc Perichon (Fortuneo-Oscaro), Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) și Thomas De Gendt (Lotto Soudal). Am avut astfel ocazia să ne bucurăm din nou de prezența lui Voeckler în fața camerelor de filmat, cu postura sa demnă în șa; cu gesturile lui repezite – de parcă s-ar certa tot timpul cu un interlocutor invizibil; cu celebra sa limbă scoasă de-un cot. Și ne-am întristat, realizând că este pentru ultima dată când îl vedem într-o mare competiție – francezul se retrage după acest Tur.

În ciuda atitudinii agresive, nu Thomas Voeckler a fost cel mai hotărât ciclist din evadare, ci belgianul Philipe Gilbert, care ieri a împlinit 35 de ani. Deși ar fi preferat să câștige etapa, the birthday boy a primit un cadou mai modest la final – titlul de cel mai combativ ciclist al etapei. „M-am bucurat de cursă mult, dar urcarea a fost foarte grea. Părea mult mai ușoară când am studiat-o la televizor”, a glumit Gilbert. Atacul său înainte cu 12 km de finiș, când a reușit să pună o pauză față de restul evadării (doar Bakelants a reușit să-l urmeze), a agitat lucrurile în pluton, unde Sky a preluat trena de la BMC. Ceea ce a urmat pe urcarea de la Plache des Belles Filles poate fi predat la Școala de Ciclism, dacă ar exista una. Să vedem de ce:

  1. Team Sky a ridicat puțin cortina, dezvăluind cam cum își face planurile o echipă de cinci stele pentru o competiție de cinci stele. Primul care a început să tragă la trenă a fost Kwiatkowski, urmat de Sergio Henao, Mikel Landa, Mikel Nieve, Chris Froome și Geraint Thomas. Polonezul a rezistat 3,3 km km într-un ritm ce a făcut o primă curățenie în pluton, printre victime numărându-se și… Landa. I-a urmat la trenă Nieve, al cărui ritm l-a distanțat pe Bauke Mollema, locotentul lui Contador, dar și pe… Henao. Următorul care a intrat la trenă a fost însuși purtătorul tricoului galben Geraint Thomas, care, deși nu a rezistat prea mult și a rămas fără reacție la atacul lui Aru, a arătat că este capabil să înțeleagă diferența dintre ambițiile personale și obiectivul echipei.
  2. Fabio Aru arată din ce în ce mai clar stofă de mare campion. A atacat cu 2,3 km înainte de finiș, pe când panta începea deja să arunce ace în picioarele cicliștilor. S-a ridicat în șa și nu a slăbit ritmul până la final, smucind de bicicletă, în stilu-i caracteristic, până după linie. După finiș a mărturisit că s-a inspirat din atacul lui Froomey, din 2012 și a găsit motivație în victoria lui Nibali, din 2014. Pe podium nu poate ajunge, însă, fără suportul echipei. Iar Astana nu este încă acolo.
  3. Richie Porte e mai norocos din acest punct de vedere – are o echipă puternică alături, care-l poate securiza în cursă. Cel puțin până la un punct. Atacul său eșuat de pe culme ridică însă semne de întrebare față de forma în care se află: după o jumătate de sezon senzațional, să fi început declinul?
  4. Nairo Quintana a dat distanță din prima. Dacă nu își revine rapid, nu ajunge nici măcar pe podium, la Paris. Ceea ce înseamnă un 2017 complet ratat.
  5. Chris Froome a avut suport, a avut reacție, a avut picioare. Și nu prea. Parcă la fiecare capitol îi lipsește deocamdată acel „ceva” care să-l facă invincibil. Poate s-a concetrat pe oamenii greșiți; poate a fost doar pe modul de testare. Cert este că de azi încolo Sky va fi în alertă și nu-și va mai permite teste. Tot ce se va întâmpla va fi pe bune. Și mai este o cale atât de lungă până la Paris!

După prima etapă montană, clasamentul general, care astăzi nu se va schimba prea mult, arată așa:

1             FROOME CHRISTOPHER (TEAM SKY) 18H 38′ 59”

2             THOMAS GERAINT (TEAM SKY) + 00′ 12”

3             ARU FABIO (ASTANA PRO TEAM) + 00′ 14”

4             MARTIN DANIEL (QUICK – STEP FLOORS) + 00′ 25”

5             PORTE RICHIE (BMC RACING TEAM) + 00′ 39”

6             YATES SIMON (ORICA – SCOTT) + 00′ 43”

7             BARDET ROMAIN (AG2R LA MONDIALE)              + 00′ 47”

8             CONTADOR ALBERTO (TREK – SEGAFREDO) + 00′ 52”

9             QUINTANA NAIRO (MOVISTAR TEAM) + 00′ 54”

10           MAJKA RAFAL (BORA – HANSGROHE) + 01′ 01”

Etapa 6. 216 km, Vesoul – Troyes

Cel mai interesant punct al etapei de astăzi este, probabil, satul lui Charles de Gaulle, Colombey-les-deux-églises. În 1960, pe când era președinte al Franței, Charles de Gaulle a venit aici pentru a asista la Turul Franței. Informat de prezența sa, plutonul s-a organizat astfel încât să-i ofere acestuia posibilitatea de a da mâna cu purtătorul tricoului galben, ciclistul Gastone Nencini, care avea să câștige Turul a doua zi, la Paris. Etapa este una dintre cele mai lungi de la această ediție a Turului, foarte importantă pentru sprinteri, care, în afară de finișul de la Troyes, mai au de împărțit un moment important – sprintul intermediar de la Colombey-les-deux-églises, aflat la km 135. Francezul Arnaud Démare este purtătorul tricoului verde și este de așteptat să-și dorească victoria, dar nu trebuie să-I ignorăm nici pe Marcel Kittel sau André Greipel. După ieșirea din cursă a lui Peter Sagan și a lui Mark Cavendish, cursa pentru tricoul verde s-a relansat – Démare este cu doar 40 de puncte în fața lui Kittel. Etapa de astăzi ne oferă și prima ocazie de a testa în ce măsură decizia juriului de a-l elimina pe Sagan va mai face puțină ordine în sprintul final din etapele de plat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *