The Saganator – victorie într-un picior

Etapa a treia a Turului Franței și-a ținut surprizele în frâu până la final, când am văzut mai multe lucruri la care nu ne așteptam, în afară de victoria campionului mondial Peter Sagan. Dar chiar și aceea a oferit o surpriză, dacă ne gândim la felul în care a fost obținută :D. Etapa de astăzi se anunță cam din același film, cu diferența că, pentru cățărători, este doar calmul de dinaintea furtunii.

de Elena Nicolae

„A fost o urcare destul de grea. BMC a făcut o treabă bună pentru Richie care, după ce a atacat în ultimii 800 de m, a pus o mică distanță față de pluton. Atunci am decis să atac – cred că prea devreme, la vreo 400 de m. Destul de departe, așa că mi-am spus: Fuck, iarăși am atacat prea repede. Dar mi-am început sprintul și, când am apăsat pe pedală, piciorul drept mi-a sărit din clip. Încă o greșeală și mă gândeam ce naiba se întâmplă cu ziua de azi. Dar am câștigat. Matthews aproape m-a luat… Sunt foarte fericit cu această victorie și mulțumesc echipei mele”, a declarat Peter Sagan la finalul etapei. Cu această victorie, Sagan a mai eliberat din presiunea pe care toată lumea o pune pe el, în așteptarea bătăliei pentru tricoul verde, așa că poate merge mai departe bucurându-se de cursă – cel mai important lucru pe care îl așteaptă într-o competiție. Nu că s-ar fi arătat foarte stresat ieri – a fost singurul ciclist care și-a evaluat rivalii înainte de sprint, ca la cursele pe velodrom și a reacționat incredibil de calm când i-a sărit pantoful din pedală. Orice alt ciclist s-ar fi prăbușit, într-un moment similar (vă amintiți cum a ratat Caleb Ewan, din același motiv, o victorie de etapă în Giro 2017?), dar The Saganator a redresat bicicleta, s-a uitat în jos, a poziționat pedala, a prins pantoful și a apăsat accelerația, ținându-l pe Van Avermaet la respect. Totuși, niște rezultate nu strică, așa că Sagan s-a declarat fericit pentru cea de-a opta victorie a sa în Turul Franței și prima pentru noua sa echipă – BORA-hansgrohe.

Revenind la cursă, poate cea mai mare surpriză a etapei a fost atacul lui Richie Porte în ultimul km, care l-a tras în acțiune și pe Alberto Contador și a declanșat alarma la Sky.

Însă chiar luați prin surprindere, skyeții nu s-au arătat dispuși să cedeze tricoul galben – au mărit ritmul, pentru a reduce distanța față de Porte, iar sprinterii au finalizat acțiunea, preluând ostilitățile. Cel mai puternic, după Sagan, s-a dovedit a fi Michael Matthews (Sunweb), care a venit de undeva din spate și i-a luat pe următorii Van Avermaet și Dan Martin, înainte de finiș. Marele minus al australianului poreclit Bling este că încă așteaptă prea mult de la echipă, iar faptul că mută eșecul pe umerii colegilor de la Team Sunweb, care „nu l-au poziționat perfect”, nu este de natură să-i încurajeze pe aceștia să-l ajute mai mult în etapa de astăzi, de exemplu.  Poate data viitoare când iese la masă sau la cafea cu Sagan, cu care este vecin la Monaco, îl întreabă cum e să te descurci în majoritatea timpului de unul singur. La urma urmei, Sagan a fost mai bine poziționat pentru că a decis să-l oprească pe Porte, deși recunoaște că atacul i-ar fi putut consuma toată energia înainte de finiș.

Regalul sprinterilor a produs modificări în clasamentul general, unde Michael Bling Matthews a ajuns pe locul trei, după Geraint Thomas și Chris Froome și cu o secundă înaintea lui Peter Sagan, pe locul 4. La ce să ne așteptăm azi?

Etapa 4. 207.5km, Mondorf-les-Bains-Vittel

O etapă pe plat, care se termină în stațiunea balneară Vittel, unde se produce apa oficială a Turului Franței. Aici s-a dat startul celei de-a 55-a ediții a Marii Bucle, sub motto-ul „Turul sănătății”, la un an după ce ciclistul Tom Simpson și-a găsit sfârșitul pe Mont Ventoux. Pentru că traseul ajunge la câțiva km de drumurile natale pe care se antrenează sprinterul Nacer Bouhanni, așteptările pentru victoria de etapă se îndreaptă în principal către el. Cu cinci stele sunt cotați și Marcel Kittel sau Arnaud Démare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *