Bicicliada în Valea Jiului

Un grup de ong-iști entuziaști de la Fundația Noi Orizonturi, care promovează de 16 ani educația prin experiență, vor să transforme Valea Jiului în destinația preferată a iubitorilor de bicicletă. Vara trecută au amenajat un traseu de MTB în stațiunea Straja, iar acum se pregătesc de amenajarea altor trasee, pentru care adună bani pe o paltformă de crowdfunding.

Care e contextul: înainte de 1990, în Valea Jiului existau 15 mine în care erau angajați peste 90.000 de oameni. Acum mai sunt 6.000 de angajați la Complexul Minier Hunedoara, iar în 2018 se vor închide și minele de la Lonea și Lupeni. Ce le rămâne de făcut oamenilor din Vale ca să supraviețuiască, în condițiile în care programele guvernamentale nu reușesc să găsească soluții sustenabile? ”Colegii noștri pasionați de natură și bicicletă din Lupeni au schimbat perspectiva și au văzut potențialul: Valea Jiului – un imens Bike Park, a cărui valoare adăugată este infrastructura de ski deja existentă, care te urcă până la 1.600 m”, se arată în apelul prin care Fundația Noi Orizonturi vrea să convingă amatorii de ciclism să li se alăture în ambițiosul proiect de „a pune Valea pe roate”.
Traseele de bicicletă ar urma să aducă turiști în Valea Jiului nu doar iarna, ci și primăvara, vara și toamna, lucru care ar ajuta economia și ar contribui la creșterea popularității zonei.
Zis și făcut.

În 2016, Noi Orizonturi a lansat proiectul „Ecoturism în Valea Jiului”, care urmărește amenajarea de trasee de mountain bike în stațiunea Straja, marcarea traseelor și obiectivelor turistice (pe teren și cu sistem GPS), crearea unui portal online de promovare a Văii Jiului și dezvoltarea de competențe în domeniul ecoturismului și mountain biking-ului în rândul tinerilor din zonă, prin intermediul unui club de inițiativă comunitară IMPACT creat special în acest scop, Ibike. Membrii clubului se întâlnesc săptămânal și dezvoltă împreună diverse proiecte prin care își atrag comunitatea spre mișcare cu bicicleta și promovează turismul în zonă.
Cel mai mare promotor al proiectului „Ecoturism în Valea Jiului” este chiar fondatorul Noi Orizonturi, americanul Dana Bates, stabilit de mai bine de 16 ani în România, la Lupeni. După ce a primit o bicicletă de munte din Statele Unite, drept răsplată pentru finalizarea doctoratului, a început să înțeleagă mai bine oportunitățile pe care le oferă Valea Jiului iubitorilor de ciclism.

După câteva discuții cu alte ONG-uri ce activează în domeniu, echipa proiectului a amenajat, în vara anului trecut, alături de mai mulți voluntari din zonă, un prim traseu de enduro în stațiunea Straja, care a atras peste 100 de bikeri din toată țara în sesiunile de testare. Traseul are o lungime de aproximativ 4 km, leagă stația de final a telegondolei cu punctul de start al acesteia și poate fi parcurs cu biciclete de munte. Motivați de această reușită, membri echipei de proiect au convins finanțatori precum SC Enel Distribuție Banat SA (care s-a implicat cu o finanțare de peste 80.000 de lei, care reprezintă 44% din costul proiectului) să li se alăture. Acum se lucrează intensiv la obținerea aprobărilor și a resurselor necesare amenajării celorlalte trasee, planul fiind ca la final zona să arate așa:

În acest moment echipa mai are nevoie de aproximativ 10.000 lei pentru materialele necesare amenajării restului traseelor și în acest scop a apelat la paltforma de crowdfunding crestemidei.ro. Pentru cei dispuși să facă o donație, au fost gândite pachete de recompense care să-i ajute să înțeleagă mai bine potențialul zonei. Astfel, pentru o donație de 80 de lei donatorul primește posibilitatea de a descărca GPS traks-urile celor două trasee care vor fi amenajate în Straja, un ghid în format PDF pentru două trasee de cicloturism în Valea Jiului (cu obiective de vizitat, variante de cazare și locuri faine de luat masa, plus o intrare gratuită la „Fără limite Sală de Escaladă” din Vulcan, fondată de un voluntar brazilian stabilit în Vale.
La pachetele superioare se plusează cu nopți de cazare în Straja, biciclete pentru ture în zonă, posibilitatea de a petrece timp alături de alți pasionații de ciclism și implicarea efectivă în amenajarea traseelor.

Dana Bates la conferinta organizata de International MTB Association – Fundatia Noi Orizonturi este singurul reprezentant al Romaniei in cadrul acestui for

 

Detalii pe http://crestemidei.ro/VALEAJIULUIBIKEPARK?locale=ro

Bike FM a fost în zonă și poate să confirme: e fain să pedalezi în Vale!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *