Ultima etapă din Turul Franței 2016, Chris Froome și Geraint Thomas pe Champs-Elysees TDF / © Tim De Waele

Discuția despre tricoul galben. În haita leilor

Disclaimer: Prima parte a acestui text este un exercițiu de imaginație, pornit însă de la premise reale. Profilul etapei 5 – care pleacă de la Vittel și ajunge pe prima cățărare serioasă a acestei ediții, La Planche des Belles Filles – și așteptările legate de favoriți sunt în partea a doua și lasă destul de puțin spațiu fanteziei :).

de Elena Nicolae

La masa plină de pahare pe jumătate goale, de pe care chelnerii zeloși au apucat să strângă deja farfuriile, mai sunt doar doi oameni, despărțiți de un scaun gol: Froomey și Thomas. G amestecă între dinți un pai roșu de plastic, iar Froomey frământă între degete colțul etichetei de pe o sticlă de apă plată. „Îți vine să crezi ce a decis UCI? E nasol să cazi – iar eu știu cel mai bine – dar și să-l elimine pe Sagan?!….”, spune Thomas. „Daa, Turul nu va mai fi la fel fără el…”, răspunde Chris, în timp ce în minte i se derulează toate momentele în care campionul mondial – bufonul plutonului – l-a făcut să râdă.

Au discutat deja, cu restul echipei, tot ceea ce s-a întâmplat în etapa 4. Au făcut inventarul rănilor lui Thomas, care a fost prins în căzătura de dinainte cu 1,5 km de finiș; au vorbit cu admirație despre tura solitară de 190 de km în evadare a lui Guillaume Van Keirsbulck; au dat din cap a aprobare când s-a ajung la forma fantastică a câștigătorul de etapă, Arnaud Démare; au dezbătut cotul lui Sagan și căzătura lui Cav; le-a părut rău pentru Degenkolb și Ben Swift, fostul lor coleg de echipă, care au căzut peste Cav; au anticipat atacul lui Richie pe Planche des Belles Filles și au împărțit, pe bucăți de traseu, rolul fiecăruia. Rând pe rând, cicliștii s-au retras în camere, să se pregătească pentru prima etapă care testează obiectivul prezenței lor, ca echipă, la Turul Franței.

Aruncând paiul pe masă, lângă șervetul de pânză rămas aranjat sub formă de con, Thomas suspină: „Și mâine ataci, prietene?”. „Da”, îi răspunde Froomey cu voce joasă, căutându-i privirea. „E urcarea mea. E imboldul care m-a făcut să câștig trei Tururi de-atunci. E dovada pe care o așteptau toți – chiar și eu – de le mine”. „Știu. Înseamnă că tricoul galben….”. „Probabil. Dar zic să ții aproape. Nu vreau neapărat tricoul, dar vreau să câștig etapa”. Thomas dă din cap a aprobare, se mai uită o dată în ochii căpitanului său și se ridică de la masă: „Pe mâine, atunci!”. „Pe mâine, prietene!”, îi răspunde Froome, rămânând țintuit de scaun.

Luminile s-au stins peste tot în hotel. Agitația s-a mutat pe twitter și pe facebook și pe Instagram. Dar telefonul său rămâne undeva pe masă, nebăgat în seamă. Al patrulea tricou galben! Ce vis incredibil pentru copilul care a învățat să se dea pe bicicletă în savana africană. Ce inspirație și încurajare pentru toți cicliștii care, chiar în acest moment, dorm înghesuiți pe podeaua de pământ a colibei lui David Kinjah din Kenya. La Planche des Belles Filles, bring it on!

Sumarul etapei 4:

Etapa 5. 160,5km, Vittel – La Planche des Belles Filles

După trei etape consecutive de peste 200 de km, Turul Franței urcă în munți, pentru o etapă mai scurtă, care se termină cu o cățărare brutală -La Plaches des Belles Filles, 5,9 km cu o pantă medie de 8,5%. Este pentru a treia oară când Turul ajunge aici. Prima data s-a întâmplat în 2012, când a și fost asfaltată, special pentru Le Tour, bucata din vârf. Chris Froome a reușit atunci prima lui victorie de etapă în Turul Franței. Era locotonentul lui Bradley Wiggins, pe care l-a ajutat să triumfe la Paris. În 2014, Froome nu a mai vizitat frumoasele fete, fiind nevoit să abandoneze în etapa 5, din cauza accidentărilor. Vincenzo Nibali a fost al doilea ciclist care a câștigat etapa de pe La Planches des Belles Filles (a 10-a), iar victoria i-a adus tricoul galben, pe care l-a păstrat până la final. Copil al locului, Thibaut Pinot a ajuns atunci imediat după italian în vârf. Prost recuperat după Giro, francezul a pierdut deliberat aproape patru minute în etapa 3, pentru a primi libertatea de a merge în evadare. A atacat înainte de ultima urcare.

Comparativ cu 2014, anul acesta etapa nu are urcări importante înainte de Planche des Belles Filles, doar multe secțiuni de fals-plat care favorizează cicliștii ofensivi. Tensiunea va crește în ultima parte a cursei. Richie Port are șansa de a ataca poziția dominantă a Team Sky, dar și Chris Froome are șanse reale a îmbrăca din nou tricoul galben.

Previziunile lui Dan Alin Bârlă

Ținând cont că este abia prima săptămână, iar clasamentul general nu este bine conturat, echipele favoriților vor dori să îi propulseze pe aceștia spre obținerea tricoului galben, în această primă etapă cu finiș în cățărare. Prin urmare, șansele să se câștige din evadare sunt mici.

Favoriți:

Chris Froome. A câștigat aici în 2012, după o tactică des folosită de Sky, pe care mai mult ca sigur o vom vedea aplicată și azi: trenă infernală din startul cățărării, pentru „scuturarea” favoriților aflați într-o zi slabă, cât și a locotenților din celelalte echipe, urmată de atacul lui Froome pe ultima secțiune. Froome își dorește tricoul galben cât mai repede, pentru ca apoi să aplice o tactică defensivă. Dovada a fost și prima etapă, când a făcut un contratimp incredibil și a reușit să câștige aproape 30 de secunde față de ceilalți.

Richie Porte. Un început de sezon excelent, o formă incredibilă, culminând cu un recital de forță în Criteriul Dauphine. Având un moral foarte ridicat, va ataca pentru a-i testa pe ceilalți, cu șanse mari de a-i și distanța.

Dan Martin. Un sezon foarte bun, cu o creștere vizibilă de perfomanță pe cățărările mai lungi cât și cele de la altitudine mai ridicată. Dacă rămâne în grupul fruntaș până spre finalul cățărării, explozia de puncheur îl face favorit pe ultima secțiune foarte abruptă.

Nairo Quintana. Deși obosit și ușor demoralizat după Giro, acum și după o mare pierdere (Valverde), nu trebuie deloc neglijat. Iubește pantele abrupte, dar îi lipsește explozia necesară pe ultima secțiune. Un Top 5 este foarte probabil pentru Quintana.

Fabio Aru. A arătat o formă foarte bună în Dauphine și vine aici cu un moral ridicat și dorința de a demonstra că este unul dintre cei mai buni oameni de general (și implicit un contract mult mai bun – momentan fiind în negocieri). O victorie aici îi va asigura un avantaj față de colegul său, co-leader, Fuglsang.

Romain Bardet. A arătat o formă bună în Dauphine și are explozia necesară să facă diferența pe ultima secțiune foarte abruptă, dar a căzut în etapa a 2-a și nu știm dacă este complet refăcut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *