Federatia Romana de Ciclism organizeaza in premiera doua cupe: cea de XCO si si cea de XCM

 

Nu de putine ori in ultimii ani, de cand MTB-ul a luat amploare in Romania, am tot auzit intrebarea: “Ce face FRC-ul pentru ciclistii amatori?” Intrebarea este oarecum legitima pe fondul cresterii masei iubitorilor acestui sport, desi rolul Federatiei este in principal de a coordona cluburile in cadrul carora isi desfasoara activitatea sportivii de performata. Insa nici amatorii nu pot fi ignorati pentru ca prezenta lor in imaginea de ansamblu a acestui sport poate constitui la un moment dat un furnizor al unei baze de selectie din care sa distingem viitorii campioni in ciclism. Viitori campioni care au nevoie de indrumare, iar aceasta vine in prima faza in cadrul familiei. Incurajarea si sustinerea unui tanar in practicarea acestui sport vine, in prima faza, tot in cadrul familiei. Iar daca talentul il recomanda si se face remarcat acesta va fi cu siguranta contactat de un club sportiv.

Iata ca a venit momentul in care Federatia Romana de Ciclism a propus organizarea unor Cupe Nationale de XCO si XCM, iar pentru implementarea acestora cluburile din tara isi arata sustinerea. Fiecare dintre cele doua discipline va avea la dispozitie o serie de cate cinci etape in care ciclistii, amatori sau profesionisti, vor acumula puncte, astfel ca la finalul anului fiecare isi poate analiza rezultatul la nivel national. Astfel, si amatorii, daca sunt legitimati ( iar o legitimatie valida inseamna si ca sportivul are facut un set de analize si o asigurare valabila in cadrul competitiei ), beneficiaza de intreaga atentie a Federatiei. Toate detaliile le-am gasit pe site-ul Federatiei Romane de Ciclism.

” Cu mountainbiking-ul în plină dezvoltare, era doar o chestiune de timp până când se atingea următorul nivel în materie de competiții. Din 2017, scena de teren accidentat din România se pregătește de două noi provocări: Cupa Nationala de XCO si Cupa Nationala de XCM.

Pentru ediția de debut, Cupa Nationala de XCO si Cupa Nationala de XCM vor reuni câte 5 din cele mai importante competiții de o zi de profil din țară, care vor constitui etapele întrecerilor. De-a lungul etapelor, primii clasați vor primi puncte în funcție de clasările obținute, pentru ca după parcurgerea lor să se stabilească clasamentul general final.

Competițiile sunt amândouă deschise atât sportivilor români, cât și străinilor și se întind din luna aprilie până la începutul lui octombrie. Etapele din Cupa Nationala de XCO, respectiv Cupa Nationala de XCM sunt:

 • Cupa Nationala de XCO
  • Etapa 1: Napo Cup XCO (Cluj, CJ) –29 aprilie
  • Etapa 2: Cetatuia XCO (Iasi, IS) –18 iunie
  • Etapa 3: MTB Academy Cup (Campulung AG)- 15 iulie
  • Etapa 4: Dorna XCO (Vatra Dornei, SV) –29 Iulie
  • Etapa 5: Moon Time Bike (Bucuresti)- 16 Septembrie
 • Cupa Nationala de XCM
  • Etapa 1: Avrig MTB Race (Avrig, SB) – 7 mai
  • Etapa 2: Vidraru Bike Challenge (Arefu, AG) – 24 Iunie
  • Etapa 3: Transilvania Bike Trails Race (Saschiz, BV)- 19 augustâ
  • Etapa 4: BikeXpert Alpine Challenge (Pucioasa, DB)- 9 Sept
  • Etapa 5: Trofeul Comitatului Hunedoara (Deva, HD) – 1 Oct

Regulamentul complet al competiției poate fi citit aici.

„Implementarea unei cupe a României la fiecare disciplină reprezintă un punct important din agenda națională pentru următorii patru ani. A fost unul din punctele forte ale candidaturii mele și mă bucur că reușim să o materializăm la XCO și XCM, mai ales că prima disciplină e una olimpică. Sunt convins că în câțiva ani o să putem vedea o creștere a nivelului sportivilor ca urmare a Cupelor Naționale la XCO și XCM”, spune Eduard Novak, președinte al Federației Române de Ciclism.

„Proiectul Cupelor Naționale de XCO si XCM își propune, în primul rând, să încurajeze practicarea ciclismului de performanță și să creeze un cadru organizat de întrecere. Ciclismul din România are nevoie urgentă de o bază de selecție a sportivilor și sperăm că prin Cupele Naționale să contribuim la acest lucru. Suntem la început de drum cu acest concept, proaspăt împrumutat din țări cu tradiție în mountain bike și sunt sigur că ne vom perfecționa de la an la an”, declară Cătălin Sprînceană, conducătorul departamentului de mountain bike al Federației. ”

Si asta nu e tot:

” Asa cum a informat de currând si secretariatul FRC, a fost aprobat in C.A. calendarul Campionatelor Nationale de MTB endurance:

– Campionatul Național XCE, organizat de ACS ProCycling la Avrig, în data de 06.05.2017

– Campionatul Național XCO, organizat de CS Jitsu la Zărnești, în data de 22.07.2017

– Campionatul Național XCM, organizat de ACS ProCycling la Păltiniș, în data de 13.08.2017

– Campionatele Naționale de MTB pentru Copii, organizat de CS Măgura Cisnădie, în Cisnădie, în data de 26.08.2017

Lucram la proiectul “Cupa Romaniei de MTB Copii” si speram sa revenim pana la sfarsitul lunii cu un calendar si un regulament updatat.

Lucram la un calendar international pentru lotul national de XCO care se va forma lunad in considerare rezultatele acestui inceput de sezon, precum si istoricul sportivilor. Aici, obiectivul nostru principal este ca pana la finalul acestui an sa avem stabilit proiectul de lot olimpic, pregait pentru inceputul perioadei de calificari pentru Olimpiada de vara de la Tokio, 2020.”

Ne bucuram ca noua conducere a FRC a venit cu forte proaspete si se apropie de nevoile ciclistilor, chiar si amatori, si salutam initiativa organizarii acestor doua Cupe, care credem ca se vor bucura de succes.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *