Vis alb cu buline roșii

Nu căzătura lui Froomey, nu victoria lui Kittel, ci tura epică a lui Taylor Phinney – noul purtător al tricoului alb cu buline – e de luat din cea de-a doua etapă a Turul Franței 2017. „A fost ca un vis, ca să fiu sincer. Am citit mult Murakami și poate de-asta mi-a părut ca un vis”, a declarat Phinney la finalul unei zile în care a fost la doar un km de a îmbrăca galben la prima sa participare în Marea Buclă.

de Elena Nicolae

Etapa a doua a Turului Franței a avut doza potrivită de andrenalină și dramatism, dar și ceva emoție, pe deasupra. Marcel Kittel (Quick-Step Floors) a revendicat cea de-a zece victorie de etapă în Turul Franței, într-o demonstrație de forță care a stârnit până și admirația rivalilor, după cum s-a văzut din privirea pe care i-a aruncat-o Greipel pe linia de finiș. Arnaud Démare (FDJ) a venit pe locul doi, André Greipel (Lotto Soudal) pe trei, iar Mark Cavendish (Dimension Data) a reușit un impresionant loc patru, în ciuda luptei sale cu mononucleoza. Team Sky a terminat în siguranță în pluton, reținând tricoul galben, deși bonusul de la finalul etapei l-a apropiat pe Kittel la doar 10 secunde de liderul Geraint Thomas. Aceasta a fost adrenalina.

Drama a intervenit cu 30 de km înainte de finișul de la Liège, când un ciclist de la Katusha-Alpecin aflat în fruntea plutonului a alunecat, provocând o cădere de domino în pluton. Doi dintre favoriți au fost prinși în căzătură – Chris Froome (Team Sky) și Romain Bardet (AC2R La Mondiale), dar amândoi au revenit la timp în pluton.

Emoția a venit abrupt la final, când învingătorul, Marcel Kittel – primul ciclist care a câștigat o etapă în TDF pe o bicicletă cu frâne pe disc – a izbucnit în plâns, dar s-a insinuat, discretă, pe tot parcursul celor 200 de km în care evadarea a ținut plutonul la distanță. Protagonistul – americanul Taylor Phinney, care, aflat la prima sa participare în Turul Franței a reușit să termine contratimpul primei zile la doar 17 secunde la lider, s-a trezit imediat după etapa 1 cu directorul tehnic al Cannondale-Drapac, Charly Wegelius, în camera sa. Tocmai ieșise de la duș, era complet dezbrăcat, dar ceea ce a avut de spus Wegelius – evadarea și tricoul alb cu buline – a rezonat prea tare cu ceea ce gândea el, ca să-l preocupe lipsa hainelor. Restul este istorie. Dar ce istorie! În urmă cu cinci ani, Phinney se prefigura a fi următorul star al ciclismului. Provenit dintr-o familie de cicliști de performanță – tatăl său, David, este câștigător de etapă în Turul Franței, iar mama sa, Connie, medaliată olimpică -, tânărul Taylor Phinney și-a demonstrat devreme talentul: în 2012 a câștigat prologul din Giro și a îmbrăcat tricoul roz, iar în 2014 a câștigat prima etapă din Turul Dubaiului și a câștigat al doilea titlu de campion național la contratimp. La câteva zile după acest moment, totul s-a schimbat într-o secundă – Phinney s-a ciocnit de un gard de protecție, fracturându-și piciorul în mai multe părți. Atunci, întrebarea care se punea nu a fost când se va întoarce la pedalat, ci dacă va mai putea pedala vreodată. Impresionanta lui poveste poate fi citită aici.

Revenind la etapa de ieri, în cei 200 de km în care au pedalat în evadare, sub amenințarea plutonului, un frumos sentiment de prietenie s-a născut între Phinney și Yohan Offredo (Wanty–Groupe Gobert). „Plutonul nu ne-a dat cu adevărat niciun fel de control, am crezut că ne va prinde chiar înainte de primul KOM . Nu au făcut-o, a fost și căzătura aceea, am câștigat KOM și tricoul și am început să  mă gândesc – oh, stai, poate aș putea să câștig etapa. Pedalam deja de ceva timp cu Yohan Offredo, cel mai puternic tip din evadare. Ne-am trezit doar amândoi și m-am întors spre el și i-am spus: Hai să facem asta. Cred că am început să credem cu adevărat că e posibil cu 5 km înainte de final, dar durea prea tare și am fost depășiți. Când am trecut linia de finiș mi-am pus brațele în jurul lui și i-am spus: Suntem prieteni pentru totdeauna acum, frate!”, a mărturisit americanul Taylor Phinney.

Rămâne de văzut cât va păstra Phinney tricoul alb cu buline și ce va face în continuare (dacă-l apără azi, plecând din nou în evadare, va primi drept bonus dreptul de a-l purta până în etapa 5, când Turul ajunge din nou în munți); reușita sa – faptul că a evadarea a ținut plutonul la distanță până aproape de final – demonstrează că nimic nu este imposibil, nici chiar în Turul Franței.

Etapa 3. 212,5 km, Verviers -Longwy

Etapa a început deja în Verviers, orașul natal al belgianului Philippe Gilbert, fiind ceva mai deluroasă decât etapa precedentă. După 20 de km parcurși pe traseul clasicei Liège-Bastogne-Liège , cicliștii vor face o vizită pe circuitul de curse Spa-Francorchamps. 130 de km din cursă sunt prin Luxemburg, țara proaspăt retrașilor frați Schleck și a ciclistului Ben Gastauer, de la AG2R-La Mondiale, care pedalează la acest Tur. Pentru că e mult mai valonată decât etapa de ieri, etapa de azi ar putea pune probleme unor cicliști, dar ar putea oferi oportunități altora. Finișul de pe pământ francez, la Longwy, pe culmea urcării de 1,6 km de la Cote des Religieuses, cu o pantă de 5%, va fi cu siguranță pe placul lui Peter Sagan, marele favorit de azi, dar și al lui Gilbert sau a altor cicliști capabili să facă cursa dificilă încă de la început.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *