Asigurarea de accidente pentru ciclisti – specificatii tehnice

Cu totii stim ce presupune incheierea unei polite suplimentare de asigurare asa ca nu are rost sa dezvoltam aceasta parte a subiectului. Ne vom concentra pe un produs specific, dedicat exclusiv iubitorilor sportului cu pedale care sunt legitimati, amatori sau profesionisti, la Federatia Romana de Ciclism. Dezvoltarea politei de asigurare a fost facuta de Allianz Tiriac Asigurari si INK Broker in colaborare cu forul de specialitate din Romania, Federatia Romana de Ciclism tocmai pentru a oferi produsul optim pentru cei implicati in practicarea acestui sport.

Pentru a afla mai multe despre asigurarea de accidente pentru ciclisti l-am contactat pe cel care s-a ocupat de elaborarea acestui produs care a aparut in premiera in 2016 in Romania; este vorba de Bogdan Brinza, reprezentant INK Broker, si el ciclist amator, deci foarte interesat de dezvoltarea acestui sport in Romania, dar, datorita profesiei este foarte interesat si de protectia celor care practica acest sport.

Bike FM: Salut Bogdan. In primul rand iti multumim ca ai grija de noi, ciclistii, indiferent de nivelul la care practicam acest sport. In al doilea rand o sa te rugam sa ne spui ce acopera aceasta polita de asigurare ca sa intelegem de ce avem nevoie de ea?

Bogdan Brinza: Salut Memo. Vorbim astazi despre Asigurarea de Accidente pentru ciclisti, un produs dezvoltat de Ink Broker si de Allianz Tiriac Asigurari SA si care s-a nascut din necesitatea sportivilor de a avea o protectie acoperitoare pe perioada in care practica ciclismul. In 2015 cand m-am legitimat la FRC mi s-a cerut o polita de accidente, am studiat piata la momentul respectiv si am observat ca unele produse nu acopereau MTB-ul iar unele nu acopereau evenimentele produse in timpul competitiil0r. Din acest motiv am cautat o Societate de Asigurare cu care sa dezvoltam un produs dedicat, lucru care s-a concretizat in aprilie 2016.

Bike FM: Ne poti prezenta un exemplu concret?

Bogdan Brinza: Pe primul an de asigurare am avut deschise 6 dosare de dauna cu o valoare medie a despagubirilor platite de 4000 lei / caz. Am avut fracturi de clavicula, de brate, ligamente incrucisate si bineinteles operatii. Un caz concret este al unui tanar sportiv care anul trecut in cadrul cupei nationale de Downhill a avut un accident soldat cu fractura de clavicula si fractura de radius. A fost necesara o interventie chirurgicala pentru reconstructie si pe baza documentelor puse la dispozitie Allianz Tiriac Asigurari a platit o despagubire de 6,000 lei. Polita incheiata de acest sportiv a costat 100 lei.

Despagubirea se efectueaza pe baza documentelor de externare in care se specifica tipul fracturii si tipul operatiei. Pe baza scalei de indemnizare incadram fractura / operatia si aflam procentul din Suma Asigurata care se despagubeste. Spre exemplu, o fractura simpla de clavicular reprezinta 15% din Suma Asigurata ( la varianta cea mai ieftina de 100 lei pe an Suma Asigurata pentru fractura este 5,000 lei ), inseamna ca despagubirea va fi de 750 lei. Daca este fractura multipla, deschisa, urmata de operatie despagubirea se majoreaza conform scalei de indemnizatie. ATENTIE! Asigurarea nu este valabila daca in momentul producerii accidentului asiguratul se afla sub influenta bauturilor alcoolice.

Bike FM: Care sunt situatiile in care polita este valabila? Efectele ei sunt valabile doar in cadrul concursurilor sau acopera si plimbarile de agrement?

Bogdan Brinza: Acest produs acopera toate tipurile de accidente care pot avea loc cand suntem pe bicicleta, indiferent ca Asiguratul este in competitie, la antrenament sau se deplaseaza in oras. Singura conditie este ca la momentul evenimentului sa aiba valabila licenta FRC.

Bike FM: Care a fost cuantumul despagubirilor in anul 2016, anul aparitiei acestui produs in Romania. Ne poti prezenta cateva statistici plecand de la numarul de polite incheiate?

Bogdan Brinza: In limbaj profesional, rata daunei pe primul an a fost undeva in jurul valorii de 85%, cifra care ne arata ca s-au efectuat plati de despagubire consistente, in conditiile in care am avut acoperiti aproximativ 300 de sportivi. Asta inseamna ca pentru fiecare leu incasat, s-au platit despagubiri de 0,85 lei, ceea ce face ca produsul sa nu fie unul profitabil momentan, insa continuam si pe 2017 cu aceleasi acoperiri si prime de asigurare.

Bike FM: O alta parte foarte importanta care atarna greu in decizia incheierii unei astfel de polite este reprezentata de costuri. Stim ca sunt mai multe grile care acopera diferit accidentarile. Poti sa ne oferi detalii?

Bogdan Brinza: Am creat produsul astfel incat sa fie usor de inteles de potentialul client si cu 4 variante de costuri, conform tabel atasat:

Cheltuielile medicale se refera strict la cheltuieli ca urmare a invaliditatii permanente din accident

Prima de asigurare pentru copii cu varsta cuprinsa intre 5-14 ani se majoreaza cu 10%

Variantele C si D se pot emite cu plata in 2-4 rate.

Bike FM: Am inteles ca aceasta asigurare este valabila doar pe teritoriul Romaniei. Exista posibilitatea de a extinde efectele ei si daca mergem in alte tari?

Bogdan Brinza: Polita de accidente pentru ciclisti are acoperire numai pe teritoriul Romaniei. Pentru cantonamente, concursuri, plimbari in afara tarii avem un produs excelent tot de la Allianz Tiriac, pentru care membrii FRC au reducere de 20% la accesarea produsului prin INK Broker. Este vorba de o polita de asigurare de calatorie in strainatate care acopera Cheltuieli medicale de urgenta, Asigurarea bagajului si Raspundere Civila. Ca si idee de costuri, pentru cantonamentul din Turcia din aceasta primavara avem un sportiv care a achitat 72 lei pentru 15 zile  si a avut un accident in timpul unui antrenament in urma caruia Allianz Tiriac a achitat aproximativ 18,000 EUR clinicii la care a fost tratat.

Bike FM: Ce alte tipuri de asigurare recomanzi pentru ciclisti?

Bogdan Brinza: Ca idee, prima asigurare pe care am incheiat-o cand am urcat pe bicicleta in traficul din Bucuresti a fost o Raspundere Civila fata de terti, cu acoperire si pentru bicicleta, un fel de RCA pentru ciclisti. Am vazut ca in mediul online se intreaba lumea daca exista asa ceva. Exista, si mai jos aveti cele 2 variante de pret / valori acoperite:

 

Limita raspunderii / eveniment si in agregat (RON): Prima anuala (RON), platibila integral: Fransiza / eveniment (RON), aplicabila numai pentru pagube la bunuri:
7.500 50 250
15.000 100 250

 

Concret, platesti 50 lei / an iar in cazul in care lovesti un vehicul din spate si provoci o paguba de 2000 lei, tu suporti 250 lei si asiguratorul 1750 lei.

Bike FM: Iti multumim foarte mult pentru amabilitatea de a ne oferi aceste detalii si asteptam sa ne vedem sanatosi pe doua roti. 🙂

Bogdan Brinza: Dorinta noastra este sa avem cat mai putine evenimente astfel incat de la an la an sa putem negocia conditii mai bune de pret / acoperiri pentru ciclisti.

 

Ulterior acestui interviu am contactat cativa ciclisti care stim ca au avut accidentari in 2016 insa aveau incheiat asigurarile de care vorbim. Am vrut sa stim si care e punctul lor de vedere.

Dan Anghelina – fractura brat – despagubire 1125 de lei – asigurare 100 de lei : ” Eram la Metal Enduro Resita si la concursurile de enduro si downhill e obligatorie asigurarea. Imi facusem asigurare pentru 3 zile si-am patit “minunea”. Mi-a placut sa fiu despagubit, recunosc. Anul acesta mi-am facut o asigurare de 100 de lei pentru tot anul. Sper sa n-o folosesc. 🙂 ”

Zoltan Reisz – fractura brat si fractura clavicula care a necesitat interventie chirurgicala  – despagubire 6000 de lei – asigurare 100 de lei: ” Interesant e ca in week-end-ul in care m-am accidentat la un concurs de downhill a fost nevoie sa accesam doua asigurari in familie: una pentru mine, cu fracturile, si alta pentru tatal meu din cauza ca i s-a stricat telefonul si avea asigurare la el. In cazul meu totul a mers fara probleme, dar in cazul lui nu s-a rezolvat nimic desi asigurarea lui acoperea tot. In ceea ce ma priveste ma bucur ca am avut aceasta asigurare. M-ati intrebat de ce e suma despagubirii atat de mare. Raspunsul e simplu: fractura de la clavicula a necesitat operatie insa in sistemul medical romanesc nu s-a gasit si o placa de care era nevoie pentru fixarea claviculei. Asa ca placa a trebuit s-o achizitionez pe cont propriu dar costul ei a fost adaugat la suma despagubirii care era mai mica, undeva in jur de 4500 de lei.”

Catalin Sprinceana – accidentare in strainatate – ” In iarna ma pregateam intens pentru Absa Cape Epic, pentru a doua in acest an, in Turcia. Din pacate, pe 23 Februarie, ceea ce trebuia sa fie un antrenamet usor de rulaj, s-a transformat intr-o experienta urata si fara precedent pentru mine. La peste 50k/h, probabil, mi-am pierdut atentia pentru cateva momente, am agatat roata colegului din fata mea, am cazut peste o bordura si colegul din spate peste mine. Pe moment mi-am pierdut cunostinta si in 10 minute eram in salvare, in drum spre clinica privata Anadolu din Alanya. Am stat acolo internat 7 zile din care 4 la terapie intensiva cu un diagnostic clar: 12 coaste rupte, un plaman perforat, un hematom pe rinichi si fractura de omoplat. Conditiile de tratament au fost ireprosabile si la final factura pentru spitalizare a insumat peste 18.000€. Pentru ca beneficiam de asigurarea de calatorie de la Alianz, intocmita cu numai 72 lei in tara, in doua ore am fost externat din spital, la finalul perioadei de tratament. In calitate de coordonator de echipa de ciclism, ma asigur ca toti colegii mei pleaca din tara acoperiti de o asemenea polita. Recomand tuturor asigurarile de calatorie si in special pe cele in caz de accident! ”

Speram ca informatiile furnizate va vor fi de folos si va dorim sa pedalati fara sa aveti incidente. Daca totusi se intampla stiti ce aveti de facut. Doar ca trebuie sa faceti din timp.

Bike FM a inceput deja incheierea de polite pentru membrii echipei. De altfel tocmai vizita la asigurator ne-a inspirat pentru acest articol. 🙂

Pentru detalii legate de asigurarile despre care am discutat mai sus il puteti contacta pe Bogdan Brinza la adresa de mail ciclism@inkbroker.ro sau telefon 0724299591.

 

Credit foto – Brindusa Mutoiu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *