Le jeux sont faits!

Aseară au fost prezentate, la Dusseldorf, echipele care participă la Turul Franței. 198 de cicliști iau startul pe 1 iulie, să vedem câți dintre ei ajung pe Champs-Elysees în 23 iulie și, mai important, cine va purta galben.

de Elena Nicolae

Cu peste 10 milioane de spectatori de-a lungul traseului, Turul Franței este, fără nicio umbră de îndoială, cel mai mare eveniment ciclist din lume. După unii analiști, este și cel mai mare eveniment sportiv organizat anual (principala diferență față de Olimpiade sau Campionate Mondiale de Fotbal, în afară de faptul că acestea sunt organizate o dată la patru ani, este că spectatorii nu plătesc bilet pentru a vedea competiția).  Turul Franței înseamnă o impresionantă desfăsurare de forțe, iar cifrele vorbesc de la sine:

  • În coordonare sunt implicați 100 de membri ai echipei Amaury Sport Organisation (organizatorul Turului); pe parcurs sunt vizitate peste 500 de hoteluri; pentru transferurile echipelor (care au loc în 9 și în 23 iulie) au fost rezervate 7 avioane.
  • Securitatea evenimentului este asigurată de 50 de membri ai Gardei Republicane, 12 ofițeri de poliție dedicați, 23.000 de ofițeri de poliție și jandarmi mobilizați pe traseu, 3.000 de agenți de la Consiliile Locale; pe traseu au fost instalate 3.600 de semne de circulație în punctele periculoase.
  • 2000 de jurnaliști, consultanți și fotografi au fost acreditați pentru Le Tour, de la 600 de outlet-uri media diferite: 91 de agenții foto, 301 de ziare, 68 de rețele de radio, 94 de canale de televiziune; evenimentul este transmis în 190 de țări, pe 100 de canale, 60 dintre ele cu emisiuni live.

Însă ceea ce face din Turul Franței o competiție cu adevărat unică este ceea ce se întâmplă pe drum, timp de 21 de etape. Pentru a supraviețui acestei încercări și pentru a ajunge cu bine la capătul celor 3.540 de km ai nevoie de rezistență, tărie de caracter, curaj, solidaritate și puțină nebunie. Ce se urmărim la această ediție?

Cele mai frumoase etape

Etapa 5 (5 iulie). Vittel – La Planche de Belles Filles, 160,5 km. Prima cățărare de categoria 1 și prima ocazie de a evalua forma în care se află favoriții. A mai fost prezentă pe traseul Turului în 2012 (când a câștigat Christopher Froome) și în 2014 (când a câștigat Vincenzo Nibali).

Etapa 9 (9iulie). Nantua – Chambery, 181,5km. Cea mai grea etapă de la această ediție, începe direct cu o cățărare și continuă cu alte trei cățărări ucigătoare (Hors Catégorie) – 10,5 km pe o pantă de 9% pe Col de la Biche, 8,5 km pe o pantă de 9,9% pe Grand Colombier și 8,7 km pe o pantă de 10,3% pe Mont du Chat. Only for the brave!

Etapa 13 (14 iulie). Saint-Girons – Foix, 101km. Trei cățărări de Categoria 1 într-o etapă scurtă, programată după o etapă de peste 200 de km în cățărare, anunță cu siguranță atacuri, deci – spectacol.

Cei mai buni sprinteri

Turul Franței 2017 – 28/06/2017 – Dusseldorf – Germania – Grand départ – Marcel KITTEL, Quik-Step Floors

Marcel Kittel (29 de ani), pedalează pentru Quick-Step Floors. Până acum a câștigat 9 etape în Turul Franței, 4 în Giro și 1 în Vuelta. Are multe de demonstrat, după ce Giant-Alpecin l-a eliberat de contract cu un an mai derveme, în 2015. De când e la Quick-Step a câștigat două etape, clasamentul general și clasamentul pe puncte la Turul Dubaiului și două etape plus clasamentul pe puncte la Volta ao Algrave, în Spania.

Michael Matthews (26 de ani), pedalează pentru Team Sunweb și îi plac lucrurile strălucitoare, de unde și numele de alint – Bling. Nu are foarte multe victorii în marile tururi – a câștigat o etapă în Tour de France, 2 etape plus două contratimpuri în Giro și 3 etape în Vuelta, dar obiectivul noii sale echipe, Sunweb este să-l sprijine să câștige cât mai multe etape la TDF 2017.

Arnaud Démare (25 de ani), pedalează pentru FDJ. Proaspăt campion al Franței pe șosea, Arnaud a demonstrat că poate să-l surclaseze pe Nacer Bouhanni (cu care a fost coleg la FDJ) iar asta este suficient pentru mine :D.

Cei mai buni cățărători

Turul Franței 2017 – 28/06/2017 – Dusseldorf – Germania – Grand départ, Thibaut Pinot, FDJ

Rafal Majka (27 de ani), pedalează pentru Bora–Hansgrohe și este actualul deținător al tricoului alb cu buline, pe care l-a mai purtat și în 2014. În Turul Franței a câștigat în total trei etape.

Thibaut Pinot (27 de ani), pedalează pentru FDJ și este considerat una dintre marile speranțe ale Franței. În Le Tour a mai câștigat două etape (2012 și 2015) și tricoul alb pentru cel mai promițător tânăr (2014). Anul acesta a câștigat o etapă în Giro.

Mikel Landa (27 de ani), pedalează pentru Team Sky și vine în Franța cu tricoul de cel mai bun cățărător câștigat în Giro. Nu a câștigat până acum nicio etapă în Le Tour, dar a câștigat 3 în Giro și una în Vuelta.

Cei mai promițători tineri

Simon Yates (24 de ani), pedalează pentru Orica-Scott și va face totul să preia titlul de la fratele său, Adam Yates, care a fost anul trecut cel mai promițător tânăr (și locul patru în clasamentul general). Are o victorie de etapă în Vuelta (2016).

Louis Meintjes (25 de ani), pedalează pentru UAE Team Emirates, iar anul trecut s-a bătut cu Adam Yates pentru tricoul alb. Nu are încă o victorie majoră în marile tururi, dar în 2016 a terminat pe locul 7 proba de șosea la Jocurile olimpice și pe locul 8 Turul Franței.

Jasha Sütterlin (24 de ani), pedalează pentru Movistar Team, iar anul acesta a terminat pe locul doi, după Toni Martin, proba de contratimp la Campionatele Germane de ciclism. L-ar putea ajuta să câștige tricoul alb faptul că pedalează la una dintre cele mai puternice echipe din acest Tour.

Candidați la tricoul galben

Chris Froome (32 de ani), pedalează pentru Team Sky. În ciuda prestației dezamăgitoare din Criteriul Dauphine, britanicul care mai are acasă trei tricouri galbene se declară pregătit să-și apere titlul. Ba chiar precizează că se simte mai „fresh” decât în anii precedenți.

Richie Porte (32 de ani), pedalează pentru BMC și este ciclistul care-l cunoaște cel mai bine pe Froomey. Anul acesta pare mai în formă ca oricând.

Fabio Aru (26 de ani), pedalează pentru Astana. Astana merge pe doi lideri în Franța și deși e greu să ignori forma excelentă în care se află Fuglsang, cred că ambiția lui Aru va avea câștig de cauză de această dată.

Bineînțeles, Peter Sagan va face din nou spectacol pe tot parcursul Turului și va ajunge la Paris în verde.  😉

Rien ne va plus!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *