TURUL CICLIST AL BIHORULUI BELLOTTO – 1- 4 iunie 2017

A doua editie a Turului Ciclist al Bihorului Bellotto urmeaza sa inceapa peste cateva zile. Perioada in care este programat anul acesta este intre 1 si 4 iunie, startul urmand sa fie dat in Piata Unirii din Oradea. Si la aceasta editie organizatorii au reusit sa aduca la start echipe importante de pe scena ciclismului mondial.

Mai jos va prezentam cum sunt structurate etapele Turului Ciclist al Bihorului Bellotto:

ETAPA 1: vineri, 2 iunie

Oradea – Alesd – Bratca – Pocola – Baile Felix – Oradea (180km)

Etapa I a turului ciclist se desfășoară sub formă de circuit, pe o distanță de 180 km. Punctul de start este în Oradea, Piața Unirii. De aici, cicliștii se îndreaptă spre est, urmând a se deplasa pe DN1 (E60), până în localitatea Aleșd. Aici, cicliștii vor părăsi drumul național și se vor deplasa pe drumuri județene ocolind la nord Defileul Crișului Repede între localitățile Vadu Crișului și Șuncuiuș. De la Bratca traseul urcă din defileul Crișului Repede în Munții Pădurea Craiului, traversează platoul carstic Damiș și coboară mai apoi în Roșia prin Cheile Albioarei. Pe raza comunei Roșia se află nenumărate peșteri, printre care cea mai importantă este Peștera cu cristale din Mina Farcu. Apoi traversând comuna Remetea, se ajunge în Țara Beiușului la Pocola, de unde traseul continuă spre Oradea pe DN76 (E79). Înainte de a ajunge în orașul de pe Crișul Repede, cicliști vor trece prin Băile Felix, cea mai mare stațiune balneară din România cu aproape 7000 de locuri de cazare.

ETAPA 2A: sâmbătă, 3 iunie

Oradea – Băile Felix – Beiuș – Stâna de Vale (86 km)

Etapa a II-a turului ciclist se desfășoară pe ruta Oradea – Beiuș – Stâna de Vale. În primul sector al traseului se trece prin stațiunea Băile Felix, un traseu cu o serie de urcușuri și coborâșuri până în Depresiunea Beiușului. Concurenții vor urma același traseu, pe care l-au efectuat în ultimul segment al primei etape, dar de acestă dată în sens opus. După localitatea Pocola, se va traversa orașul Beiuș, spre ieșirea dinspre Stâna de Vale, respectiv se va urma DJ 764A. Traseul spre Stâna de Vale începe să crească în dificultate după ieșirea din localitatea Budureasa. Drumul este presărat cu serpentine. De la Beiuș (aprox. 200 m altitudine) și până în șaua Băița de lângă Stâna de Vale, traseul urcă treptat ajungând la o altitudine de aprox. 1300 de m, iar pe ultimii 3 km se coboară într-o mică depresiune încojurată de păduri de molid cu un aer ionizat. Aici se află renumitul Izvor al Minunilor și o serie de cascade spectaculoase.

ETAPA 2B CTI: sâmbătă, 3 iunie

Avram Iancu – Calea Matei Basarab – Sucevei – Avram Iancu – Piața Unirii (1,9 km)

ETAPA 3: duminică, 4 iunie

Oradea – Săcuieni – Otomani – Marghita – Pădurea Neagră – Aleșd – Oradea (161 km)

Etapa a III- a turului ciclist se desfășoară pe o distanță de 161 km. Punctul de start este în Oradea din Parcul Traian. De aici, cicliștii se vor deplasa spre nord pe DN19 (E671), trecând pe lângă Cetatea de pământ din Biharia (din sec. X). După localitatea Tămășeu se traversează râul Barcău, iar apoi se ajunge în Valea Ierului la Diosig, iar mai apoi la Săcuieni, localități renumite pentru pogdoriile și vinurile de aici. Înainte de localitatea Otomani cicliștii părăsesc drumul european și se vor deplasa spre Marghita pe un drum județean, cu mici urcușuri și coborâșuri. La ieșirea din Marghita, traseul continuă spre Popești și Pădurea Neagră, iar de aici spre Aleșd. Această porțiune traversează Munții Plopiș, traseu ce se parcurge urcând, apoi coborând serpentine. De la Aleșd urmează ultimul sector de 40 de km până la punctul de finish al etapei și circuitului, care va fi în Piața Unirii din Oradea.

Iata care sunt echipele ce participa la Turul Ciclist al Bihorului Bellotto:

1. ANDRONI – SIDERMEC – BOTTECHIA – Italy, Pro Continental 

2. TEAM NOVO NORDISK – SUA, Pro Continental

3. ISD-JORBI Continental Team – Ukraine, Continental 

4. UNIEURO TREVIGIANI-HEMUS1896 – Bulgary, Continental

5. WSA-Greenlife – Austria, Continental

6. DUKLA BANSKA BYSTRICA  – Slovakia, Continental                

7. BIKE CHANNEL CANYON – United Kingdom, Continental

8. CK Pribram FANY GASTRO – Czech Republic, Continental

9. TUSNAD DRAG CYCLING TEAM – Romania, Continental

10. TORKU SEKERSPOR – Turkey, Continental

11.  NATIONAL TEAM OF GREECE – Greece, National 

12. NATIONAL TEAM OF SERBIA – Serbia, National                          

13. NATIONAL TEAM OF MOLDOVA – Moldova, National

14. BIG HUNTER BELTRAMI SEANESE – Italy, Club   

15. CYCLING TEAM FRIULI – Italy, Club                             

16. MUNGEN RACE TEAM VELOKI – Hungary, Club

17. TEAM FORMAN CINELLI  – Czech Republic, Club

18. CA STEAUA – Romania, Club

19. CIPOLLINI ISEO SERRATURE RIME – Italy, Club

20. KONTENT DKSI – Hungary, Club

21. VELOS BOTTECCHIA – Greece, Club

22. NESSEBAR SHOCKBLAZE CYCLING TEAM – Bulgary, Club

23. DeGaVI TIPOGRAFIA – Hungary, Club

24. ABMOL – Italy, Club    

25. METALAC – Serbia, Club    

Mai jos va prezentam programul complet al evenimentului de la Oradea:

1 IUNIE

11.30 –   Inscrieri concurs Cupa Carcover Racing Kids (Cort Carcover)

14.00  –  Cupa Carcover Racing Kids, Piata Unirii Oradea

16.00  –  Show Trial, Piata Unirii Oradea

19.35  –  Prezentarea echipelor Turul Ciclist al Bihorului, Piata Unirii Oradea.

 

 

2 IUNIE

12.00  –  START Etapa 1 Turul Ciclist al Bihorului, Piata Unirii Oradea

12.30  –  MiniCamp Baschet CSM Oradea, Piata Unirii Oradea

15.00  –  Show Trial, Piata Unirii Oradea

16.20  –  SOSIRE Etapa 1, Piata Unirii Oradea

16.50  –  Festivitate de premiere Etapa 1, Piata Unirii Oradea.

3 IUNIE

09.30  –  START Etapa 2A Turul Ciclist al Bihorului, Piata Unirii Oradea

11.30  –  SOSIRE Etapa 2A, Stana de Vale

11.30  –  Curs de educatie rutiera pe bicicleta, Piata Unirii Oradea

13.30  –  Cupa Carcover Racing Speed Trial, Piata Unirii Oradea

15.00  –  Fitness si animatie Ars Nova

17.30  –  Deschiderea traseului de Contratimp Individual / ture deschise pentru biciclisti

18.00  –  START Etapa 2B Turul Ciclist al Bihorului, Contratimp Individual, Oradea

20.35  –  Festivitatea de premiere Etapa 2A&Etapa 2B, Piata Unirii Oradea.

4 IUNIE 

12.00  –  START Etapa 3 Turul Ciclist al Bihorului, Consiliul Judetean Bihor

13.00  –  Demonstratie de dans trupa CLEVERS, Piata Unirii Oradea

15.00  –  Fitness / Zumba Ars Nova, Piata Unirii Oradea

15.45  –  SOSIRE Etapa 3, Piata Unirii Oradea

16.20  –  Ceremonia de Premiere Finala Turul Ciclist al Bihorului, Piata Unirii Oradea.

 

Pentru cei care se pregatesc sa mearga sa urmareasca spectacolul ciclist de la Turul Ciclist al Bihorului Bellotto organizatorii au pregatit o lista cu cele mai importante obiective turistice din zona:

1. Tileagd

Biserica de lemn cu hramul ,,Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din localitatea Tilecuș (comuna Tileagd) datează din secolul al XVIII-lea (anul 1785). Sistemul de îmbinare a bârnelor la colțurile pereților absidei este ,,în cîrlig” – foarte rar și greu de realizat această tehnică. Pictura din biserică a fost realizată de meșterul zugrav Mihail Parocek, în anul 1793, culoarea predominantă fiind cea albastră. Interiorul este împodobit cu câteva icoane pictate pe sticlă ce provin din centrul de iconari de la Nicula. Vechimea construcției, consolele deosebit de frumoase, sistemul complicat al cheotorilor de la colțurile pereților absidei („în carlig”), brâul în torsadă, ornamentațiile portalului, de inspirație gotică etc., sunt elemente care i-au conferit statutul de monument istoric de importanță națională acestui lăcaș de cult.

2. Lugașu de Jos

În Lugaşu de Jos se află biserica din lemn cu hramul Naşterea Maicii Domnului, declarată monument istoric. A fost construită aproximativ în anul 1690, în stil ardelenesc. Pe lângă pictura interioară, biserica mai este decorată cu icoane pictate în ulei şi litografii datând din secolele XIX şi XX. Ca obiecte de valoare istorică documentară se găsesc câteva cărţi vechi de cult ce datează din secolul XVIII.

3. Aștileu

În arealul comunei Aștileu se află Peștera Igrița și Peștera Pișnița, recunoscute datorită importanței științifice a elementelor adăpostite. Peştera Igriţa (Peştera Igreţu) prezintă o deosebită importanţă paleontologică, biospeologică şi arheologică. Aceasta adăposteşte un depozit fosilifer consistent de faună pleistocenă, ce aparţine ursului de peşteră (Ursus spelaeus), hienei de peşteră (Hyaena spelaea), lupului de peşteră (Canis lupus), leopardului de peşteră (Falis pardus) şi altor animale contemporane acestora. La acestea se adaugă o bogată industrie aurignaciană, peştera continuând să fie locuită de om şi în perioada fierului. Datorită importanţei ştiinţifice a elementelor adăpostite, Peştera Igriţa a fost declarată monument natural speologic.

Peştera Pişniţa (Peştera Chişniţa) este situată în abruptul ce se înalţă la sud de localitatea Peştera. Intrarea în peşteră se află la altitudinea absolută de 276 m, în faţa acesteia, pe suprafaţa unui mare con de travertin, aflându-se o gospodărie ţărănească şi staţia de tratare şi de distribuire a apelor, captate în peşteră, în localitatea Peştera. Amenajările în acest scop datează încă din anul 1958. Peştera Pişniţă nu poate fi vizitată decât în anumite condiţii şi cu aprobările necesare, aceasta fiind închisă cu un grilaj metalic, însă prezintă interes prin dimensiunile portalului, cascada formată în perioada cu precipitaţii abundente, conul de travertin din faţa peşterii şi chiar prin amenajările amintite.

4.Josani (com. Măgești)

Potrivit surselor istorice, mai exact a unui document de la 1769, biserica de lemn ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Josani a fost construită de preotul Simion Tarco „sus pe deal” și că avea un „turn anexat”. Pe o bârnă din exteriorul peretelui de la altar se mai poate observa și acum o inscripție chirilică. Lăcașul de cult a fost mutat în martie 1798 în mijlocul satului, unde se află și acum. În interior, pe pereții altarului, mai pot fi observate două picturi reprezentându-i pe Arhanghelii Mihail și Gavriil.

În comuna Măgești, mai exact în raza satul Gălășeni, se află peștera cu același nume. Pestera Gălăşeni, denumită și Peşteroaia se află la capătul dinspre aval al Pârâului Deblei, din Munţii Pădurea Craiului. Intrarea în peşteră este situata la baza unui perete abrupt, de câţiva metri înălţime, care barează valea Pârâului Deblei transformând-o într-o vale oarbă. Peştera Gălăşeni are trei sisteme de galerii, dispuse pe circa 3 km lungime. Peştera prezintă o deosebită importaţă paleontologică, datorită resturilor fosile ale ursului de peşteră (Ursus spalaeus), dar şi din din punct de vedere genetico-evolutiv, datorită gamei largi de concreţiuni şi formelor corozivo-erozive. Peştera Gălăşeni este monument natural speologic, declarat pentru prima oară ca rezervaţie în anul 1981, reconfirmată cu statut de protecţie şi conservare în anul 1995.

5. Vadu Crișului – Șuncuiuș

Defileul Crișului Repede este unul dintre cele mai vizitate areale turistice din Bihor. Frumuseţea peisagistică, diversitatea faunistică, importanţa botanică, speologică, geologică și paleontologică a unor componente ale cadrului natural, au determinat declararea Defileului Crișului Repede ca rezervaţie natural mixtă, pe o suprafață de 219, 70 ha. Aria protejată este situată între localităţile Şuncuiuş şi Vadu Crişului, pe o lungime de 3 km, de o parte şi de alta a Crişului Repede. De-a lungul defileului există numeroase cavităţi carstice, multe dintre acestea fiind incluse în circuite turistice, precum: Peştera Devenţului, Peştera Caprei, Peştera de la Casa Zmeului, Peştera Roşie, Peştera Fugarilor, Peştera Baia Cocoşului, Peștera Vadu Crișului etc.

Peștera Vantului – cea mai lungă peşteră din România şi din sud-estul Europei are o lungime de aproape 50 de km. Poate fi vizitată de turiști doar cu echipament special și însoțiți de un ghid specializat în turism speologic. Intrarea în Peștera Vântului este situata la cca. 2 km SE de localitatea Șuncuiuș, în versantul stâng al văii Crișului Repede, deasupra izvorului din Poiana Frânturii.

Peștera Unguru Mare se află la baza unui perete calcaros, la aproximativ 250 metri amonte de confluenţa Văii Mişidului cu Crişul Repede, pe teritoriul comunei Şuncuiuş. Peștera impresionează prin grandoarea spaţiului subteran şi prin încărcătura istorică a vestigiilor lăsate aici de strămoşi, peştera fiind locuită încă din epoca neolitică. Intrarea se prezintă sub forma unei arcade largi, de mari dimensiuni, de 32 metri înălţime şi 22 metri lăţime. Peştera a fost amenajată turistic și poate fi vizitată pe tot parcursul anului, doar în prezenţa unui ghid.

Peștera de la Vadu Crișului a fost declaratǎ monument al naturii. Are o lungime de 2700 de metri și a fost deschisă în 1903, prin dinamitarea intrării, de către Czárán Gyula, iar din anul 1969 este iluminată. Peștera este frumos concreționată, iar ghidul vă ajută să nu vă scape din vedere nicio formațiune interesantă. Pârâul care străbate peștera formează după ieșire Cascada Vadu Crișului.

Turnul „Vama Sării” este situat pe teritoriul administrativ al comunei Vadu Crișului, pe malul drept al Crișul Repede, la iesirea din defileu. Turnul a fost construit în secolul al XIII-lea, pe o stâncă aproape verticală, la o altitudine de 8 m faţă de nivelul Crişului Repede. Acesta avea rolul de a supraveghea negoţul cu sare din Transilvania spre Câmpia Panonică.  În fiecare an, la începutul lunii iunie se organizează Târgul de la Vama Sării – eveniment care pune în valoarea tradițiile, obiceiurile și meșteșugurile locului. Comuna Vadu Crișului este recunoscută în toată țara, și chiar dincolo de granitele ei, datorită meșteșugului olăritului, respectiv a ceramicii albe.

6. Bratca

În Bratca, iubitorii de natură și agrement în aer liber pot vizita locuri de o frumuseţe excepţională: Valea Boiului, unde se află şi Cascada Boiului, Valea Brătcuţei, devenită un minisat de vacanţă, lunca Crişului Repede, cu posibilitatea de camping, pescuit, înot. Dealurile Damişului și Poiana Damiş sunt o provocare pentru iubitorii de ciclotruism.

Biserica de lemn “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Valea Crişului (com. Bratca), declarată monument istoric, este construită pe o temelie din bolovani masivi de râu, pereţii din bârne de stejar cu lungimea de 13,50 m şi lăţimea navei de 4,50 m. Biserica datează din anul 1785. Pe latura sudică a navei are o prispă mărginită de stâlpi frumos crestaţi şi cu balustradă de scânduri de brad. În anul 1925, cu ocazia renovărilor s-a înlocuit şindrila cu ţiglă. Pe peretele sudic al naosului are un fragment de pictură exterioară.

7. Roșia

Peştera cu cristale din mina Farcu este situată în Cheile Lazuri, din Munţii Pădurea Craiului, în limitele administrative ale comunei Roşia. A fost declarată monument natural speologic, datorită cristalelor rare adăpostite de aceasta. Peştera a fost descoperită în anul 1987, în urma avansării frontului de lucru a galeriei miniere Farcu. Un sector al peșterii a fost amenajat turistic, utilizându-se tehnologii moderne, care răspund atât cerinţelor unei amenajări de înalt nivel tehnologic, cât şi cerinţelor ecologice. Turiștii, însoțiți de ghid, pot vizita un muzeu minier şi galerii de peşteră cu pereţi modelaţi de apă şi împodobiţi cu formaţiuni şi cristale inedite.

Cheile Albioarei se află în bazinul superior al Văii Roşia și au o dezvoltare de 2,6 km lungime. Cheile sunt traversate de DJ 764, care leagă localităţile Beiuş şi Aleşd și reprezintă singura „poartă” de pătrundere, dinspre Beiuş şi Depresiunea Roşiei, în interiorul Munţilor Pădurea Craiului şi de traversare a acestora înspre Depresiunea Vadului. Cheile Albioarei nu sunt străbătute de un curs de apă permanent, însă adăpostesc un mare număr de peşteri, dintre care menționăm: Peştera Urâcioşii, Peştera Vacii, Peştera Calului, Peştera de la Valău, Peştera Crucii.

În Valea Roșiei sunt situate moara de apă din satul Roșia și Cătunul tradițional Runcuri. Aici se găsesc spații de cazare în case de tip țărănesc vechi de peste o sută de ani, însă cu dotări moderne.

8. Remetea

Comuna Remetea este situată într-un areal pitoresc, la poalele Munţilor Pădurea Craiului. La câţiva kilometrii de Remetea, în satul Meziad se află una din cele mai importante peşteri din ţară şi anume Peştera Meziad. Este una din cele mai interesante peşteri amenajate în scop turistic din carstul Munţilor Apuseni şi are statut de arie naturală protejată. Dimensiunile impresionante ale portalului (16 m înălţime şi 10 m lăţime), precum şi ale interiorului, alături de coloniile mari de lilieci şi speleotemele deosebit de frumoase captează atenţia vizitatorilor pe toată durata vizitării peşterii. Peştera poate fi vizitată doar în prezenţa ghizilor.

Biserica reformată din Remetea poate fi datată la sfârşitul secolului al XIII-lea, începutul secolului al XIV-lea în stil gotic. Adăposteşte valoroase picturi murale atât în navă cât şi în cor. Fresca de pe pereţii şi bolta portalului poartă caractere stilistice bizantine şi inscripţii chirilice databile în secolele XV-XVI. Biserica a fost restaurată.

9. Copăceni

Biserica de lemn cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Copăceni (comuna Sâmbăta) datează din secolul al XVII-lea. O particularitate planimetrică a acestui lăcaș este data de aspectul construcție, asemănător unei corăbii, datorită faptului că tinda și absida sunt încăperi poligonale, cu pereții oblici, destul de lungi. Este singura de acest tip din Eparhia Oradiei. Tehnica contrucției relevă o altă particularitate: pereții nu sunt, ca de obicei, din bârne fasonate, ci din scânduri (,,dulapi” sau ,,blăni”), îmbinate în linii ce se întretaie sau se întrepătrund și legate la colțuri în cheotori de tip ,,cârlig” cu crestături complicate. Interiorul este simplu, fără picturi pe pereți, însă prezintă ornamentații cu motive diverse, pe portalul de la naos și pronaos.

10. Stâna de Vale

În Stâna de Vale și în imediata vecinătate există o gamă variată și bogată de atracții turistice: cascade (Moara Dracului, Sătitoarea Ieduțului, Miss, Vălul Miresei, Iadolina), văi pitorești (Valea Iadei, Valea Drăganului), vârfuri panoramice (Poieni, Cârligați, Bohodei), izvoare minerale (Izvorul Minunilor) etc. Turiștii care vizitează Stâna de Vale au posibilitatea de a se relaxa în baza de tratament din stațiune, beneficiind din plin de proprietățile curative ale apei minerale, dar și de efectele curative ale aerului puternic ozonificat. Cei care doresc să descopere frumusețile cadrului natural, pot efectua drumeții pedestre. Stâna de Vale este punctul de start a 11 trasee turistice, dintre care unul, de tip magistrală, traversează Parcul Natural Apuseni de la nord la sud, până la Vârful Cucurbăta Mare (1849 m) – cel mai înalt din Apuseni. Iubitorii sporturilor de iarnă pot practica schi de pârtie sau schi de tură, iar cei pasionați de canionyng, se pot aventura pe cascade, folosind tehnici de alpinism, respectiv escaladă și rapel.

Important e sa reusiti sa ajungeti la Bihor intre 1 si 4 iunie 2017.

Detalii despre cursa gasiti pe pagina de Facebook a evenimentului, Turul ciclistic al Bihorului Bellotto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *