Turul Ciclist al Bihorului 2016 – cel mai mare eveniment de ciclism de sosea desfasurat in Romania pana in prezent

Dupa exact 30 de ani, la initiativa Clubului Sportiv de Ciclism Marghita, Turul Ciclist al Bihorului renaste cu un suflu nou, aliniat vremurilor de astazi.

4 etape, 26 de echipe și 180 de sportivi de calibru international vor lua startul la una dintre cele mai mari competitii de ciclism din Estul Europei.
Competitia se desfasoara în perioada 18-22 mai, este la prima editie, ultima fiind în 1986 și este singura cursa de calibru ME 2.2 din regiune.

Sunt programate 4 etape:

– 19 mai prolog 2 km;

– 20 mai etapa I Oradea – Beiuș – Cabana Padiș;

– 21 mai etapa II-a Oradea – Alesd – Nusfalau – Marghita – Sacuieni – Oradea;

– 22 mai etapa III-a, Oradea – Marghita – Pădurea Neagra – Alesd – Alparea – Oradea.

Toate etapele vor pleca din Oradea si, in afara de primul stagiu, se vor încheia în centrul Orasului de pe Cris.
Turul va avea ca „baza” de operatiuni orasul Oradea, unde in data de 18 mai va avea loc prezentarea echipelor.

Debutul propriu-zis al cursei va avea loc în 19 mai, cu un prolog de circa doi kilometri în Parcul Ion C. Bratianu din oras.

Prima etapa, programata pentru 20 mai, va face obiectul atentiei pentru cataratori, plutonul urmand sa plece din Oradea si sa ajunga 130 de kilometri mai târziu la Platoul Padis, finalul fiind la capatul durei ascensiuni care se termina la circa 1.300 de metri altitudine.

A doua etapa, din 21 mai, va fi cea mai lunga si la fel de solicitanta din punct de vedere al traseului. Un total de 195 de kilometri peste un teren variat ii asteaptă pe cicliști, insa daca sprinterii trec cu bine peste dificultatile zilei, pot spera la o victorie decisa pe ultimele sute de metri, asta daca nu cumva o evadare decide deznodamantul zilei.

Ultima zi este un parcurs de 167 de kilometri, în parte pe sensul invers al etapei precedente, aducând noi provocări celor aflați în cursa pentru victorie.

Programul competiției

Miercuri – 18 mai, ora 20.00 – 21.30 – Ceremonia de deschidere – Oradea – Piata Unirii

Joi – 19 mai
– 15.30 – 16.00 – Adunare Amatori “Masa Critică” Piața Unirii
– 16.00 – Start Amatori “Masa Critică” traseu prolog
– 16.30 – Sosire Amatori “Masa Critică” traseu prolog
– ora 17.00 – start Prolog – Oradea – Piața Unirii
– ora 20.30 – Ceremonia de Premiere – Oradea – Piața Unirii

Vineri – 20 mai
– 12.45 – start festiv deplasare spre startul ethnic
– 13.00 – start tehnic etapa I-a Centura Oradea
– 16.10 – Sosire Cabana Padiș
– 16.30 – Ceremonia de premiere etapa I-a Cabana Padiș

Sâmbata – 21 mai
– 11.45 – start festiv deplasare spre startul tehnic
– 12.00 – start tehnic etapa II-a Centura Oradea
– 16.15 – Sosire Piața Unirii
– 16.30 – Ceremonia de premiere etapa II-a Piața Unirii

Duminica – 22 mai
– 11.45 – start festiv deplasare spre startul tehnic
– 12.00 – start tehnic etapa III-a benzinaria Șocar ieșire spre Biharia
– 16.15 – Sosire Piața Unirii
– 16.30 – Ceremonia de premiere etapa III-a Piața Unirii.

La editia 2016 sunt inscrise 26 de echipe din 17 tari, sportivii acestora reprezentând 28 natiuni din Europa si Asia.

Echipele înscrise sunt: Androni Giocatolli una dintre cele mai mari echipe de ciclism din lume; 12 echipe continentale din Austria, Luxemburg, Azerbjian, Croatia, România, Ucraina, Belarus, Slovacia; 5 echipe naționale România, Malta, Moldova, Grecia, Bulgaria și 8 echipe de club.

Echipa natională a Maltei va participa in premiera la un tur ciclist în România.

Echipe participante
ASD CYCLING TEAM FRIULI / Italia;
Brisaspor Cycling TEAM/Turcia;
HEMUS1896-TROIAN / Bulgaria;
LOKOMOTIV CYCLING TEAM / Azerbaidjan;
NESSEBAR CYCLING TEAM / Bulgaria;
MERIDIANA KAMEN TEAM / Croatia;
MINSK CYCLING CLUB / Belarus;
WSA-Greenlife / Austria;
KONYA TOHM TEAM / Turcia;
Echipa Nationala Moldova / Moldova;
Echipa Nationala Malta / Malta;
Androni Giocattoli-Sidermec / Italia;
TEAM DIFFERDANGE – LOSCH / Luxemburg;
Dukla Banska Bystrica / Slovacia;
Tusnad Cycling Team / Romania;
ISD-JORBI Continental Team / Ucraina;
Echipa Nationala Grecia / Grecia;
Echipa Nationala Romania / Romania;
DKSI – KONTENT / Ungaria;
MUGENRACE TEAM PROLOG / Ungaria;
KOLSS-BDC TEAM / Ucraina;
METALAC QUICK KRALJEVO/ Serbia;
SZUPER BETON / Ungaria;
D’AMICO BOTTECCHIA / Italia;
Radenska Ljubljana / Slovenia

Sportivii fiecarei echipe pot fi vizualizati aici: http://tourofbihor.ro/ro/echipe/

Iata cum a fost Turul Bihorului in urma cu 30 de ani:

” Mai 1986. Dinți încleștați, priviri încruntate și gemete stinse. Picioarele încordate împing pedalele în mod mecanic. Mâinile ude sunt strânse pe ghidon. Drumul e prost și plin de gropi și bălți. Pe o ploaie torențială, un pluton de cicliști intră în comuna Valea lui Mihai, venind de la Marghita. Este ziua a treia din Turul Ciclist al Bihorului, una din cele mai grele etape. Nimic nu poate strivi însă ambiția sportivilor care participă la cursă. Trec linia de sosire și se adăpostesc repede. Acum vor doar odihnă. A doua zi dimineață vor urca din nou în șa, spre Oradea, unde este linia de finish. Este ultimul Tur Ciclist al Bihorului, concursul urmând să fie suspendat în anul următor…

turul bihorului 1986
“Competiția se ținea de câțiva ani, își amintește Claudiu Șandor din Marghita, fost participant la ediția din 1986. Auzisem de ea. Era organizată anual de Direcția de Sport din cadrul UTC (Uniunea Tineretului Comunist). Era o competiție de masă, pe atunci nu erau sportivi profesioniști. Participa cine se înscria… Pe mine m-au trimis de la fabrică. Au văzut că veneam zi de zi la muncă cu bicicleta, că eram pasionat de ciclism. Așa că m-au înscris la competiție, pe linie de UTC. Au mai venit cicliști de la Suplacu de Barcău, Salonta, Oradea, Satu Mare, Timișoara, ba chiar și de la Ploiești. A durat patru zile, pe șoselele județului. Mergeam printre mașini, tractoare… Circulația nu a fost oprită, nu era ca și acum… Miliția ne-a făcut un instructaj despre circulație și asta a fost tot. Doar că în acele vremuri nu era trafic pe șosele. Trecea o Dacie la 20 minute…. Nopțile dintre etape le-am petrecut prin internate de licee agricole.”
În mai 1986, competiția a durat patru zile, iar startul s-a dat din Oradea, de lângă Hotelul Dacia. Au participat peste 30 de cicliști. Prologul a fost 20 de ture (!) în jurul Parcului Muncitorilor, după care s-a pornit spre Salonta. În prima zi traseul a fost Oradea-Tinca-Salonta-Oradea (110 km). Ziua a doua Oradea-Sălard-Marghita (60 km), iar ziua a treia Marghita-Suplacu de Barcău-Marghita-Valea lui Mihai (72 km). În ultima zi, a patra, traseul a fost Valea lui Mihai-Diosig-Oradea (68 km), cu linia de finish în Episcopia.
“Condițiile erau destul de improprii pentru ciclism, dar așa erau vremurile atunci. Dar au rămas amintiri foarte frumoase despre pasiuni, prietenii, competiții, satisfacții… Au fost și neplăceri, au fost și accidente, dar am mers înainte. Din păcate, concursul a fost suspendat în 1987″, continuă Claudiu Șandor.”

Mai 2016. Dupa exact 30 de ani, la initiativa Clubului Sportiv de Ciclism Marghita (presedinte Claudiu Șandor), Turul Ciclist al Bihorului renaste cu un suflu nou, aliniat vremurilor de azi. Este o victorie a ambitiei si dorintei de a face ceva bun pentru semenii nostri, o victorie a ciclismului bihorean, o victorie a sportului in general.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *