Șampanie la Team Sky după contratimp

Ploaia a încurcat apele în prima etapă a Turului Franței 2017, forțând favoriții să pedaleze preventiv pe o șosea incredibil de alunecoasă. Chiar și așa au fost câteva căzături care au dus la două abandonuri răsunătoare – Alejandro Valverde, locotentul de aur al lui Quintana (Movistar), cu o fractură de genunchi și Ion Izagirre, omul de general al Bahrain-Merida, cu fractură lombară.

de Elena Nicolae

Cel mai bine a rulat galezul Geraint Thomas (Team Sky), care a parcurs cei  aproape 14 km ai contratimpului individual în 16:04, îmbrăcând pentru prima dată în carieră tricoul galben. ”Este un sentiment extraordinar. Nu credeam că se va întâmpla, mă gândeam că Martin sigur o să mă bată sau cineva o să mă bată. Am avut partea mea de ghinion anul ăsta (Thomas a fost nevoit să abandoneze Giro, unde a mers ca lider de echipă, după o căzătură în care a fost implicați aproape toți cicliștii de la Sky, produsă din cauza unei motociclete parcate pe marginea drumului). De asemenea, ultima lună acasă nu a fost prea fericită, ca tot acest an de până acum, de fapt. Este umitor să obțin această victorie, așa că mulțumesc tuturor celor care m-au suportat – mulțumesc soției mele și mamei mele. Cu toții am trecut printr-o perioadă dificilă”, a declarat el la final. G a participat pentru prima dată la Turul Franței în 2007. Pe șosea, cele mai importante performanțe ale sale sunt etapele câștigate în Paris–Nice (2016), Bayern–Rundfahrt (2011, 2014), Volta ao Algarve (2015, 2016), Turul Alpilor (2017). A câștigat și competiții de o zi cum ar fi Campionatul Național de Șosea al Marii Britanii (2010) și E3 Harelbeke (2015), însă concurează și pe velodrom, unde a câștigat titlul de campion mondial (2007, 2008, 2012) și două medalii olimpice (în 2008 și 2012) la urmărirea pe echipe.

Aseară, Team Sky a sărbătorit cu șampanie și a avut ce: după prima etapă are patru cicliști în top 10: G Thomas; Vasili Kiryienka, Michal Kwiatkowski și Christopher Froome. Acesta din urmă a reușit încă din prima etapă să pună secunde prețioase între el și ceilalți mari favoriți în clasamentul general – 35 față de Richie Porte, care a terminat pe locul 49; 36 față de Nairo Quintana, care a terminat pe locul 53; 40 față de Fabio Aru, care a ajuns al 66-lea și 46 față de Contador, locul 68. Marele favorit al contratimpului, germanul Tony Martin, a terminat de-abia pe locul 4, la opt secunde față de Thomas.

Tricoul alb – cel mai bun tânăr – a revenit ciclistului cu al doilea cel mai bun timp al etapei, Stefan Kueng (BMC), care, la doar 24 de ani este supranumit  „urmașul lui Cancellara”, și nu doar pentru că amândoi sunt din Elveția. În 2015, King Kueng a câștigat titlul mondial la categoria pursuit și Turul Romandiei, cu o impresionantă victorie solo.

Etapa 2, Dusseldorf-Liege, 203.5km

Astăzi, după 35 de km pe un traseu care trece prin valea Neander, unde a fost descoperit Omul de Neanderthal, cicliștii se întorc la Dusseldorf  și pornesc spre destinația finală a zilei Liège. Clasica Liège-Bastogne-Liège este una dintre cele mai dure competiții cicliste din lume, dar etapa a doua a Turului Franței, care ne duce de la Dussledorf la Liège, este dedicată sprinterilor.  Pe traseu sunt doar două cățărări de categoria 4, la Grafenberg, după doar 6,5 km de la start și la côte d’Olne, cu 20,5 km înainte de finiș.

Marcel Kittel (Quick-Step Floors) a fost cel mai bine clasat sprinter la contratimpul inaugural, iar asta îl face favoritul nr. 1 dacă se ajunge la sprint în Liège, dar este puțin probabil ca el să îmbrace galben, având în vedere diferența de 60 de secunde față de lider și faptul că în această a doua etapă se acordă doar 10 secunde de bonificație. Pe lista roșie a favoriților se califică și Nikias Arndt (Team Sunweb) și, de ce nu, Philippe Gilbert, preferatul publicului, odată ce Turul ajunge în Valonia.  Între ceilalți sprinteri care ar putea câștiga se numără André Greipel (Lotto-Soudal), campionul mondial Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), campionul Franței Arnaud Démare (FDJ), Mark Cavendish (Dimension Data), John Degenkolb (Trek-Segafredo), Michael Matthews (Sunweb) și Nacer Bouhanni (Cofidis).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *