Giro – Amore infinito!

Astăzi începe sărbătoarea: se lansează oficial primul mare tur ciclist al anului 2017 – Giro d’Italia. Multă emoție în jurul acestui eveniment, ajuns la ediția cu numărul 100.

Există un tricou la care visează orice ciclist: Maglia Rosa. Și un trofeu pe care doar legendele au șansa să-l înalțe spre cer și să-l sărute cu patimă: „Trofeo Senza Fine”. Indiferent că-i spunem Giro d’Italia, Corsa Rosa sau Turul Italiei, prima mare competiție a sezonului ciclist este așteptată cu nerăbdare, pentru că le rezervă întotdeauna surprize cicliștilor și le dă emoții celor care pariază pe câștigător. Nimeni nu știe cu certitudine în ce formă sunt favoriții, mai ales când aceștia sunt Nairo Quintana, care nu prea participă la competiții pre-tur, preferând să se antreneze în Columbia natală, și Vincenzo Nibali, care în acest sezon a schimbat echipa, trecând de la Astana la nou-înființata Bahrein Merida. Care sunt cele mai importante 10 lucruri despre Giro 100?

Filmul de prezentare a ediției centenare:

Anul acesta startul Giro se dă vineri, 5 mai, din Sardinia, locul natal al marelui absent al ediției, Fabio Aru, care a anunțat cu doar trei săptămâni în urmă că nu poate participa, din cauza unei accidentări la genunchi. Ediția centenară se termină sâmbătă, 28 mai, cu un contratimp individual la Milano.

Etapa regină (care are loc în 23 mai) se petrece în Alpi, pe Mortirolo, unde, dacă nu va fi zăpadă, cicliștii vor trece de două ori pasul Stelvio. Prima cățărare are loc pe latura Bormio, unde cicliștii urcă 2.757 de metri (pe ultima parte panta are o înclinație 16%) și coboară faimoasele ace de păr de pe cealaltă parte (48 la număr), iar a doua cățărare se face în premieră pe partea elevețiană, pe la Umbrailpass, coborârea făcându-se pe Bormio. Acest exercițiu brutal are 222 de km.

Ruta completă a Giro 2017:

Iconica etapă de pe Mortirolo îi este dedicată anul acesta lui Michele Scarponi, ciclistul care a decedat în 22 aprilie, lovit de o mașină în timpul unei ture de antrenament. Pentru el ar fi fost a 12-a participare la Turul Italiei și prima ca lider al unei echipe cu mari șanse la victorie – Astana. În 2011, pe când era la Lampre, Scarponi a terminat Giro pe locul doi, după Alberto Contador și înainte lui Vincenzo Nibali, primind tricoul roz ulterior, după ce Contador a fost descalificat pentru consumul de substanțe interzise. Din 2014, când a fost contractat de Astana, Scarponi a fost locotenentul devotat al lui Vincenzo Nibali, pe care l-a ajutat să câștige tricoul galben în 2015 și tricoul roz în 2016.

În aceeași notă, Astana, care se prezintă la start cu doar opt cicliști, refuzând să-l înlocuiască pe Scarponi, va fi prima echipă prezentată publicului astăzi, la evenimentul de deschidere a Turului Italiei organizat la Alghero. La începutul etapei 1, caravana roz va păstra un moment de reculegere înainte de start, iar Astana va fi invitată să ocupe prima linie în pluton.

Italianul Vincenzo Nibali își apără anul acesta tricoul roz câștigat la ediția trecută, când i-a devansat pe columbianul Esteban Chavez și pe spaniolul Alejandro Valverde. Steven Kruijswijk a terminat pe locul patru după ce, îmbrăcat în tricoul de lider, a acroșat un perete de zăpadă și a căzut, în penultima etapă montană.

Favoriții ediției sunt, fără umbră de îndoială, Nairo Quintana și Vincenzo Nibali. Participarea lui Quintana (Movistar) și încercarea sa de a face dubla cu Turul Franței a fost o surpriză pentru toată lumea; Contador a încercat același lucru în 2015 dar, după victoria din Giro, a început Le Tour obosit, reușind să se claseze doar pe locul cinci. Nici Nibali nu este o carte sigură, având în vedere că pedalează într-o echipă nouă – Bahreim Merida, care nu a avut suficient timp să se rodeze.  Pentru tricoul roz se vor bate cu mari șanse și Steven Kruijswijk (LottoNL–Jumbo), Thibaut Pinot (FDJ), Geraint Thomas (Sky), Tom Dumoulin (Sunweb) sau Tejay van Garderen (BMC).

Chiar dacă traseul se schimbă în fiecare an, formatul etapelor rămâne la fel (23 de zile, din care două zile de pauză) cu cel puțin două contra-timpuri  și trecerea prin munții Alpi, incluzând Dolomiții.

Prima ediție a Giro a avut loc în 1909, pentru a crește vânzările ziarului Gazzetta dello Sport, tipărit pe hârtie roz – de unde și culoarea distinctivă a Turului. De atunci cursa a fost organizată anual, fiind întreruptă doar în timpul celor două Războaie Mondiale.

Tricoul roz a fost introdus la ediția din 1931, devenind rapid un simbol al Giro. Eddy Merckx a purtat tricoul roz în 78 de etape, mai mult decât orice ciclist din istorie. Doar trei cicliști au în palmares cinci victorii în Turul Italiei: Alfredo Binda, Fausto Coppi și Eddy Merckx.

Din 1999, cel care câștigă Giro este distins cu cel mai frumos trofeu din ciclism, „Trofeul fără sfârșit“, constând dintr-o panglică de aur roz, îndoită în spirală, care se ridică de la baza în cercuri din ce în ce mai largi, pe care sunt înscrise numele tuturor câștigătorilor.

 

Articol realizat de Elena Nicolae – redactor ciclism sosea Bike FM

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *