Copiii – una dintre prioritatile Federatiei Romane de Ciclism si a celor mai importante cluburi de ciclism din tara

Se intampla ca de multe ori sa observam ca in cadrul anumitor competitii de ciclism se organizeaza un concurs si pentru cei mici. Ei sunt repartizati pe grupe de varsta si, eventual pe sexe, dar nu neaparat. Modul in care privesc cei mici participarea la un astfel de eveniment este unul foarte serios si de multe ori face obiectul unor discutii interminabile in zilele ce preceda competitia. Din pacate, nu toti dintre cei care participa la evenimente sportive, si au copii, ii aduc si pe acestia sa se obisnuiasca de mici cu competitia, sau, pur si simplu, sa faca miscare. De cele mai multe ori motivul il reprezinta ora la care se da startul concursului pentru copii, startul celor mici fiind programat dupa ce adultii pleaca in cursa lor. Si cum pentru parinti e important sa-i vada pe cei mici cuprinsi de febra concursului, lipsa posibilitatii de a-i vedea, poate reprezenta un motiv serios pentru care adultii nu-si aduc copii la concursuri.

Pana sa se rezolve aceasta problema am constatat ca numarul concursurilor dedicate copiilor e in crestere. Din fericire nu suntem singurii care au observat acest lucru. Federatia Romana de Ciclism a luat atitudine cu privire la aceasta tendinta, de crestere a numarului de competitii pentru cei mici, si le-a dedicat o sectiune speciala in calendarul competitiilor din Romania afisat pe site-ul oficial al FRC.

Pentru a afla mai multe despre acest subiect l-am contactat pe Secretarul General al Federatiei Romane de Ciclism, domnul Traian Goga:

Bike FM:  Buna ziua, domnule Traian Goga. In primul rand dorim sa va felicitam pentru aceasta minunata initiativa, iar apoi va rugam sa ne detaliati de unde a pornit acest demers si care sunt planurile FRC in aceasta directie?

Traian Goga:  “Vă salut, doamnelor, domnilor și, că tot suntem la acest capitol, copiilor! Cu riscul de a intra în discuții tehnice și nu prea vehiculate, mai întâi o să fac puțină punere în context a programului de ciclism pentru copii, ca să zugrăvesc mai bine imaginea de ansamblu. Ideea aparține lui Eduard Novak, care în 2013, când a candidat pentru și a câștigat funcția de președinte al FRC, a pus degetul pe o rană evidentă a sportului cu pedale din România – ineficiența (deși eu aș merge mai departe și aș spune inexistența) sistemului sportiv al ciclismului.
În „traducere”, sistemul sportiv reprezintă felul în care este structurat ciclismul ca sport (pentru că putem vorbi și despre pedalatul în alte scopuri, despre care sunt de părere că FRC ar trebui să îl susțină cu tot și prin tot ceea ce poate) la noi în țară – de la niveluri sportive sau de vârstă și standarde pe care traseul și organizarea unei curse trebuie să le îndeplinească până la programe care să vizeze atragerea cât mai multor practicanți. Problema cea mai stringentă era și este că în cazul ciclismului de performanță, nu mai există bază de selecție. Unii sunt de părere că pur și simplu copiii nu mai vin la sport, dar eu sunt de părere că în momentul de față nu au la ce să vină.
Eu constat lipsa așa-zisului athlete’s pathway. Să zicem că un copil îl vede la televizor pe Serghei Țvetcov. Vrea și el, când va fi mare, să poarte tricoul de campion al României în cele mai puternice curse din lume. Cum face să ajungă ca el? Pur și simplu, pentru unii e imposibil de aflat de unde să înceapă. Sunt foarte puține cluburi cu adevărat active în România. Nu toate din acestea au personal tehnic de specialitate (instructor, preparator fizic, antrenor etc.) calificat și capabil să lucreze cu copiii. Mai rău de atât, până în 2013, nici măcar nu a existat un campionat național pentru copii și acela este un prim pas. La atletism, patinaj, înot etc. există așa ceva. Ciclismul din România a rămas mult în urma celorlalte sporturi și noi trebuie să recuperăm decalajul.

11698869_904172016307987_1947378486501412228_o
De la stanga la dreapta: Traian Goga – Secretar General al FRC, Adrian Aldea – organizator Turul Sibiului, Eduard Carol Novak – Presedintele FRC – Foto: Dragos Dumitru

 

Acum, să vorbim despre planuri. Primul lucru cu care am început a fost descrierea și oficializarea cadrului pentru ciclismul de copii – adică am inclus categoriile lor de vârstă în regulamentele tehnice naționale. Oficial, din martie 2015, persoanele cu vârste între 5 și 14 ani există în reglementările Federației Române de Ciclism, pentru prima oară în existența acestui for. Tot atunci, am prevăzut și o reglementare a raportului maxim de angrenaj pentru diferitele categorii de vârstă. Ce e important de înțeles, dar știu că nu toți țin cont de asta, este că un copil nu trebuie să fie campion de când începe ciclismul, până când se lasă. De fapt tocmai această dorință arzătoare îi face pe unii copii să renunțe prematur, pentru simplul motiv că și-au uzat organismul timpuriu, participând la categorii superioare de vârstă, la curse peste nivelul lor, încercând să demonstreze (sau părinții să demonstreze prin el) o anume valoare. Total greșit. Performanța adevărată în ciclism se face la nivelul U23 și Elite, deci după 19 ani. Până atunci, normal, e vorba de muncă, dar de muncă cu cap, inteligentă care să pregătească, nu să ruineze organismul copilului, cadetului, juniorului.

Categorisirea noastră e următoarea:
– Copii D2 5-6 ani
– Copii D1 7-8 ani
– Copii C 9-10 ani
– Copii B 11-12 ani
– Copii A 13-14
– Cadeți 15-16 ani (nu intră la Copii)
– Juniori 17-18 ani (nu intră la Copii)

Respectivele standarde le-am adoptat în urma discuțiilor cu cei din federația britanică și din cea australiană, considerând că acestea două au cele mai de succes programe în acest sens. În curând, vom emite și niște reglementări tehnice de distanță privind cursele de copii, șosea și mountain bike deopotrivă, pe care vom dori să le popularizăm în rândul organizatorilor, în ideea că vor ține cont de respectiva expertiză și le vor aplica.

O noutate absolută va fi în acest an Cupa României la șosea pentru copii, pe care plănuiam să o anunțăm la începutul lui aprilie, dar scurgerile de informații ne-au „dejucat” planurile Mă pot doar bucura că interesul e așa crescut, deci voi sublinia principalele repere ale competiției: cupa va fi compusă din 8 etape – 4 la Miercurea Ciuc, două la București, una la Sinaia și una la Ploiești. Practic, nu am reinventat roata, ci Eduard Novak și Alexandru Ciocan au bătut palma și Junior Cup, întrecere tradițională din Harghita, s-a reunit cu Road Grand Tour Kids sub egida acestei Cupe a României, de aici și cele opt etape. Important de știut este că la toate aceste opt curse va putea participa cine dorește, dar numai copii care vor avea licență vor fi înscriși în clasamentul general al Cupei. Știu că uneori licența iscă controverse, așa că subliniez câteva aspecte – va costa 10 lei și se va elibera pe baza unei asigurări de accident valabile pe acest an și a unui aviz medical că participantul e apt să facă efort fizic. Adică, măsuri elementare de siguranță, obligatorii în orice țară unde se vorbește de un ciclism cât de cât dezvoltat.
În încheiere, sper să văd cât mai mulți participanți la această Cupă, sper să o extindem la mountain bike, sper că acest sistem competițional se va dezvolta și, astfel, în câțiva ani vom asista la un număr mai mare de sportivi de performanță. “

De cei mici se ocupa de 3 ani si Ulisse GheduzziTeam Managerul uneia dintre cele mai importante echipe de ciclism din Romania, Scott Geiger Team. El a organizat cursuri saptamanale de MTB pentru copii cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani si ii invata cum sa-si dezvolte abilitatile tehnice pe bicicleta. Cursurile organizate de el sunt in prezent GRATUITE si au loc in Parcul Tineretului din Bucuresti. Pentru a fi la curent cu informatiile legate de zilele si orele la care se desfasoara antrenamentele aveti la dispozitie un grup pe Facebook – Kids MTB School by ProCycling.

Ulisse Gheduzzi alaturi de cei 22 de absolventi din primul an ai KIDS MTB SCHOOL by ProCycling in Parcul Carol din Bucuresti – Foto: Adrian Nasturica

 

In cazul echipei Scott Geiger Team situatia este mult mai complexa. Tudor Oprea, singurul ciclist roman care a reprezentat tara noastra la Jocurile Olimpice, disciplina cross country, in continuare Campion National la Cross Country Olimpic ( XCO ), se ocupa in prezent de antrenamentele a trei tineri cu varste cuprinse intre 14 si 16 ani, este vorba de Roberto Burța si fratii Mario si Patrick Pescaru. In ceea ce-l priveste pe Roberto, el si-a facut deja debutul international la Sunshine Cup in Cipru in luna februarie a acestui an.

10253841_1018144318233302_348977937360991601_n
De la stanga la dreapta: Roberto Burța, Lucian Logigan si Tudor Oprea, de la Scott Geiger Team, in Cipru la Afxentia Stage Race, prima etapă a Sunshine Cup

 

Si cei de la Bikexpert Racing Team si-au propus sa acorde atentie copiilor inca de acum 3 ani cand au pornit proiectele Rocket Bike Fest, serie de concursuri, in padurea Cernica, dedicate lor, care acum au ajuns la a 7-a editie. De anul acesta se implica mult mai activ, in sensul ca vor organiza si in cadrul Maratonului Vinului doua trasee pentru copii, limita minima de varsta pentru participanti fiind de 7 ani. De asemenea, ca si anul trecut, si-au propus ca si in toamna la BikeXpert Alpine Challenge sa organizeze un traseu de XCO dedicat copiilor, la zona de start. In ceea ce priveste echipa, anul acesta au legitimati la FRC, ca sportivi profesionisti in devenire, un copil categoria A (14 ani) – Mihai Ciufu si un cadet de 15 ani- Tudor Cazaceanu, in speranta ca vor avea in 4-5 ani o noua generatie de elite.

12899967_598693033619329_1154568220_n
De la stanga la dreapta: Tudor Cazaceanu, Valentin Vladut si Mihai Ciufu de la Bikexpert Racing Team

 

O initiativa de infiintare a unor cursuri de ciclism pentru copii exista si la Tulcea. Ion Boncea, Presedintele Asociatiei Explorer, are un proiect in care doreste sa aduca un plus de valoare morala acestui fenomen, prin incluziune sociala. Concret, in prezent pune la punct ultimele detalii pentru a putea asigura unui numar de 10 copii, de diverse varste, dintr-un centru de plasament, baza materiala pentru antrenamente si participari la concursuri de ciclism.

Daca totul decurge conform programului, si vom avea si sustinere din partea Uniunii Cicliste Europene ( UEC ), este foarte probabil ca momentul in care va exista o baza de selectie din randul copiilor sa nu fie foarte indepartat:

“În același timp, UEC și-a reafirmat implicarea în susținerea Federației Române de Ciclism, secretarul general Traian Goga, prezent în Portugalia, discutând cu președintele forului european și cu reprezentanții companiei ruse ARETI pe această temă. „Celor de la UEC le-am prezentat un program legat de ciclismul pentru copii, ca aplicație din partea noastră pentru programul de solidaritate care deja ajunge în al treilea an consecutiv. În principal ar fi vorba de achiziția a câteva zeci de biciclete de șosea care să fie distribuite cluburilor care au echipe de copii, pe baza unor criterii transparente. Acest pas ar impulsiona eforturile de creștere a numărului de copii cu vârsta de până în 14 ani care practică sportul cu pedale și, mai mult ca sigur, ar spori în timp numărul de juniori și, de ce nu, poate vom fi martorii unei noi generații de profesioniști peste nu foarte mult timp”, a spus Traian Goga la întoarcerea în țară.” – sursa: www.federatiadeciclism.ro.

Ne-am oprit deocamdata doar la aceste exemple. Cu siguranta ca sunt multe altele in care cei mici au la dispozitie sprijinul pentru a putea practica acest minunat sport, insa noi am ales sa prezentam aceste doua situatii pentru a evidentia ca directia in care se indreapta ciclismul din Romania este cu siguranta una foarte buna. Si daca pentru sustinerea ciclismului romanesc s-a facut la un moment dat o pauza, avem incredere ca in acest moment se lucreaza pe toate planurile pentru readucerea acestui sport la valoarea lui adevarata. Iar implicarea in cresterea si dezvoltarea aptitudinilor copiilor este o garantie.

In prezent pe site-ul Federatiei Romane de Ciclism sunt afisate in calendar, la sectiunea copii, un numar de 24 de concursuri. Speram ca numarul acestora sa fie in crestere.

Competitiile la care ii puteti duce pe cei mici sunt:

 • 10 aprilie 2016 – Avrig MTB Race – Avrig, jud. Sibiu – XC
 • 16 aprilie 2016 – Ziua B – Cernica, jud. Ilfov – XC
 • 23 aprilie 2016 – Road Grand Pink – Otopeni, jud. Ilfov – sosea
 • 23 aprilie 2016 – Road Grand Tour – Kids Edition 1 – Bucuresti – sosea
 • 14 mai 2016 – Maratonul Vinului – Urlati, jud. Prahova – XC
 • 14 mai 2016 – Junior Cup 1 – Miercurea Ciuc, jud Harghita – sosea
 • 15 mai 2016 – Junior Cup 2 – Miercurea Ciuc, jud. Harghita – sosea, contratimp individual
 • 28 mai 2016 – La Broaste – Caldarusani, jud. Ilfov – XC
 • 04 iunie 2016 – Campionatul National de Ciclism pentru Copii – Cluj-Napoca, jud. Cluj – sosea
 • 05 iunie 2016 – Campionatul National de Ciclism pentru Copii – Cluj-Napoca, jud. Cluj – XC
 • 11 iunie 2016 – Rocket Bike Fest – Cernica, jud. Ilfov – XC
 • 18 iunie 2016 – Road Grand Tour – Kids Edition 2 – Sinaia, jud. Prahova – sosea
 • 18 iunie 2016 – Topoloveni Summer Tour – Topoloveni, jud. Arges – XC
 • 02 iulie 2016 – Livada cu Ciresi – Paulesti, jud. Prahova – XC
 • 03 iulie 2016 – Road Grand Tour – Kids Edition 3 – Ploiesti, jud. Prahova – sosea
 • 10 iulie 2016 – Imprezzio Global Marathon – Cluj-Napoca, jud. Cluj – XC
 • 06 august 2016 – Dumbrava cu Margaritar – Comana, jud. Giurgiu – XC
 • 06 august 2016 – Junior Cup 3 – Miercurea Ciuc, jud. Harghita – sosea
 • 07 august 2016 – Junior Cup 4 – Miercurea Ciuc, jud. Harghita – sosea, contratimp individual
 • 17 septembrie 2016 – Cluj Starry Night MTB Marathon – Cluj-Napoca, jud. Cluj – XC
 • 17 septembrie 2016 – Road Grand Tour – Kids Edition 4 – Bucuresti – sosea
 • 18 septembrie 2016 – I Wheel for Moinesti-Zemes – Moinesti, jud. Bacau – XC
 • 24 septembrie 2016 – Rocket Bike Fest – Cernica, jud. Ilfov – XC
 • 25 septembrie 2016 – Haiduci si Domnite – Moara Vlasiei, jud. Ilfov

Asa ca, daca parintii vor dori ca cei mici sa aiba o primavara-vara-toamna minunate, acum nu mai au nicio scuza.

         16270cee88cda9ad72459d77a721b773

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *